avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1032 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Schimbare administrator bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Schimbare administrator bloc

Datorita neînțelegerilor cu administratorul de bloc și pentru ca nu își îndeplinește funcțiile pe care le are, am dori să îl schimbăm. Cum se poate începe o acțiune de genul acesta?
Și încă o întrebare:
Cum asi putea sa plătesc intretinerea on-line sau prin bancă? Să nu mai fiu nevoită sa merg în fiecare lună in subsolul blocului.
Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:10, 30 August 2022
Conform dispozitii L nr 196/2018 administratorul de imobil este angajatul asociatiei de proprietari,detine raport juridic de munca cu obligatii de indeplinit
In situatia in care administratorul de imobil nu isi exercita cu respect si cu buna credinta obligatiile asumate in raportul de munca,angajatorul sau, are dreptul legal sa solicite rezilerea raportului de munca
Dv ca simplu locatar in blocul de locuit in comun,nu aveti calitate procesuala in eventual litigii direct cu administratorul de imobil
Initial ,sesizati official angajatorul respectie asociatia de proprietari
Conform disp L nr 196/2018 orice asociatie de proprietari detine obligatia legala sa detina cont bancar care sa fie consemnat spre stiinta tuturor proprietarilor interesati sa achite obligatiile de intretinere direct in cont
Pentru prima intrebare raspunsul este simplu, organizati cei nemultumiti o AG, conform:
Articolul 47
(3) Adunarea generală ordinară se convoacă de către:
a) președintele asociației de proprietari sau comitetul executiv;
b) cel puțin 20% din numărul proprietarilor membri ai asociației de proprietari.

in care subiectul sa fie incetarea contractului angajatului respectiv.
Articolul 64
(4) Administratorii sunt angajați pe bază de contract individual de muncă sau contract de prestări servicii, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
(5) Candidații pentru funcția de administrator trebuie să prezinte comitetului executiv al asociației de proprietari documentele prevăzute de lege, precum și alte documente solicitate printre care, obligatoriu:
a) atestatul prevăzut la art. 2 lit. e);
b) cazierul judiciar care să ateste că nu a suferit nicio condamnare, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracțiune de natură economico-financiară.

Ca sa platiti intretinerea in cont bancar, conditia obligatorie prin lege este ca acest cont sa fie afisat :

Articolul 20
(1) Fiecare asociație de proprietari este obligată să dețină un singur cont bancar.
(2) În vederea plății cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari, datele de identificare ale contului bancar prevăzut la alin. (1) se comunică tuturor proprietarilor prin afișare la avizier, odată cu lista de plată a cheltuielilor asociației de proprietari.
(3) Prin datele de identificare ale contului bancar menționate la alin. (2) se înțelege numele titularului contului, banca la care este deschis contul, sucursala și codul IBAN.

Daca nu se intimpla asta :
Articolul 102
(1) Următoarele fapte constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să constituie, potrivit legii penale, infracțiuni:
....................
m) utilizarea și gestionarea veniturilor asociației de proprietari, altfel decât este prevăzut la art. 20, 70 și 74;
................
(2) Contravențiile prevăzute la alin. (1) se sancționează după cum urmează:
.............................
d) faptele prevăzute la alin. (1) lit. g), h), i), m), p) și q), cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei;
(3) Sancțiunile pentru contravențiile prevăzute la alin. (1) se aplică persoanelor fizice sau juridice vinovate.
(4) Constatarea contravențiilor prevăzute la alin. (1), făcută la sesizarea oricărei persoane interesate sau din oficiu, precum și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare se fac după cum urmează:
....................
b) de către primari sau de împuterniciții acestora sau de către Poliția Locală în cazul faptelor prevăzute la alin. (1) lit. a)-e), i)-m) și o)-s);

Faceti o reclamatie la primarie.

dana4max a scris:

Datorita neînțelegerilor cu administratorul de bloc și pentru ca nu își îndeplinește funcțiile pe care le are, am dori să îl schimbăm. Cum se poate începe o acțiune de genul acesta?
Și încă o întrebare:
Cum asi putea sa plătesc intretinerea on-line sau prin bancă? Să nu mai fiu nevoită sa merg în fiecare lună in subsolul blocului.
Mulțumesc

Ultima modificare: Marți, 30 August 2022
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatie de proprietari gmancila gmancila Buna ziua! Imi cer scuze daca topicul nu va ajunge la sectiunea \"asociatii de proprietari\". Sunt proprietara unui imobil si intampin probleme cu plata ... (vezi toată discuția)
Am o nelamurire ! am castigat doua procese(fond si apel) cu asociatia ... Axax Axax am o nelamurire ! am castigat doua procese(fond si apel) cu asociatia de proprietari,decizie definitiva. cheltuieli de judecata 5000 lei castigate. asociatia ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, presedintele blocului refuza sa comunice contul bancar ... ozanaa ozanaa buna ziua, presedintele blocului refuza sa comunice contul bancar pe motiv ca legiuitorul nu a prevazut nici o sanctiune pentru refuzul afisarii / comunicarii ... (vezi toată discuția)