Buna ziua! As dori sa expun o mica speta...pentru eventuale sfaturi.
In urma unei relatii a luan nastere un copil, care acum are 7 anisori. Copilul nu a fost recunoscut de catre tata (in certificatul de nastere nu scrie nimic)...Acum, eu ma voi casatori...care va fi situatia copilului? acest barbat va fi recunoscut ca "tata" pentru copilul meu? Noi am vrea ca intr-un final sa il adopte, dar stiu ca este o procedura greoaie...si ne gandeam dc poate sa il recunoasca direct la starea civila?....sau aceasta recunoastere este conditionata de varsta copilului? si ce complicatii pot aparea avand in vedere ca amandoi stim ca nu este tatal biologic...
Multumesc
in aceasta situatie cind paternitatea copilului este "necunoscuta", viitorul dv. sot are 2 posibilitati: infierea cu drepturi depline, caz in care v-a avea acelasi statut ca a copilului nascut din casatorie sau infierea cu drepturi restrinse cind drepturile copilului, in special cele legate de mostenire sint diminuate. complicatii... pot aparea cind poate apare tatal biologic reclamind anumite drepturi parintesti neexercitate pina la un anumit moment. in rest succes in demersul dv.
Adoptia nu este o procedura complicata atunci cand se face ulterior casatoriei cu mama minorului si in lipsa tatalui natural. Este relativ simplu si se practica deseori in viata de zi cu zi.
Eu va sfatuiesc sa incercati asta, daca stiti ca exista vreo posibilitate sa apara tatal natural la un moment dat.
Viitorul sot al mamei copilului are doua optiuni:
- recunoasterea copilului printr-o simpla declaratie data la Oficiul de Stare civila, recunoastere care va avea ca efect modificarea certificatului de nastere al minorului astfel ca in locul liniutei in dreptul tatalui va aparea numele celui care l-a recunoscut;
- adoptia copilului sotiei. ;)
Adoptia e de competenta Tribunalului in a carei raza teritoriala domicileaza cel care urmeaza a fi adoptat.
In momentul de fata , nu mai exista adoptie cu efecte restranse.Adoptia , practic , confera copilului acelasi statut cu cel al unuia nascut in cadrul unei casatorii.
Ca regula , e necesar acordul ambilor parinti.Daca , insa , copilul a fost crescut de catre unul dintre cei care doreste sa-l adopte , instanta de judecata poate "trece" peste opozitia tatalui biologic.
Daca nu a existat vreo recunoastere, tatal nu are niciun drept asupra copilului.
Adoptatorul trebuie să fie cu cel puţin 18 ani mai în vârstă decât cel pe care doreşte să îl adopte.
Adopţia presupune manifestarea de voinţă liberă, neviciată a adoptatorului, a adoptatului şi a părinţilor fireşti ai copilului.
Consimţământul adoptatului este necesar numai dacă acesta a împlinit vârsta de 10 ani, iar cel al părinţilor fireşti poate fi „corectat” de către instanţă.
In speta, copilul are 7 ani astfel ca nu este nevoie de consimtamantul sau si tatal biologic al minorului nu l-a recunoscut astfel ca este necesar doar acordul sotului adoptator, devenit intre timp sotul mamei copilului si al celei din urma. ;)