avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum se calculeaza pensia alimentara pt mai multi copii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum se calculeaza pensia alimentara pt mai multi copii

Buna ziua,

Cum se calculeaza pensia alimentara , pentru 1 minor, daca tatal mai are 1 copil dintr-o alta casnicie?

Pana acum am avut o suma stabilita la notar, dar vrea sa o micsoreze spunand ca trebuie sa de 16% din salariu, fiindca el mai are un copil din actuala casnicie... si nu trebuia sa dea 25%.

Eu stiu ca indiferent de cati alti copii ai in intretinere ,celui din afara casniciei ii revine 25% din salariu... corect?
Ultima modificare: Miercuri, 17 August 2022
RPDiana, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adrian ALBU , Avocat 17:46, 17 August 2022
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu, nu este corect. Procentele sunt stabilite prin lege, iar copii sunt egali indiferent daca sunt din casatorie sau din afara ei.

Parintele are obligatia legala de intretinere in cuantum de 1/4 pt 1 copil, de 1/3 pt 2 copii. Ceea ce inseamna 1/6 pt fiecare copil in cazul dvs.

Asadar odata cu nasterea celui de al doilea copil cuantumul obligatiei se modifica dupa cum v am aratat anterior. Temei de drept art 529 C civ.
Da, adevarul e ca pe cel de acasa il creste cu doar 283 de lei . asa este corect ! temeiul legal e just in romania...
Până în 1/3 este cota legală pentru 2 copii. Având în vedere că mai are un copil (s-au schimbat circumstanțele luate în considerare la stabilirea pensiei), pensia va fi stabilită la 1/3 pentru 2 copii, dar nu este obligatoriu să fie cote egale 1/6-1/6, ci cotele se stabilesc în funcție de nevoile copiilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suma pensiei alimentare se poate modifica? Zaraki Zaraki Fostul sot s-a recasatorit si va avea un copil cu actuala sotie, deci un alt minor in intretinere. El sustile ca din punct de vedere legal, pensia alimentara ... (vezi toată discuția)
Mărirea pensiei de întreținere. aș putea obține și cheltuieli pentru educație? AmySor AmySor Bună seara. As dori sa știu dacă fostul soț are un salariu de 2100 cu un copil în întreținere la cât ar trebui sa mărească pensia dacă acum primesc ... (vezi toată discuția)
Cuantum pensie alimentara laszloioan laszloioan Buna seara as avea nevoie de ajutor.Am un copil minor dintr-o casnicie anterioara, m-am recasatorit si cu sotia actuala avem doi copii minori.Cuantumul de 25% ... (vezi toată discuția)