avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 265 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu impus! Bună ziua, Ma confrunt cu urmatoarea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu impus! Bună ziua, Ma confrunt cu urmatoarea situatie: ...

Concediu impus!

Bună ziua,

Ma confrunt cu urmatoarea situatie: la firma la care lucrez concediu de odihna este impus de către firma: o săptămână în luna august și 2 saptamani ( o săptămână între Crăciun și anul nou și una de pe 3 pana pe 9 - 10 ianuarie ). Am făcut cerere de concediu pentru 2 saptamani în luna august, în loc de una și mi s-a spus verbal ca nu se aproba și mi s-a reproșat ca știam ca în august o sa am doar o săptămână și nu am dreptul la doua. Am cerut sa mi se scrie pe cererea de concediu ca nu se aproba și a refuzat. Menționez urmatoarele: lucrez de 5 ani în firma, nu am luat nicio zi din concediul pe anul acesta, am colege care au luat 2 saptamani legate sau care își vor lua în luna august câte 2 saptamani impuse tot de firma. Cererile de concediu se fac inainte de perioada când se intra,deci cu o zi - doua inainte, deci nu se programează dinainte. Perioadele de concediu sunt impuse verbal, nici un CMI și nici în regulamentul intern al firmei nu apare stipulata condiționarea perioadei de co cadou, ci doar faptul ca am 20 de zile lucrătoare pe an. Practic, ca ma pot relaxa cu adevărat trebuie sa aștept sărbătorile de iarna, unde am o săptămână în luna decembrie și una în luna ianuarie ( deci ani calendaristici diferiți).

Cat de legala este toată situația asta cu concediu? Maine ma aștept sa ma bage în vreo comisie " ca am deranjat cu tupeul".

Mulțumesc frumos!
Ultima modificare: Luni, 8 August 2022
gabrielle_24, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:51, 8 August 2022
Neacordarea zilelor de CO salariului poate face obiectul unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social.

Incalcarea dreptului la concediu de odihna anual si neacordarea acestuia poate atrage si raspunderea patrimoniala a angajatorului in conditiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, potrivit caruia angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna ANAMARIA99 ANAMARIA99 Am nevoie de concediu de odihna dar nu vor sa imi dea. Am inteles de la resurse umane ca as avea dreptul la 22 zile chiar daca m-am intors din cic in aprilie ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in ce conditii poate fi refuzat concediul legal de ... clahomastreet clahomastreet Buna ziua, In ce conditii poate fi refuzat concediul legal de odihna? Doresc sa cer 2 saptamani concediu de odihna in conditiile in care am dreptul la 21 ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! am rămas cu 12 zile de concediu pe anul trecut și ... ELENA1234567890 ELENA1234567890 Bună ziua! Am rămas cu 12 zile de concediu pe anul trecut și vrea să îmi aprobe concediul doar daca vine colegul in locul meu zi de zi, câte 12 ore timp ... (vezi toată discuția)