Buna ziua, am 54 ani, in luna septembrie a anului trecut am fost operata de cancer la colon ,in prezent urmez tratament citostatic si iradiere.Am fost sfatuita sa-mi depun dosar de obtinere a pensiei de handicap, tinand cont ca am suferit si alte interventii chirurgicale(histerectomie,colecist).Mi-e teama sa nu fac vre-o greseala ,care mai tarziu sa ma coste scump. Nu stiu in ce masura pot beneficia de pensie de handicap si pensie anticipata sau la termen.
Am inceput sa lucrez din 15 iulie 1974 in functia de preparator conserve,din 1983 in functia de fochist pana in prezent fara intrerupere.
Sunt nascuta pe 25 mai 1955.
Daca nu abuzez prea mult de amabilitatea dumneavoastra , ce ma sfatuiti sa fac ?Ce ar varianta de pensionare ar trebui sa aleg , pentru ca mai tarziu sa nu regret?
Mii de multumiri cu consideratie!
INDEMNIZATIA de persoana cu handicap nu trebuie confundata cu pensia , ea se acorda pe o perioada de 6 luni , 12 luni sau permanent. Puteti beneficia de amandoua ( pensie invaliditate si indemnizatie persoana cu handicap) in acelasi timp.
Puteti sa beneficiati, in acelasi timp, si de o indemnizatie stabilita in baza Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea persoanelor cu handicap, si de o pensie stabilita in baza Legii nr. 19/2000.
Intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani, puteti solicita pensie anticipata partiala la 55 de ani. Pensie pentru limita de varsta puteti solicita la 60 de ani. Daca ati lucrat in grupe de munca, varsta standard va fi redusa corespunzator perioadei lucrate.