avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bună ziua. Am o situație sensibilă și aș dori sa ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bună ziua. Am o situație sensibilă și aș dori sa știu ce ...

Bună ziua.
Am o situație sensibilă și aș dori sa știu ce pot face din pct de vedere legal.

Situația este următoarea: am o sora de 25 de ani cu un ușor retard mintal. Acum un an a născut o fetita frumoasa. Tatăl, un colorat de 37 de ani, nu este trecut în certificat. Sora, data fiind situația ei, nu se ocupa cum trebuie de copil atunci când sta la el, copila fiind ușor subnutrita. Tatăl fumează și bea, însă bani pentru creșterea copilului nu "are", iar recent acesta a plecat în străinătate, iar eu am adus o la mine cu tot cu fetita.
Acesta a încercat sa o ia pe sora cu copil în afara, însă ne am opus datorita situației surorii, care nu este în stare sa se îngrijească pe ea cum trebuie.

As dori sa știu ce pot face pentru a o decade din drepturi pe sora și sa pot trece fetita pe mine?

Nu am de gând sa o las la ei sa moara de foame!
Precizez ca sunt căsătorit iar situația materiala este buna.
~ Conținut șters la cerere ~
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e vorba despre decaderea surorii, e vb de exercitarea autoritatii parintesti. Daca sora e inapta, atuni celalalt parinte este in drept sa decida pentru copilul sau si nu dvs.

Sunt rare situatiile cd se poate incredinta autoritatea parinteasca altor persoane.

E bine sa discutati cu un avocat, sa se analizeze corect in functie de starea concreta a surorii, de diagnosticul ei. Trebuie vazut ce e cel mai ok pt copila.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca sora e inapta, atunci celalalt parinte este in drept sa decida pentru copilul sau si nu dvs.

Oare nu ajută faptul că în dreptul tatălui e liniuță?

Stefan93 a scris:

Tatăl nu este trecut în certificat.

4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sora dvs este singurul părinte al copilului, deoarece în certificat nu este menționat un alt părinte. Sprijiniți-o în continuare dpdv locativ, material și moral.
Puteti sa o adoptați, asa scapati de riscul ca tatal sa i recunoasca.
Puteti face asta daca mama e de acord, daca are discernamant, daca pare ca are discernamant cat sa isi dea acordul in instanta.
Mai puteti sa cereti copilul in plasament, dar e o situatie provizorie daca tatal recunoaste copilul, il poate cere etc.

Alte discuții în legătură

Incredintare minor anacami2 anacami2 O nepoata de sora mi-a lasat in grija fetita de 5ani si a plecat in italia cu sotul si cu copilul pe care il are cu acesta.Fetita este a altui barbat , un turc ... (vezi toată discuția)
Divort paval paval Buna ziua Sora mea sta cu un italian dar nu este maritata cu el,au o fetita impreuna dar el mai are un baiat din prima casatorie din care nu a divortat.Sotul ... (vezi toată discuția)
Decadere din drepturi! Dragos_75 Dragos_75 Buna. Am si eu o problema.Sotia a plecat la mnca in Germania de cca. 7-8 luni, 1 singura data s-a intors pt.cateva zile si in timpul acesta ea si-a gasit un ... (vezi toată discuția)