avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Speță superficie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Speță superficie

Bună ziua,
Rog sprijin într-o speță care este în curs de a fi depusă la instanța competentă spre soluționare.
Este vorba despre o aripă a unei clădiri care aparține Satului român. Solicităm instanței să se dispună:
- anularea titlului executoriu, sentința judecătorească pronunțată de Judecătoria Reșița, în dosar avand ca obiect superficie, precum și a actelor încheiate ca urmare a acestui titlu executoriu.
-revenirea la situația anterioară, respectiv autorizarea OCPI competent cu privire la radierea dreptului de superficie din CF și înscrierea în CF a dreptului de proprietate în favoarea Statului Roman, cu drept de administrare al instituției noastre, care își are sediul în clădirea în cauză. În acest caz superficiarul nu a ridicat construcția, aceasta a existat dintotdeauna, proprietar fiind Statul Roman. Prin acțiune dorim să arătăm că paratei nu i se poate constitui drept de superficie gratuită întrucât este o societate comercială, iar legea – art. 874 C. Civ arată că acest drept se acordă doar instituţiilor publice.
Dreptul de superfifice nu poate fi constituit prin hotarare judecatoreasca, deoarece instanta judecatoreasca nu se poate suplini vointei partilor, constituirea unui asemena drept presupune vointa liber exprimata a proprietarilor unui teren de a-si da acordul la constituirea acestui drept, iar instanta nu se poate substitui acestei vointe. In doctrina s-a aratat ca dreptul de superficie poate fi constituit doar prin conventia partilor, prin lege sau prin uzucapiune. Mai mult, potrivit dispoziţiilor art. 136 alin 4 teza I din Constituţie, terenurile proprietate publică sunt inalienabile. Prin urmare, nu pot face obiectul dreptului de superficie. Solicităm sprijin în conceperea acțiunii și jurisprudență. Mulțumim.

Alte discuții în legătură

Constituirea dreptului de superficie prin hotarare judecatoreasca cdstanoiu cdstanoiu Se poate constitui un drept de superficie, prin hotarare judecatoreasca, ]n conformitate cu noile dispozitii (art. 693, alin. 2)? (vezi toată discuția)
Buna ziua. am o problema cu un teren supus legii 10/2001, care ... ionita_emil ionita_emil Buna ziua. Am o problema cu un teren supus legii 10/2001, care nu este proprietatea mea. Pe acest teren exista 2 case, una a mea si una a ... (vezi toată discuția)
Drept folosinta-urgent anasm anasm spuneti-mi va rog care este calea cea mai scurta sa inscriu in CF un drept de folosinta?Mentionez ca sunt proprietar al unei cladiri, iar statul roman asupra ... (vezi toată discuția)