Buna ziua,
Doresc sa stiu daca este legal sa iti ingradeasca accesul la vestiar la locul de munca in timpul celor 8 ore de munca cat esti la serviciu?
Mai exact este vorba, ca accesul la vestiar este restrictionat chiar si in timpul pauzelor prevazute in regulamentul intern. Daca doresti sa mergi la vestiar cheia de la intrare in vestiar se afla la poarta si trebuie sa o soliciti de acolo lucru care mi se incalca din drepturi implicit timp pierdut etc. In legislatie am gasit ca accesul la vestiar trebuie sa fie usor. La barbati este mai simplu, dar la femei in timpul perioadei menstruale la fel trebuie sa ceara cheia de la poarta, pentru a ajunge la cele necesare (tampoate igienice), acest lucru este o atingere la demnitatea si intimitatea persoanei. Mai sunt si cazuri in care omul are un tratament si nu o sa umble cu medicamentele in buzunarele de la salopeta, sau unii dupa ce mananca doresc sa se spele pe dinti sau au aprate dentare care necesita a fi curatate, exemplele pot continua.
Multumesc anticipat.
Nu scrie in HG nr. 1091/ 2006 (nici in L. 319/2006 sau HG 300/2006) ca accesul la vestiare trebuie sa fie programat sau ingradit in vreun fel. In Regulamentul intern se pot scrie multe, dar trebuie respectata legislatia.
Stimate @sadrian , e adevarat , nu scrie in lege asa ceva , dar nici nu scrie ca e interzis . Si - daca nu e interzis - atunci e permis . Daca o asemenea prevedere e prinsa in regulamentul intern , atunci trebuie respectata . Accesul facil la vestiar nu inseamna deloc acces liber , cand vrei si cat vrei , in mod normal , la vestiar intri cand incepi programul de lucru si cand il termini , - practic - de doua ori pe zi . Iar - in cazul dat - pentru situatii de urgenta exista posibilitatea accesului ( se solicita cheia , se rezolva ce e de rezolvat , se restituie cheia portarului ) . Ia ganditi-va la un mic scenariu , daca dvs. lasati - la venirea la servici - in acel dulap metalic cu un lacat , borseta dvs. cu actele ( CI , permis de conducere , actele si cheia masinii ) , plus o suma de - sa zicem - 2000 lei ( ca aveti de platit o rata la banca la sfarsitul programului ) si , la ora plecarii , gasiti lacatul batut jos , dulapul deschis si gol ... ce faceti ? nu dati cu caciula de pamant ? nu sariti la beregata angajatorului ca nu a luat masuri sa nu se intample asa ceva ? Veti zice - filozofic - , ca in Creanga , “ de-amu’ , sa fie de sufletul lui tataia “ ? asta stiind ce inseamna sa rostuiesti duplicate la toate documentele , sau neplata ratei la scadenta ... Ce ar putea face o firma cu 200 - 300 de angajati , cu 3 - 4 hale de productie , cu 3 - 4 vestiare care ( toate ) au intrarea libera pentru oricine e in incinta , ( stiind ca nu e permisa supravegherea vestiarelor cu camere de luat vederi ) , pentru a va proteja ?
Vestiare
mariusastra
Buna ziua m ar interesa daca exista vreo lege in privinta vestiarelor si a chiuvetelor sa u a dusuriilor dintr un vestiar si cat de mare ar trebui sa fie ... (vezi toată discuția)