avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... permis nepredat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

permis nepredat

ce se intampla daca am pierdut procesul de contestare a amenzii si nu am predat permisul la politie?
Ultima modificare: Luni, 18 Ianuarie 2010
the_power_25xxxx, utilizator
Cel mai recent răspuns: mircearaf , utilizator 23:05, 21 Martie 2010
ticut a scris:

Explicati va rog stimate mediator de ce risca sanctiune penala in conditiile in care are documentul ! in conditiile in care legea prevede pentru neprezentarea la sediu si predare o sanctiune de +30 zile suspendare! poate nu inteleg eu cum trebuie!!!


Pai chiar nu intelegeti cum trebuie...

Colegul se refera la:

Art.86 din aceeasi ordonanta -195 din 2002 -va recomand sa o cititi! - (1)

Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau permisul i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Cu alte cuvinte, daca i s-a aplicat aceasta masura complementara, avand permisul suspendat si nu il preda in termen, atunci daca circula cu avionul, tramvaiul, metroul , autobuzul(si aici nefiind sofer ) si nu conducand masina , se va aplica art. 118 al.5 oug 195.

Insa, daca el va va asculta pe dumneavoastra, adica va conduce in acea perioada, s-ar putea alege cu dosar penal.


Ultima modificare: Marți, 19 Ianuarie 2010
Av. Marian Bîrlădeanu, Avocat
"permisul i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România" nu inseamna ca dupa expirarea celor 15 zile +perioada de suspendare+30 zile penalizare respectivul nu are drept de circulatie! din contra ...perioada de suspendare trece, deci implicit permisul nu mai este suspendat,retinut anulat.etc etc! paranteza...Art. 121

(1) In cazul in care instanta investita cu solutionarea cauzei a respins plangerea contravenientului impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, sanctiunea contraventionala, inclusiv cea complementara, isi produce efectele dupa data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti si expirarea valabilitatii dovezii inlocuitoare a permisului de conducere....adica 15 zile+perioada de suspendare+penalizare 30(dupa caz)

va recomand sa nu mai faceti recomandari de lectura cand nu e cazul!! aici dezbatem o problema si atat! sfatul meu este cat se poate de pertinent si corect...si cred ca un avocat istet interpreteaza si isi sustine cauza la fel cum am interpretat si eu! stima!
Ultima modificare: Marți, 19 Ianuarie 2010
ticut, utilizator
sa inteleg ca pot sa am permisul suspendat 90 de zile chiar daca eu il am si nu l-am predat la politie. stau pe dreapta 90 de zile apoi pot sa conduc. de ce e nevoie sa stea permisul la politie ? ce fac ei cu el? dak imi iau permisul nu mai stiu sa conduc?? Infractiunea de a cdonduce avand permisul suspendat o pot comite si daca predau permisul.Care e diferenta???
nu te chinui sa intelegi mersul institutiilor, mai ales al politiei! ai 2 optiuni pe care le vei cantari singur(sau consiliat) si vei lua o decizie1 multa bafta indiferent ce vei alege!
ticut a scris:

"permisul i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România" nu inseamna ca dupa expirarea celor 15 zile +perioada de suspendare+30 zile penalizare respectivul nu are drept de circulatie! din contra ...perioada de suspendare trece, deci implicit permisul nu mai este suspendat,retinut anulat.etc etc! paranteza..


Dar, domnule ticut, cine a spus ca dupa expirarea celor 15 zile +perioada de suspendare+30 zile penalizare, deci dupa ce ii va fi restituit permisul, acesta va savarsi o infractiune daca va conduce...????
Colegul s-a referit la conducerea masinii in perioada in care permisul este suspendat....

Cand a spus ca circula cu el(poate nu e cea mai fericita exprimare, dar totusi se intelege sensul), s-a referit la faptul ca respectivul, avand permisul retinut , conduce un autovehicul; nu ca poseda permisul si circula cu masina ,sotia fiind la volan(daca asta au inteles avocatii isteti)....
Ultima modificare: Marți, 19 Ianuarie 2010
Av. Marian Bîrlădeanu, Avocat

Alte discuții în legătură

Permis conducere suspendat 30 zile, de cand incepe perioada de suspendare? uciucubelu uciucubelu Pe 15 decembrie 2011 am pierdut procesul cu Politia Rutiera insemnand ca in termen de 15 zile sa predau permisul. Pana pe 30 decembrie nu l-am predat fapt ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis dosar din 2011 puslic puslic Am primit azi un plic cum ca in 5 zile trebuie sa predau permisul la politie. Fiind suspendat 90 de zile, plus inca 30. S-a dispus asta printr-o sentinta ... (vezi toată discuția)
Hotarare definitiva si irevocabila - termen de predare a permisului AntonioStefan AntonioStefan Buna seara, Pe 25 februarie mi-a fost respinsa contestatia facuta la Judecatorie in urma unui eveniment rutier. Permisul mi-a fost suspendat pe 30 zile si ... (vezi toată discuția)