Buna ziua,Eu Lucrezia in Italia ca sudor si vopsitor de peste 20 de ani.Intrebarea mea este urmatoarea,Daca depun certerà de pensie in Romania,aceasta perioda mi se recunoaste ca fii d una in grupa ( a doua?) cum se recunoaste in Romania?.Multumesc
Va mulțumesc dar nu asta era intrebarea mea ,eu as vrea sa stiu daca România (casa de pensii)considera aceeași munca și in afara granițelor sale( exemplu sudor in romania e grupa a doua i?in Europa? cum vine considerat?.Mentionez ca INPS Italia Nu vrea sa audă de grupele(1-2) din Romania,deci singura speranța este in țara dacă vine recunoscuta munca din Eu.
Nu știu dacă puteți sa ma ajutați eu sunt din București ( am cumpărat deja cei șase ani )Mie îmi trebuie o adeverinta din care sa reiasa ca am lucrat in condiții speciale cum se spune acum.Dacă as fi lucrat in țara as fi beneficiat de reducere(. 3 luni la an ,in Italia nu este așa )
Daca imi permiteti intebarea mea vizeaza zeci poate sute de mii de romani care lucreaza cu contract in regula,dar si aceia care muncesc la negru(Nu din vina loro),si vreau sa se puna in regula..Noi din afara c’è facem? Suntem discriminati fata de ceilalti?.
Ca sa primiti pensie in Romania pentru anii lucrati in Italia trebuie sa depuneti documente justificative. Daca in Italia nu se acorda grupa de munca, in documente nu are cum sa se regaseasca. In Romania nu aveti cum beneficia de grupa de munca daca nu ati lucrat la o firma din tara care acorda grupe de munca (are avize de la ITM si nominalizeaza lucratori pe locuri de munca incadrate in grupa de munca).
Pentru vechimea cumparata, nu puteti beneficia si de grupa de munca. Nu ati lucrat la o firma din Romania, deci nu aveti de unde obtine adeverinta pentru grupa de munca.
Nu e vorba de discriminare intre lucratori din Romania si lucratori din alte tari. Fiecare tara are legislatia sa pe care o aplica. Grupe de munca se acorda numai acolo unde conditiile de munca sunt altele decat cele normale. In Italia se considera ca sunt conditii normale de lucru, motiv pentru care nu se acorda grupa de munca.
Lucratorii care muncesc la negru se complac in situatie. Nu-i obliga nimeni sa munceasca la negru, constienti fiind ca nu vor beneficia de asigurari sociale.