avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 259 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Buna seara, Pot achita un RCA cu cardul firmei (SRL), ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Buna seara, Pot achita un RCA cu cardul firmei (SRL), daca am ...

Buna seara,

Pot achita un RCA cu cardul firmei (SRL), daca am contract de comodat intre mine si firma pentru folosinta autovehiculului?
Factura si chitanta se emit pe numele societatii de catre broker.
Buna seara,

Rca si impozit auto nu platiti cu cardul firmei,nu luati factura pe firma. Acestea sunt obligatiile proprietarului.
Îmi puteți spune dacă legal, nu am voie? Banii din firma sunt impozitați, e impozit pe venit, nu am nevoie sa deduc nimic de la stat. Însă mă Interesează să achit pentru mașina tot din firma cât timp o folosesc si în interes de serviciu.

Normal dacă autovehiculul nu are rca, cum se circula cu el? Proprietarul, legal, prin contractul de comodat nu e obligat sa o plătească cât timp nu o folosește, ori, cât timp e dat autovehicului gratuit spre folosință, de ce ar baga proprietarul bani din buzunar și nu ar achita cel care o utilizează?

Majoritatea spun ca se poate plăti, apoi alții, printre care și dvs, spuneți ca nu.

Constantin Vera a scris:

Buna seara,

Rca si impozit auto nu platiti cu cardul firmei,nu luati factura pe firma. Acestea sunt obligatiile proprietarului.

Buna dimineata,

Utilizarea autoturismului in scopul desfasurarii economice va genera cheltuieli deductibile. Deci toate cheltuielile efectuate in baza contractului de comodat (inclusiv rca, impozit) reprezinta cheltuieli deductibile integral daca autoturismul este folosit exclusiv in activitatea economica si justificat cu foi de parcurs.

Deoarece forma contractului este “contract de comodat”, sumele achitate proprietarului conform contractului, pentru care societatea nu detine alte documente justificative, sunt considerate venituri din chirii la nivelul persoanei fizice care vor fi declarate de proprietarul autoturismului.

Practic cheltuielile cu asigurarea si impozitul auto, pe de o parte se considera cheltuiala la nivelul firmei insa aveti obligatia la nivelul perosanei fizice sa declarati ca ati incasat venituri din chirii prin Declaratia unica (deoarece nu proprietarul a platit rca, impozit ci firma, iar la final e tot o forma de plata a chiriei pentru autoturismul folosit "gratuit" de firma).

Declararea veniturilor din chirii in Declaratia unica genereaza impozit pe venit de plata 10%.
Buna ziua,

Va multumesc de raspuns.
Ce nu pot sa inteleg insa e cum s-ar considera venituri din chirii cat timp nu exista un contract de inchiriere, si cat timp plata se efectueaza intre firma si compania de asigurari, dovedit prin factura, practic as plati impozit pe un venit inexistent, deoarece nu am incasat nici o suma din firma.

Totodata, mie cel putin mi se pare absurda treaba asta, ofer masina gratuit si tot eu ii fac si RCA, e ca si cum as lasa pe cineva sa stea in apartament la mine gratuit si le-as cumpara si de mancare.

Contractul e cu titlu gratuit ;platind Rca, ii faceti o favoare persoanei fizice, deci e un avantaj in favoarea persoanei fizice. Asa se interpreteaza in caz de control. Mai bine evitati plata rca din contul firmei la comodat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de comodat imobil adriana__b adriana__b Se poate incheia un contract de comodat in cazul urmator? O persoana (locatar) a incheiat un contract de inchiriere cu o societate (locator) pentru un ... (vezi toată discuția)
Comodat auto adriana m adriana m Buna tuturor, spuneti-mi va rog,in cazul unui contract de comodat auto am voie sa trec la cheltuieli impozitul si/sau asigurarea pe masina care face obiectul ... (vezi toată discuția)
Decontare asigurare rca cu contract de comodat vioviod vioviod Pt. a folosi masina patronului in interesul firmei am incheiat un contract de comodat . Atunci cand am platit sigurarea (RCA), firma de asigurari a taiat ... (vezi toată discuția)