La control cu etilotest, prin sondaj, dimineața, înainte de intrarea la serviciu, aparatul arată valoarea 0,3. Persoana este pusă să semneze pe bonul aparatului și într-un registru de evidență. Nu i se mai acordă accesul la locul de muncă. Se duce la IML și solicită efectuarea unei analize de alcoolemie. Este întrebat dacă a avut loc un incident/accident auto și apoi este refuzat pe motiv că nu este din localitate/județ și trebuie să facă testare la cerere în localitatea de reședință(60km). Persoana se duce și face analiză de alcoolemie la un centru de analize Synevo. Iese negativ. Între timpul testării și al recoltării pentru analiză au trecut 4 ore, pierdute în trafic și așteptare la IML.. La locul de muncă, a doua zi, când prezintă rezultatul(primit pe mail) i se spune că poate altcineva s-a prezentat la recoltare pentru analiza sau că timpul de patru ore este prea îndelungat. Nimeni nu i-a propus în dimineața respectivă să i se ia probe de sânge și nici nu i s-a făcut un raport cu martori despre starea fizică/psihică, prezență/absență de halenă etc. În regulamentul intern este specificat că dacă etilotestul confirmă prezența alcoolului se desface automat contractul de muncă disciplinar. Persoana în cauză nu a mai avut niciun fel de abatere la locul de muncă. Ce este de făcut în acest caz?
doinadavidescu
Utilizator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Chiar dacă ei nu sunt dispuși să accepte această analiză la dosar? Se vehiculează ideea că, eventual, în cel mai bun caz, o demisie cu acceptul ambelor părți ar putea fi acceptată. Deocamdată este stadiul efectuării rapoartelor de către conducătorul locului de muncă/serviciului, care sunt favorabile din punct de vedere profesional, comportamental șa.
Se pare că în timp, din puținele cazuri anterioare(două), nu a contat nimic.
mitabiciclista
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Trebuia contestat pe loc rezultatul testului și consemnat în registrul unde a fost înregistrat rezultatul testului obiecția dumneavoastră precum și solicitarea de a se recolta probe biologice.Nu trebuia semnat bonul cu rezultatul testului.
Trebuiau solicitate documentele de
verificare și calibrare ale aparatului de testare.Aici se poate să se facă apărarea.Solicitați aceste documente.
Daca și aceste documente sunt în regulă este greu de făcut o apărare.
Există locuri de muncă unde este toleranță zero fața de consumul de alcool.
Există o procedură interna care reglementează modul de realizare a testului(martori,semnături,etc)?
doinadavidescu
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu au fost cerute documentele de verificare și calibrare ale aparatului de testare dar când a întrebat despre acest lucru, șeful direct i-a spus că aparatele sunt în regulă. Despre procedura de realizare a testului: este prevăzut că personalul de pază poate face acest lucru, fiind instruit și având atribuții pentru acest lucru(nu este clar unde este evidențiat acest lucru-atribuția de efectuare a testării) , de față fiind colegii de la pază, despre care nu se știe deocamdată dacă au semnat cumva într-un raport ulterior de care persoana în cauză nu are cunoștință. La momentul respectiv camerele au imortalizat momentul controlului: suflatul, rezultatul, semnăturile. probabil că sunt bine puși la punct. Acum câțiva ani a fost un caz similar și după proces salariatul și-a recăpătat locul de muncă, de unde a plecat ulterior din cauza atmosferei create. Între timp probabil că și-au reglat toate chestiunile pentru a nu fi vulnerabili. Singura observație care se poate face este că Regulamentele lor sunt mult mai stricte decât Codul Muncii. Nu s-a făcut acel Raport constatator la momentul controlului în prezența persoanei testate și nu există celelalte modalități de apreciere și pedeapsă( avertisment, penalizare etc) a ”faptei”(repetare, deosebit de gravă ș.a.) în beneficiul salariatului.