În cazul încadrării în sistem de cumul/plata cu ora, voucherele de vacanță sunt acordate de către angajatorii unde beneficiarii în cauză își au funcția de bază, potrivit legii. Beneficiarii au obligația de a depune la unitate/instituție o declarație, în scris, în care să precizeze angajatorul unde au funcția de bază.
Vă mulțumesc frumos pentru răspuns.
Știu că așa este precizat în legislație, dar cred că este loc de interpretări...
Funcția de bază este la societatea comercială unde este încadrat și care nu oferă vaucere de vacanță. S-a făcut o cerere la școală, unde s-a precizat că nu s-au primit vaucere de vacanță de la locul de muncă unde are funcția de bază, inițial i s-au acordat, apoi a fost retrasă suma de pe cardul de vacanță cu motivarea că nu este legal să primească.
Vă rog să mă ajutați să înțeleg dacă modul în care a gândit și acționat conducerea școlii este conform legii.
În legislație, conform oridinului 3498 din31.03.2022 se prevede următoarele:
Articolul 1
(1) Prezentul ordin stabilește modalitatea de acordare a voucherelor de vacanță în anul 2022 în unitățile/ instituțiile de învățământ de stat, Ministerul Educației și alte instituții publice...
(4) Beneficiază de vouchere de vacanță personalul încadrat în unitățile/instituțiile prevăzute la alin. (1), care a desfășurat activitate în anul 2022, indiferent de durata acesteia, inclusiv personalul aflat în situațiile prevăzute la art. 145 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Articolul 2
(1) În cazul încadrării în sistem de cumul/plata cu ora, voucherele de vacanță sunt acordate de către angajatorii unde beneficiarii în cauză își au funcția de bază, potrivit legii. Beneficiarii au obligația de a depune la unitate/instituție o declarație, în scris, în care să precizeze angajatorul unde au funcția de bază.
(3) În cazul salariaților din cadrul unităților/instituțiilor prevăzute la art. 1 alin. (1), care în cursul anului 2022 au desfășurat activitatea la mai mulți angajatori, se acordă o singură indemnizație de vacanță, sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 de lei pentru un salariat, de către angajatorul unde beneficiarul în cauză își are funcția de bază, potrivit legii. În cazul în care nu se poate stabili funcția de bază, beneficiarul indemnizației de vacanță alege, în scris, unitatea care îi acordă voucherele de vacanță, având obligația de a transmite, în termen de maximum 10 zile lucrătoare, și către ceilalți angajatori opțiunea făcută, cu respectarea prevederilor alin. (1).
În concluzie, este legal sau nu să beneficieze de vaucere de vacanță?