Am fost informati de la primarie ca socrul meu a facut contract de vinzare cumparare cu uzufruct viager cu sotia lui legala, dar care nu este mama sotului meu. Sotul meu si fratele lui sint singurii copii ai socrului si sint din prima casatorie si mostenitori legali, pentru ca ea nu are copii. Unii spun ca nu se poate face contract de vinzare cumparare intre soti, altii spun ca acum, dupa decesul socrului, sotia lui a ramas in totalitate proprietara a bunurilor din contract si nu poate fi atact sau contestat de copii. Din pacate, nu am vazut contractul si nici nu putem intra in posesia lui.
As dori o parere avizata, daca exista sanse ca descendentii sa poata beneficia de mostenire sau nici nu exista masa succesorala, intrucit sotia socrului a devenit automat titulara.
Multumesc.
Multumesc pt raspuns. Inteleg ca sotia supravietuitoare ar trebui sa faca dovada ca a platit pretul precizat in contract, ca sa nu fie considerata donatie. Avind in vedere ca erau casatoriti, asta ar fi o aberatie, fiindca banii ar fi bun comun, deci cum vinzatorul s-ar plati pe el insusi. In plus, nu stim daca pretul declarat este real sau simbolic. Am angajat un avocat sa faca demersurile sa obtina o copie a contractului, ca sa ne lamurim exact despre ce este vorba.
În plus, soția e căsătorită cu soțul, iar orice bun cumpărat în timpul căsătoriei este bun comun.
Deci practic, a cumpărat doar jumătate.
Poate o fi făcut alt act, respectiv soțul sa ii fi constituit soției un drept de uzufruct viager, pentru ca la decesul lui, sa nu fie data afara din casa.
Casa si terenurile din contract au fost cumparate cu mult inaintea casstoriei, doar de el si au fost casatoriti numai 9 ani, nu 10. El nu a fost in relatii apropiate cu copiii, ea este cu 24 ani mai tinara si probabil a vrut garantii ca sa nu dispute mostenirea. Noi vrem numai sa fie legal si corect.