avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Înscriere învățământ rezidenta Italia rezidenta ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Înscriere învățământ rezidenta Italia rezidenta Romania

Buna ziua.

As dori sa intreb cum trebuie sa procedez in urmatoarea situatie.
Sotia si copilul sunt la tratament in Italia, au rezidenta din acest motiv ni se cere inscrierea lui in clasa 1. Noi l-am inscris intre timp in Romania in clasa 0 (in ambele situatii e prima data inscris in invatamant), in speranta ca ne intoarcem in timp sa nu piarda anul.
Am prefera sa ramana inscris in Romania si sa nu frecventeze in Italia. Am incercat sa le propunem ca putem aduce un certificat e inscriere legalizat si o declaratie ca o sa continue online scoala in Romania, dar raspunsul a fost ca aceasta metoda se poate doar pentru Ucraina in contextul razboiului. Nu sunt foarte convins pentru ca am fost sfatuit sa incerc cu un certificat legalizat de catre o persoana care in alt oras a vazut ca se poate inainte de inceperea razboiului din Ucraina.
Sunt obligat sa il inscriu in Italia ? Poate ramane si continua invatamantul in ambele tari si retras(fara transfer) ulterior din Italia?
Sotia si copilul au rezidenta in Italia si domiciliu in Romania, eu in calitate de tata am domiciliu si rezidenta in Romania si l-am inscris cu rezidenta mea.
Daca nu sunt obligat sa il inscriu in Italia, exista o lege cu care ma pot justifica?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: soo_1 , utilizator 21:30, 31 Iulie 2022
~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc pentru raspuns.
Ii inteleg pe cei de aici ca vor sa se asigure ca nu este privat de educatie, au multe cazuri de emigranti care urmaresc doar beneficiile financiare si chiar daca raman pe termen lung refuza educatia.
Am reusit sa ii facem sa vada ca noi nu suntem din categoria respectiva si vecinii au confirmat, nu ne-am inscris pentru nici un beneficiu cu exceptia tratamentului si dorim sa ne intoarcem cat mai repede ca sa continue anul scolar in Romania fara intentia de a ne intoarce in Italia.
Speram sa existe o metoda acceptata prin care sa demonstrez ca nu e in afara sistemului de educatie, fiind inscris in tara de domiciliu si e doar invoit pentru primele luni. Sa evit complicatia cu transferul si bulversarea lui, primele luni intr-o limba pe care nu o vorbeste ulterior in romana.

E=mc² a scris:

Dacă nu înscrieți copilul la școală poate fi interpretata acțiunea dumneavoastră că un gest de îngrădire a dreptului copilului la educație. Transferul se poate realiza ulterior când va stabiliți în România.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Posibila rapire de minor EMIL1962 EMIL1962 Buna seara, Pe scurt ,casatorit de 12 ani nu au fost certuri familiale niciodata am decis de comun acord sa plece sotia mea in vacanta la sora ei pe perioada ... (vezi toată discuția)
Căsătorie cu minor încheiată în italia, divorț românia? Teoprofmua Teoprofmua Bună ziua Parintii minorului 3 ani sunt de acord ca mariajul nu mai poate continua si doresc sa divorteze amiabil, iar minorul sa locuiasca impreuna cu mama ... (vezi toată discuția)
Unde este dreptul minorului de 6 ani ? damatteo damatteo Prin hotărâre judecătorească minorul vine incredințat mamei , iar amândoi ( mamă si copil ) au rezidență in Italia . Se duc in România iar la ... (vezi toată discuția)