avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partajul voluntar. Mama mea este este moștenitoarea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partajul voluntar. Mama mea este este moștenitoarea părinților ...

Partajul voluntar.
Mama mea este moștenitoarea părinților ei, alături de încă 5 frați. Unul dintre nepoți s-a ocupat de dezbaterea moștenirii, cu procură. După dezbatere și ridicarea certificatelor de moștenitor unde toți frații au cote egale din moștenire (ce constă în diferite terenuri agricole, vie și pădure), revenindu-le câte 21 000 mp de fiecare. Fiind terenurile fărâmițate și în diferite zone, nepotul împuternicit a făcut un Act de Partaj Voluntar unde a împărțit loturile la fiecare din cei 6 frați. Problema mea este că mamei îi revin doar 10 000 mp dintr-un lot de 30 000. Unul din frați, din același sat cu nepotul, e trecut cu o suprafață totală (alcătuită din mai multe parcele) de peste 30 000mp. Toți frații au mai mult, doar mama, care locuiește la 250 km depărtare și care este bolnavă, are cel mai puțin. Am înțeles că nu se mai poate face nimic, odată ce s-a făcut acest act de partaj. Totuși, întrebarea mea este: Actul de partaj, nu trebuie să reproducă și să împartă moștenirea, în funcție de procentul (egal) ce revine fiecăruia, conform Certificatului de Moștenitor? Mi s-a spus că nu se mai poate face nimic decât în instanță. Vă mulțumesc.
Ultima modificare: Marți, 6 Septembrie 2022
DorinaCet, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 09:43, 7 Septembrie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu neapărat.
Moștenitorii își pot împărți bunurile asa cum au convenit. Sau își pot achita sulte compensatorii pentru eventualele diferențe de suprafață sau valoare
De aceea, se numește partaj voluntar.
În mod normal, fiecare moștenitor care a lăsat procura, trebuia sa specifice în cuprinsul acesteia ce anume ia din masa succesorala.
Mulțumesc. Și dacă nu a specificat în procură cât vrea, este normal ca împuternicitul să facă partajul cum crede el? Pe actul de partaj, la sfârșit, sunt scrise numele fiecărui moștenitor în parte, pentru ca acesta să fie semnat. La cei care au trimis procură, scrie ''prin împuternicire''.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Și dacă nu a specificat în procură cât vrea, este normal ca împuternicitul să facă partajul cum crede el?


Da. Pentru ca procura este formulata la modul.."Imputernicesc pe....sa ma reprezinte la incheierea actului de partaj voluntar si sa partajeze masa succesorala, cum va crede de cuviinta".

Pe actul de partaj, la sfârșit, sunt scrise numele fiecărui moștenitor în parte, pentru ca acesta să fie semnat. La cei care au trimis procură, scrie ''prin împuternicire''.

Da. Asta e si ideea procurii. Sa semneze imputernicitul in numele si pe seama persoanei respectve.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj voluntar fara intabulare? justme1 justme1 Buna ziua, as dori sa fac fac succesiunea dupa moartea parintilor mei (suntem doi frati). Ne-am inteles asupra impartirii si am mers la notar, cu toate actele ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea succesiunii cu 2 mostenitori plecati din tara Epuree Epuree Pentru dezbaterea succesiunii 2 mostenitori sunt plecati din tara (Irlanda si Cipru). Cum ar fi mai bine sa procedez cu cei din afara tarii, sa dea ... (vezi toată discuția)
Anulare renuntare la mostenire darek40 darek40 Buna ziua, In urma decesului bunicului meu urmata de cel al tatalui meu ne-am prezentat in fata notarului pentru dezbaterea succesiunii. Masa succesorala a ... (vezi toată discuția)