Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea situatie
Sotul vrea sa divortam la notar. Avem 2 copii minori. In timpul casatoriei am construit o casa (am luat credit din care am platit aprox 20%, in 9 ani) si o masina. Acum sotul vine cu urmatoarele propuneri:
-pensie alimentara
-sa plateasca jumatate din rata
-sa locuiesc eu in casa cu cei mici si sa intretin fizic si financiar totul (lumina, internet, Tv, achizitie peleti, intretinere centrala, filtre, etc)
-sa incheiem un contract de comodat in care sa specificam conditiile in care intra in casa
-sa foloseasca el exclusiv masina
In aceste conditii, chiar daca sustin eu financiar, el se poate intoarce oricand in casa. Ce pot sa fac astfel incat sa nu mai aiba acces in casa, sa nu mai aiba nici un drept.
Buna ziua, trebuie sa specificati in mod clar in actul de partaj voluntar faptul ca va revine dvs. casa, eventual va trebui sa preluati dvs. si plata ratelor cu consimtamantul bancii, altfel ma indoiesc ca sotul va accepta sa va lase dvs. casa in timp ce el va plati in continuare jumatate din credit. Pentru diferenta de credit platita deja de catre dansul de la contractare pana in prezent, in mod normal va trebui sa il despagubiti daca nu este de acord cu alta varianta. In situatia in care nu va intelegeti sub aceste aspecte, puteti divorta la notar si partajul il puteti solicita in instanta. Din propunerile sotului nu rezulta ce varianta a propus cu privire la dreptul de proprietate al casei si al autoturismului ci doar la administrarea/utilizarea acestora, aspecte care nu fac parte dintr-un partaj.
Sotul va renunta la casa numai daca l despagibesc cu jumatate din valoarea casei si a terenului (240.000 eur). Nu mi se pare ok sa l despagubesc pentru ceva ce nu este achitat inca. Eventual pot sa-l despagubesc cu jumatate din valoarea ratelor achitate pana acum si cu jumatate din valoarea terenului (achizitionat inainte de a lua creditul). Se poate asa, sau tb sa - l despagubesc jumatate din valoarea evaluata de 240.000eur?
Nu trebuie sa il despagubiti cu privire la costuri neachitate pana in prezent. Trebuie insa sa preluati achitarea intergrala a ratelor pe viitor si sa il despagubiti pentru costurile pe care acesta deja le-a inregistrat pana in prezent cu privire la teren si casa. Daca nu este de acord cu aceasta varianta, trebuie sa partajati bunurile in instanta.
Nu vrea sa l despagubesc jumatate din valoarea ratelor platite pana acum si jumatate din valoarea terenului. A lipsit 3 zile de acasa. Astazi a venit si-a luat cateva lucruri si a plecat din nou (i-a spus copilului de 15 ani ca vine duminica dimineata acasa) . Spuneti-mi daca pot face ceva, din punct de vedere juridic. Mentionez ca refuza sa se implice financiar in casa (de exemplu, vine iarna si tb sa cumparam peleti). In schimb a luat masina de care dispune numai el (este sofer UBER).
Buna ziua, trebuie sa strangeti dovezi cu privire la toate cheltuielile suportate exclusiv de dvs si cu privire la venituri. Refuzati partajul notarial, acceptati doar divortul daca va intelegeti la notar si partajul il faceti prin instanta.