Buna ziua! M-am căsătorit in România in 1997 și am divorțat in Australia in 2008. In urma divorțului, cu acordul soțului și după legile australiene, mi-am păstrat numele dobândit in urma căsătoriei. El s-a reîntors in țara, a înregistrat divorțul si mi-a retras numele fără a fi înștiințată. Am aflat întâmplator zilele acestea încercând sa-mi actualizez pașaportul românesc. M-am recăsătorit si acum port numele actualului soț. Ca sa-mi pot face noul pașaport românesc, mi se cere dovada ca am revenit la numele de fata in urma divorțului de primul soț și noua căsătorie a fost efectuată purtând numele de fata. Întrucât nu am fost înștiința de retragerea numelui, ne mai locuind in România de peste 22 ani, si neținând legătura cu fostul soț, nu am niciun document in prin care sa fiu înștiința ca tb sa-mi schimb numele. Am proprietăți cumparate pe fostul nume inclusiv in țara si străinătate iar acum nu-mi pot reface pașaportul. Căsătoria cu actualul soț a fost efectuată purtând numele dobândit in urma fostei căsătorii. Nu mi se poate elibera noul certificat de naștere, (pe care am înțeles mai nou, ca tb specificat divorțul), pentru ca nu am revenit la numele de fata. Ce pot face? Este legal ca fostul soț sa-mi retragă numele după 10 ani de la divorț fără Știrea mea și fără a fii înștiințată? Cum pot intra in posesia certificatului de naștere? Multumesc
Buna ziua,
Este interesant si mai ales important de stiut care a fost temeiul legal prin care fostul sot va "retras numele"!!!
Cred eu ca de aici trebuie analizata problema pentru a identifica solutia.
Buna ziua! Da, este intr-adevăr interesant, pentru ca a încetat orice comunicare între fostul sot si noi, (eu si cei doi copiii rezultați in urma căsătoriei) in momentul in care a părăsit Australia in 2010. Am aflat curând ca divorțul a fost înregistrat in România in momentul in care a hotărât sa se recăsătorească. Probabil noua soție nu a dorit sa avem același nume. Nu văd alta explicație. Dar legal, nu trebuia sa fiu înștiințată? Am probleme acum in procurarea documentelor necesare efectuării pașaportului de cetățean roman cu domiciliu in străinătate.
Buna ziua! Da, este intr-adevăr interesant, pentru ca a încetat orice comunicare între fostul sot si noi, (eu si cei doi copiii rezultați in urma căsătoriei) in momentul in care a părăsit Australia in 2010. Am aflat curând ca divorțul a fost înregistrat in România in momentul in care a hotărât sa se recăsătorească. Probabil noua soție nu a dorit sa avem același nume. Nu văd alta explicație. Dar legal, nu trebuia sa fiu înștiințată? Am probleme acum in procurarea documentelor necesare efectuării pașaportului de cetățean roman cu domiciliu in străinătate.