In primul rind sa stiti ca nu ati realizat nimic , nesemnind acel PV. Semnatura nu e pentru recunoastere fapta, ci pentru ca ati luat la cunostinta. Asa ca urmariti cind va vine plicul (pe care sa-l pastrati fara sl deteriorati) prin posta, data sosirii e cea de la care incep cele 15 zile pentru depunere contestatie (plingere contraventionala) si plata la jumatate a minimului amenzii.
In al doilea rind, daca va decideti sa depuneti plingerea contraventionala , va pot ajuta urmatoarele:
- angajarea unui avocat, mai ales daca nu ati mai depus vreo plingere
- gasirea unei camere video prin zona care sa fi surprins evenimentul si rugat posesorul sa pastreze inregistrarea din intervalul de timp care va intereseaza, e ideal sa puteti proba astfel la proces; daca sunt camere dintr-un sistem public de supraveghere atunci puteti cere ca politia sa probeze in instanta prin proba video filmata de camera/camerele X, presupusa fapta, sau chiar instanta sa oblige punerea la dispozitie a probei
- orice martor care nu intra sub incidenta art. 315 din codul de procedura civila
Faptul ca depuneti plingerea va inlesneste temporar recuperarea pemisului, pina la o hotarire definitiva a instantei, ce poate insemna si un an de zile :
Articolul 118
(1) Împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzii și a sancțiunii contravenționale complementare dispuse prin procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției de la data înregistrării la judecătoria prevăzută la alin. (1).
(3) Dovada înregistrării plângerii contravenționale se realizează printr-un document emis de către instanța de judecată sau printr-un extras din portalul instanțelor de judecată www.portal.just.ro și se depune sau se transmite prin orice mijloace de comunicare la distanță ce asigură transmiterea textului și confirmarea primirii acestuia, de către contravenient sau de către reprezentantul convențional al acestuia, la unitatea de poliție din care face parte agentul constatator, care efectuează mențiunile corespunzătoare în evidențe. Permisul de conducere reținut se restituie personal titularului sau reprezentantului convențional al acestuia. În situația transmiterii dovezii înregistrării plângerii contravenționale prin mijloace de comunicare la distanță, la cererea scrisă a titularului sau a reprezentantului convențional al acestuia, unitatea de poliție din care face parte agentul constatator poate restitui permisul de conducere reținut la adresa de corespondență indicată în cuprinsul cererii.
(4) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce se reia de drept începând cu ora 00.00 a zilei următoare celei în care a fost predat permisul de conducere, după rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești prin care instanța a respins plângerea formulată împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției sau a admis-o în parte, menținând sancțiunea contravențională complementară aplicată, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești.
[ link extern ]
E bine sa limitati pagubele, daca nu aveti succes cu plingerea si sa platiti acum jumate din minimul amenzii. In caz de cistig, banii se pot recupera de la adminsitratia financiara a primariei.
Daca nu vreti proces, aveti posibilitatea sa dati de reducere la 40 de zile, in primele 20 de zile de suspendare si in acelasi interval sa depuneti obligatoriu si cererea pentru reducere.