avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... consum stupefiante
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

consum stupefiante

Se poate cere unor angajați ce se laudă cu consumul de droguri ilegale (în timpul liber, dar le afectează comportamentul la muncă) o adeverință care să certifice faptul că nu au urme de stupefiante în sânge?
Sau orice modalitate de a scăpa legal de astfel de angajați.
Nu e trecut în contract că se obligă să aducă astfel de adeverințe. Totuși sper că nu e vid legislativ, și poate fi o rezolvare fără a chema în instanță angajații.
Vă mulțumesc.
Ultima modificare: Luni, 29 August 2022
mihai335, utilizator
Cel mai recent răspuns: mrays99 , utilizator 11:09, 31 August 2022
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Serviciile medicale profilactice prin care se asigură supravegherea sănătăţii lucrătorilor sunt: examenul medical la angajarea în muncă, de adaptare, periodic, la reluarea activităţii, supraveghere specială şi promovarea sănătăţii la locul de muncă.

Examenele medicale se finalizează prin completarea de către medicul de medicina muncii a fișei de aptitudine care trebuie să conţină concluzia examenului medical.

Prin supraveghere specială se înţelege examenul medical profilactic efectuat de către medicul de medicina muncii, în vederea stabilirii aptitudinii în muncă pentru lucrătorii care se încadrează în următoarele categorii: persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani, persoane cu vârsta de peste 60 de ani, persoane cu handicap, persoane dependente de droguri, de alcool, persoane cu diverse boli cronice.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ma gandesc ca asa cum este interzis alcoolul in timpul serviciului (inclusiv daca a baut acasa si vine in stare de ebrietate la serviciu), pe acelasi principiu se poate merge si cu drogurile.
Adaptati Regulamentul de Ordine Interioara astfel incat sa interziceti clar acest lucru, ba chiar sa fie sanctiune disciplinara...banuiesc ca are in contractul de munca obligatii privind respectarea ROI.
Era/exista o lege in care aveti obligatia interzicerii alcoolului la locurile de munca, care revine exclusiv angajatorului (ex. cum am zis mai sus prin ROI si instructiuni proprii de SSM)..parca Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca.
Incalcarea lor va da posibilitatea de a-l zbura mai ales daca pune viata in pericol altor persoane (chiar trebuie facut ceva rapid pana nu se intampla ceva tragic).
Ultima modificare: Miercuri, 31 August 2022
mrays99, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, o salariata este insarcinata si doreste reducerea ... ionela11 ionela11 Buna ziua, O salariata este insarcinata si doreste reducerea programului de munca cu 1/4, nu a adus decat o adeverinta de la medicul curant prin care i se ... (vezi toată discuția)
Salariat peste 55 ani = grup sensibil? Dianex Serv SRL Dianex Serv SRL Ma poate ajuta cineva cu cadrul legal din care reiese ca persoanele peste 55 ani sunt considerate ca facand parte din grup sensibil cf art. 35 din ... (vezi toată discuția)
Examen medical de medicina muncii creatza_70 creatza_70 Buna ziua! Examenele medicale si investigatiile necesare pentru completarea, respectiv emiterea fisei de aptitudine de medicina muncii se pot efectua si de ... (vezi toată discuția)