avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Mărirea pensiei de întreținere. Aș putea obține ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Mărirea pensiei de întreținere. Aș putea obține și cheltuieli pentru educație?

Bună seara. As dori sa știu dacă fostul soț are un salariu de 2100 cu un copil în întreținere la cât ar trebui sa mărească pensia dacă acum primesc 300 lei? Dacă se poate as mai dori sa știu: ținând cont de copil care recent a împlinit 9 ani, inafara de pensia care se stabilește as putea adauga si o mărire a cheltuielilor pentru educare si învățătură?
Ultima modificare: Marți, 16 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: AmySor , utilizator 19:30, 15 Ianuarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca are 2100 net , ar trebui sa primiti maxim 350 de lei. Banii astia sunt pt tot- mancare, imbracaminte, educatie , vacante etc, etc. Atat poate fi obligat maxim sa fie contributia lui pt tot ce tine de copil. Daca puneti si dvs 1/4 din venitul dvs ( asta daca nu aveti decat un copil, aveti un buget din care cheltuiti cu copilul.
Ultima modificare: Luni, 15 Ianuarie 2018
gi-jane2, moderator
Va multumesc pt raspuns.Am mai citit câte ceva și am inteles ca în mod legal ar trebui sa plătească 25 la suta din salariu iar dacă are un copil în întreținere 20 la suta. Tocmai de aceea as vrea sa știu dacă este sau nu adevărat.
Nu doamna, daca are un copil 1/4, 25%, iar daca are 2 copii, 1/3, cam 33%. Treimea asta trebuie impartita intre 2 copii ca numai unul e la dvs, asta inseamna 1/6, adica 16.5%.
Va pun si articolul.
Art. 529

Cuantumul întreţinerii

(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.

(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.

(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.

Ce e drept, nu rezulta de nicaieri ca 1/3 aia se imparte egal intre copii, aici poate fi o diferenta, mai mult celui care e la dvs sau mai mult celuilalt . De regula se imparte egal, dar daca unul are nevoi mai speciale, se poate stabili si inegal.


Ultima modificare: Luni, 15 Ianuarie 2018
gi-jane2, moderator
Atunci cand intretinerea este datorata decatre parinte pentru un singur copil, gradul de indatorare se duce pana la 1/4 din venitul lunar net obtinut. Cand intretinerea este datorata pentru doi copii, gradul de indatorare urca pana la o treime din venitul lunar net obtinut.
Pe cale de consecinta urmeaza a imparti venitul lunar net obtinut la 4 sau la 3 in functie de numarul copiilor carora le datoreaza intretinere.
Atunci cand se iveste o schimbare in ceea ce priveste mijloacele celui care presteaza intretinerea si nevoia celui care o primeste, instanta poate mari sau micsora pensia de intretinere.
In speta, ar putea fi vorba de o "indexare de la 300 la 350 de lei daca se pune problema intretinerii a doi copii
Ultima modificare: Luni, 15 Ianuarie 2018
ContSters454516, utilizator
Am inteles.Vă mulțumesc foarte mult pentru răspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara chick chick Buna ziua. Sunt intr-un proces de divort cu copilul minor acum am probleme la pensia alimentară,am un venit net lunar de 1800 ron.cit îi revine pensia ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ciobanuioan72 ciobanuioan72 sunt divortat de peste 10 ani si mai am doi copii minori.nu am avut un proces pt pensie alimentara dar contribui lunar cu diferite sume pt intretinerea ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentară goodrige goodrige Bună ziua, Plătesc pensie alimentară 20% din venit. Întrebare: Există posibilitatea ca aceasta să scadă dacă am un copil dintr-o nouă ... (vezi toată discuția)