Buna ziua, nu stiu cat de bine am plasat subiectul, dar nu am gasit un loc mai potrivit.
Pornind de la O3471/2008 art. 5 alin. 2, lit. a si b unde se precizeaza doua modalitati de reevaluare(1-indicele de inflatie si 2-evaluator autorizat), in cazul in care nu se face reevaluarea cu un evaluator autorizat, Comisia de reevaluare numita poate reevalua prin actualizare cu inflatia urmata de ajustari...pentru a stabili val justa?....concret...o metoda o elimina pe cealalta sau nu?
Există diferenţe între procedura de reevaluare a activelor fixe corporale şi procedura de inventariere a elementelor de natura activelor fixe, etc.:
- reevaluarea se poate aplica fie prin evaluatori specializaţi, fie prin intermediul unei comisii instituită la nivelul instituţiei publice şi care va determina noile valori prin intermediul indicelui preţurilor de consum , stabiliţi de Institutul Naţional de statistică; această procedură se aplică pentru toate activele fixe corporale aflate în evidenţă şi valorile rezultate din aplicarea indicilor rămân nemodificate în cadrul procedurii respective ! Noile valori trebuie înregistrate în contabilitate cfm. prevederilor din actul normativ de specialitate. În general, acestea sunt destul de mari, dar comisia de reevaluare nu le poate diminua, neavând competenţe la nivelul specialiştilor evaluatori !!!
- inventarierea implică, într-adevăr , şi constatarea deprecierilor, dar se face după alte norme, de o altă comisie, prin constatarea la unele active a deprecierilor fizice, a uzurii aceentuate, etc. ce vor trebui în final aprobate de ordonatorul de credite ce va aproba procesul-verbal de inventariere .
Ca urmare, cele două noţiuni sunt distincte, se aplică prin proceduri distincte, de comisii diferite . ªi responsabilităţile pentru operaţiunile respective sunt distincte [