avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... copilul merge cu mine in cazul unui divort?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

copilul merge cu mine in cazul unui divort?

Buna ziua!

De cateva luni, la cateva zile este inevitabil sa nu am certuri acasa cu sotul... Motivele sunt diverse, plecand de la neintelgerile dintre mine si soacra (stam cu ea), sau multe alte motive foarte mici, dar de la care porneste o cearta, de parca mai e putin si incepe al treilea razboi mondial.... De fiecare data cand ne certam, concluzioneaza cu "daca nu-ti convine, ia-ti bagajele si du-te la taica-tu"... numai ca pe noi ne leaga un copil de 3 ani si jumatate, pe care, intr-o cearta, i-am spus ca plec din casa, numai ca iau si copilul. Auzind lucrul acesta, a inceput sa zbiere, sa urle, ca eu nu iau copilul din casa daca plec.
Intrebarea mea este urmatoarea: are dreptul sa imi interzica sa iau cu mine copilul, avand in vedere ca pana acum a crescut in acea casa? sau legal il pot lua cu mine? Tin sa precizez ca el nici macar nu munceste, dar are pretentia ca si copilul sa stea la el (de fapt sa il creasca maica-sa).

Va multumesc anticipat, si astept parerile voastre.
O zi placuta!
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 18:35, 20 Ianuarie 2010
Daca dv. nu mai suportati sa mai traiti impreuna cu sotul dv. si doriti sa parasiti domiciliul conjugal, este problema dv. Daca doriti sa luati si copilul cu dv., anterior introducerii unei actiuni de divort si ordonanta presedintiala, iar sotul dv. este acasa si se opune, nu-l veti putea lua cu dv. doar pentru motivul ca veti suna la politie. Organul de politie nu se poate implica in certurile domestice, acesta va va indruma sa va judecati in instanta civila prin introducerea unei actiuni de divort, urmand ca instanta sa decida si cu privire la divort si cu privire la incredintarea minorilor.
Si dv. si sotul aveti aceleasi drepturi si aceleasi obligatii cu privire la cresterea si educarea minorilor, astfel ca dv. nu veti avea mai multe drepturi asupra minorului, asa cum nici sotul dv. nu are.
Pe cale de consecinta, fie veti parasi domiciliul conjugal impreuna cu copilul cand sotul nu este acasa (pentru a nu se produce vreo tragedie...), fie veti pleca singura (?!), fie veti introduce mai intai actiunea de divort si ordonanta presedintiala si abia apoi veti pleca cu copilul. ;)
Deci sa inteleg ca in cazul in care eu ma decid sa plec din casa, si el este acasa, si nu pot lua copilul cu mine pe moment, ca sa evit un mare scandal, pot reveni a doua zi pentru a lua copilul, in timp ce el este plecat? asta ar fi singura varianta?
Am inteles ca la divort se stabileste la cine ramane copilul, dar nu vreau sa il las pe mana lui pana se finalizeaza niste acte... nu munceste, sta mai toata ziua plecat cu prietenii, iar de copil nu mai zic ca in aproape 4 ani de zile daca l-a scos el singur de 10 ori e mult. La el toata baza sta in familia lui, care are grija de copil atata timp cat eu sunt la munca...Doar gura este de el, ca vrea sa ramana copilul la el in casa, ca in rest sa aibe el grija de el...
Daca interesul superior al copilului e aparat in cauza , puteti parasi domiciliul conjugal (nimeni nu va poate constrange a ramane intr-un mediu familial ostil , iar agresiunea , indiferent de natura ei , justifica aceasta plecare )

Copilul , chiar daca nu a implinit varsta de 10, poate fi audiat in camera de consiliu , de catre instanta de judecata , pentru a afla care-i este dorinta , in privinta cresterii sale.

Audierea, incepand de la implinirea varstei de 10 ani , e una obligatorie.
andreea.dragan a scris:

Deci sa inteleg ca in cazul in care eu ma decid sa plec din casa, si el este acasa, si nu pot lua copilul cu mine pe moment, ca sa evit un mare scandal, pot reveni a doua zi pentru a lua copilul, in timp ce el este plecat? asta ar fi singura varianta?

Nu este singura varianta, dar este singura mai rapida de a iesi dintr-un iad...pe care spuneti ca nu-l mai suportati.
Daca nu, alegeti calea legala, asa cum v-am sfatuit si, pana la finalizare, indurati...daca puteti...daca mai vreti...;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodia copilului g3orgyka g3orgyka Vreau sa ma despart de sotul meu si vreau sa imi iau copilul cu mine dar el a zis nici sa nu ma gandesc.nu stiu ce sa fac cum sa fac sa imi iau ... (vezi toată discuția)
Vreau sa plec cu copilul de acasa, ce am de facut? elisa_c elisa_c Buna ziua!eu v-am mai scris si va multumesc pentru promtitudine!doar ca lucrurile se inrautetesc si as vrea sa stiu ce am de facut.vreau sa plec cu fetita de ... (vezi toată discuția)
Am o problema in legatura cu divortul gynutza_sweet gynutza_sweet sunt casatorita si am o fetita in varsta de 2 ani,nu ma mai inteleg cu sotul si il banuiesc de adulter. nu stiu ce sa fac,daca plec de la el si iau fetita cu ... (vezi toată discuția)