Buna ziua, am o intrebare urgenta si importanta, sunt insarcinata si sunt in concediu prenatal din data de 15 decembrie 2009, am vechime in munca de 17 luni, incepand cu luna iulie 2009 am avut CM continuu pana in data de 15 decembrie cand am intrat in prenatal, deoarece sarcina a fost una cu probleme, salariul meu pe cartea de munca este 720 de lei, astfel incat am primit in aceste luni de CM intre 640 si 680 de lei insemnand cei 75% cu cat se plateste CM-ul, insa pe luna decembrie am primit 622 lei explicatia fiind ca pre si post natalul se platesc 85% din salariul brut pe ultimele 6 luni, la mine fiind CM asta a insemnat ca brutul a fost mai mic decat incadrarea respectiv 650-660 de lei. in aceste conditii pot beneficia printr-o cerere catre angajator de acordarea compensatiei de 15% din salariul brut? si daca da, care va fi diferetnta pe care o voi primi la o luna cu 21 de zile lucratoare spre exemplu? va fi diferenta de la 622 lei (cat am luat pe luna dec) pana la 650-660 de lei (brutul din ultimele 6 luni) sau pana la 720 de lei (incadrarea din cartea de munca) ? va rog din suflet ajutati-ma!!! sunt foarte stresata si mai am 4 saptamani pana nasc.... va multumesc din suflet in asteptarea unui raspuns!
Aveti dreptul , faceti o cerere in care solicitati conform CCM unic la nivel national compensarea prevazuta in art Art. 66. - (1) În cazul în care salariata se află în concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumită perioadă, diferenţa dintre salariul de bază individual avut şi indemnizaţia legală la care are dreptul.
(2) Perioada pe durata căreia să acordă compensarea va fi stabilită prin contractele colective de muncă la nivel de unitate, dar nu mai puţin de 6 săptămâni.
(3) Diferenţele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii.
Compensarea reprezinta diferenta, adicasalariul tarifar se incadrare - brut indemnizatie maternitate,la care se retin contributiile corespunzatoare.
adica sa inteleg ca voi primii 100% din salariul de incadrare respectiv 720 de lei din care se vor opri contributiile lunare? gen cas sau somaj..etc..? scuze nu prea cunosc limbajul de contabilitate :">
IM=Indemnizatia de maternitate se calculeaza prin inmultirea mediei zilnice cu nr zile lucratoare din luna*85%.
Media zilnica reprezinta raportul dintre veniturile realizate pe ultimile 6 luni si nr zile lucratoare care au constituit stagiu de cotizare.
Diferenta(compensarea) =Salariul tarifar-IM in valoare bruta
Pentru diferenta se calculeaza toate contributiile ,face parte din fondul de salarii,iar pentru IM se calculeaza numai CAS la nivelul unui salariu minim pe economie (600*10.5%)
am facut media zilnica(29) *nr de zile lucratoare din luna (22) * 85% =542.30 lei(IM)
insa din nou ma incurc pt ca nu stiu ce reprezinta salariul tarifar? ca sa pot face operatia de diferenta intre el si IM.... salariul tarifar = salariul de incadrare din cartea de munca (720 de lei) ?
imi iertati va rog insistentele, si va multumesc din inima pt raspunsuri, vreau doar sa calculez cat am de primit aprox pt ca cei de la firma unde lucrez sunt destul de smecheri...
si inca ceva... daca pe decembrie am avut 2 saptamani de prenatal si aceasta cerere am depus-o abia in luna ianuarie, eu pe dec am primit salariul pe 15 ianuarie dar cererea am depus-o pe data de 19 ian, pot primi aceasta diferenta si din urma pt cele 2 saptamani de pe decembrie?
astept cu nerabdare raspuns si inca o data va multumesc din suflet :">
Daca este ianuarie=29*20*85%=493 IM si dif=720-493=227
Aceasta diferenta se acorda pentru 6 saptamani; nu este o precizare privind punerea in aplicare a aacestui art de acordare a compensarii de 15%,angajatorul poate pune in aplicare solicitarea dvs. din momentul primirii cererii.