avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Salut tuturor sunt comostenitor împreună cu încă ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Salut tuturor sunt comostenitor împreună cu încă doi ai unei ...

Salut tu tutor sant comostenitor impregnated cu alti doi a unei proprietăți mai precis a unui apartament compus din 2 camere.as dori un răspuns din partea experților pentru întrebarea in cazul ieșiri din indiviziune pot cere ca eu sa plătesc cota parte pentru ceilalți comostenitori și cum se va stabilii valoarea apartamentului mai precis de către cine .va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 05:29, 6 Septembrie 2022
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteți cere atribuirea apartamentului, urmând să plătiți celorlalți câte o sultă (sulta este o sumă de bani corespunzătoare cotei părți deținute de ceilalți coproprietari).

Dacă încheiați un partaj voluntar (adică prin bună învoială, la notar), atunci valoarea ap. o stabiliți dvs., copărtașii (luând, eventual, părerea unui expert/evaluator ales de dvs.)

Dacă partajul este judiciar (dacă nu vă înțelegeți și ajungeți în instanță), atunci valoarea ap. (și respectiv a sultelor) se va stabili printr-o expertiză judiciară, efectuată de un expert numit de instanță.
Ultima modificare: Joi, 1 Septembrie 2022
romascanu, moderator

Nicoleta Cristina Romașcanu a scris:

Puteți cere atribuirea apartamentului, urmând să plătiți celorlalți câte o sultă (sulta este o sumă de bani corespunzătoare cotei părți deținute de ceilalți coproprietari).

Dacă încheiați un partaj voluntar (adică prin bună învoială, la notar), atunci valoarea ap. o stabiliți dvs., copărtașii (luând, eventual, părerea unui expert/evaluator ales de dvs.)

Dacă partajul este judiciar (dacă nu vă înțelegeți și ajungeți în instanță), atunci valoarea ap. (și respectiv a sultelor) se va stabili printr-o expertiză judiciară, efectuată de un expert numit de instanță.

Va multumesc pentru răspuns.scuzați-ma câteva întrebări daca santeti amabila in cazul unui partaj voluntar pot solicita de la tribunal un expert evaluator ?Iar in cazul ca nu ne vom înțelege voluntar și ajungem in instanța iar tribunalul prin expertul desemnat va face evaluarea apartamentului și eu voi fi de accord sa plătesc ambelor părți sulta comostenitori sant obligați sa primească sumele sau pot sa refuze nefiind de accord poate cu Suma ce va fi stabilită de expert.multumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Partajul poate fi făcut prin bună învoială (partaj voluntar) sau prin hotărâre judecătorească (partaj judiciar).
Sau ... sau ... Ori la bal, ori la spital.

Ori ajungeți la o înțelegere (la masa din sufragerie/la o bere etc.) și apoi mergeți la notar pentru autentificarea actului de partaj voluntar (în acest caz, tribunalul n-are nici o treabă cu înțelegerea voastră și, ca atare, nu aveți nici cum și nici de ce să-i solicitați numirea vreunui expert). A! Dacă pe parcursul negocierilor ajungeți în impas cu privire la valoarea ap/sultelor, puteți cere părerea unui evaluator ales de dvs. (sau extras din căciulă). Acesta poate să fie ori poate să nu fie, totodată, și expert judiciar (lista experților judiciari cu specializările lor o găsiți pe net).
Și în această fază, n-ar fi rău să aveți/să consultați un avocat. Avem un „nas” (un al nu știu câtelea simț, dezvoltat în ani de experiență) care ne spune când e ...via „spital”.

Dacă ajungeți în instanță, aceasta ...decide (nu se roagă de Vasilică să fie de acord cu ce are ea de zis/decis).
A! și la instanță („spital”) încă mai este loc de înțelegere (se poate încheia o tranzacție). Și. vorba aceea: o înțelegere strâmbă e mai bună decât o judecată dreaptă.

Mai e mult până departe. Obțineți dvs. o hotârâre de atribuire a ap. cu obligarea dvs, la plata sultelor și mai discutăm în caz că vor refuza să le primească (există și pentru aceasta situația o procedută a ofertei de plată și consemnațiunii).

Ultima modificare: Vineri, 2 Septembrie 2022
romascanu, moderator
Cand veti avea o hotarare definitiva a instantei cu privire la cuantumul sultelor si ceilalti mostenitori vor refuza sa accepte banii, aveti solutia executorului judecatoresc. Depuneti banii la executor si acesta ii instiinteaza pe cei carora li se cuvin. Ii ridica, bine, nu-i ridica, si mai bine! Daca nu-i ridica in termen de 3 ani, banii se intorc la dvoastra, intervine prescriptia. Depunand banii la executor va protejati, nu va pot sicana cu dobanzi, etc. Dar vorba dnei avocat, mai e mult pana departe!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj proprietate cochintu cochintu buna ziua.as dori sa fiu ajutat sa aflu raspunsul corect la unele intrebari.am sa explic pe scurt situatia.exdista un apartament unde mostenitori sant ... (vezi toată discuția)
Partaj, posibilitati intrare in posesie mirceani mirceani In urma unei dezbateri succesorale am devenit coproprietar majoritar (7/8) al unei cladiri cu terenul aferent. Prin acelasi act de mostenire, au devenit ... (vezi toată discuția)
Partaj IRINA38 IRINA38 Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema: am divortat( nu am primit inca hotararea de divort, solutia a fost data 01.10) si ... (vezi toată discuția)