avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... actiune in constatare sau in realizare de drepturi?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

actiune in constatare sau in realizare de drepturi?

Printr-o actiune promovata in instanta in 1998, reclamantii solicita sa se constate ca sunt proprietarii unor imobile, ca acestea au fost preluate fara titlu si nu cu titlu de catre stat (se prevalau de faptul ca autorul lor a fost ilegal trecut pe listele Decretului nr.92/1950, ca de fapt era mic meserias si nu mare comerciant sau exploatator de locuinte), sa fie pusi in posesie si proprietate cu aceste imobile, mai exact, au solicitat sa se constate dreptul lor de proprietate asupra imobilelor si sa li se retrocedeze imobilele in proprietate si posesie (formularea reclamantilor).Pe rol, actiunea a fost inregistrata ca si actiune in revendicare. Instanta dispune:"Admite actiunea .Constata ca reclamantii sunt proprietarii imobilelor din actiune..Obliga pââtele sa lase reclamantilor in deplina proprietate si posesie imobilele...."Aceasta hotarare constituie just titlu? Este ea act de proprietate pentru reclamantii respectivi? Poate fi atacata in instanta printr-o actiune avand ca obiect "anulare act", ca orice alt titlu de proprietate?Oricum, a fost dobandita dupa ce, in baza Lg.112/1995 li se reconstituise dr.de proprietate prin HCL necontestata niciodata de ei si fusesera si pusi in posesie prin p.v.de catre primarie.HCL isi produsese efectele si intrase in circuitul civil.Mai era admisibila acea actiune in revendicare promovata la instanta?
Cel mai recent răspuns: dandanaua , utilizator 16:43, 20 Ianuarie 2010
Pai daca instanta constata, e clar ca nu are cum sa fie titlu, deoarece nu constitue:D( notiuni juridice distincte).De fapt din natura juridica actiunii in revedincare intrebarile se exclud.Ar fi bine sa discutati cu un specialist sa va lamureasca...( sestudiaza un an la drpt chestiunea, nu poate fi dezbatuta aici, in 2 fraze.
In baza revendicarii pot face evacuare...sa lase reclamantilor in deplina proprietate si posesie ...

s-au comparat doua titluri si instanta a dacastig de cauza, vechilor proprietari.
atat si nimic mai mult.
buna seara!
ar fi trebuit formulata intai o actiunea in constatrea nulitatii titlului patratilor.
actiunea in revendicre este actiunea proprietarului neposesor, impotriva posesorului neproprietar.
ori in speta cel care a formulat actiunea nu era proprietar, chiar daca actului prin care imobilele au trecut in prop statului era nul.
Imi cer scuze daca nu am fost suficient de clara. Mostenitorii autorului caruia i s-au nationalizat imobilele prin D.92/1950 solicita in baza Lg.112/1995 sa li se restituie imobilele.Prin Hot.Comisiei Locale data in 1996 li se restituie 2 apartamente, iar pentru al treilea li se acorda despagubiri.Ei nu ataca aceasta hot.a comisiei locale, care ramane definitiva si isi produce efecte, sunt si pusi in posesie prin proces verbal cu cele 2 apartamente, celălalt este vandut chiriasilor in 1998 (dupa 1 an de la ramanerea definitiva a HCL) iar dupa vreo cateva luni, in 1998, mostenitorii autorului cer din nou toate cele 3 apartamente, dar in instanta asa cum am explicat anterior.Procesul se judeca fara stiinta fostilor chiriasi, proprietari deja la momentul actionarii in instanta, ca parati fiind chemati Consiliul Local si Statul prin Min.Fin.Publice.Deci, la ora la care actionau in justitie, li se reconstituise deja dr.de proprietate si fusesera si pusi in posesie prin acea hot.a consiliului local pe care, repet, nu au atacat-o niciodata. Hotararea instantei este in constatare de drepturi, dupa cum a fost formulata, zic eu.Este aceasta hotarare titlu de proprietate-"just titlu"? Poate fi atacata cu actiune in anulare titlu?
Noi am solicitat instantei sa ceara partilor sa depuna actele de proprietate, fiecare pt.imobilul sau, pentru a se putea stabili intinderea proprietatilor, am solicitat si in cadrul obiectivelor pt.expertiza ca expertul sa masoare in functie de actele de proprietate detinute de parti, dar expertul se prevaleaza de acea hotarare ca act de proprietate al reclamantilor, cea din revendicare si instanta se pare ca nu este in stare sa deosebeasca actiunea in constatare de cea in realizare de drepturi, ia de buna acea hotarare, ca si act de proprietate. Sunt in faza in care pot face obiectiuni la expertiza, dar ce sa fac? Sa cer expertului sa precizeze cu nr. si data, actul de proprietate prezentat de reclamanti, sau sa invoc lipsa calitatii procesuale active a reclaantilor care, in loc de act de proprietate "just tritlu" au prezentat o hot.jud.in constatare de drepturei?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suprapunere terenuri marius_m@windowslive.com marius_m@windowslive.com Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea speta: Am cumparat un teren in 2005, cu cadastru si intabulat. Terenul fusese dobandit de vanzator ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate dana2002 dana2002 este intemeiata actiunea in constatarea dreptului de proprietate asupra unui teren care este deja reconstituit conform legii 18, dar pentru care inca nu s-a ... (vezi toată discuția)
Anulare titlu sau constatare nulitate absoluta?actiune imprescriptibila? dandanaua dandanaua In baza Lg.112/1995, s-a dat o HCL prin care fostii proprietari primesc in natura 2 apart.din imobil, iar pentru al treilea li se acorda despagubiri.Ei nu ... (vezi toată discuția)