avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire neatacabila exclusiva sot/sotie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire neatacabila exclusiva sot/sotie

Buna ziua,

Suntem sot si sotie fara copii. 3 parinti in total. Sotul are o sora cu familie. In rest veri, unchi, matusi , bunici etc. Care este cea mai sigura si neatacabila varianta legala prin care ne putem asigura ca in cazul decesului unuia dintre noi, 100% din "averea" celuilalt revine sotului/sotiei, fara posibilitatea sa vina cineva sa atace si chiar sa obtina ceva? Mi se pare normal ca atata timp cat muncesc, sa am libertatea sa las cui vreau eu roadele muncii mele, si nu sa fie obtinute la liber prin prisma unor legaturi de rudenie. Cumva trebuie sa existe un/niste documente legale prin care sa se poata obtine acest lucru. Multumesc anticipat din suflet!
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 23:04, 11 Septembrie 2022
Puteți sa va lăsați testamente reciproce.
Astfel, soțul supraviețuitor va moșteni integral soțul decedat.
În situația dvs, neavând copii, doar părinții sunt moștenitori rezervatari și pot solicita reductiunea testamentului. Desigur, dacă vor și intenționează. Însă e puțin probabil ca la decesul unuia dintre dvs, părinții soțului decedat sa mai fie în viața.
Celelalte rude nu au nicio legătură.

O alta varianta sigura este sa instainatati tot ce aveți din timpul vieții, astfel încât la deces, sa nu mai aveți în proprietate bunuri de moștenit.
Buna seara si multumesc pentru raspuns!
Testamentele reciproce ne acopera de toate celalte categorii de mostenitori de toate gradele (2,3,4 etc)?
De asemenea, cum ati sugera instrainarea bunurilor din timpul vietii astfel incat sa fie sigur? Avand in vedere ca nu stim care din noi moare primul, evident este exclusa optiunea ca doar unul sa "vanda" celuilalt tot ce are. Deci cum vedeti aceasta abordare? Exista practici comune/des intalnite in acest sens?

Multumesc!
Da, testamentele reciproce "va acoperă " de eventualele drepturi succesorale ale celorlalte categorii de moștenitori.
Este un act pe care si-l fac reciproc soții care nu au copii.
În privința înstrăinării, am avut în vedere fie un contract de donație cu clauza de uzufruct viager (adica cu rezerva dreptului de a locui un imobil pana la deces) sau un contract de întreținere, incheiat cu cineva apropiat dvs (un nepot, o ruda mai îndepărtată, un cunoscut etc sau cineva cu care aveți o relație apropiata și căruia sa ii rămână bunurile lăsate de dvs).
Oricum, chiar și în cazul variantei testamentului, ultimul dintre dvs care va rămâne în viața ar trebui sa hotărască mai departe cui ii va rămâne tot si la decesul sau.
Multumesc frumos.
Exista cumva vreo "portita" daca noi sotii am avea fondat de catre noi un ONG care sa preia prin vreo forma mostenirea, astfel incat daca unul din noi moare primul, celalalt sa aiba acces la bunuri prin prisma ONG-ului? Sau ceva asemanantor...poate nu m-am exprimat cum trebuie..
Nu, pentru ca sunt entități diferite si patrimonii diferite.
Ori lăsați testament unei persoane fizice, ori unui ONG.
Ultima modificare: Duminică, 11 Septembrie 2022
raluk0207, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua, suntem soț, soție și avem câte 1 copil din prima ... Liesse Liesse Bună ziua, suntem soț, soție și avem câte 1 copil din prima căsnicie. Impreuna nu avem copii. În cazul unui deces, suntem la mana copiilor? Avem ... (vezi toată discuția)
Mostenire uncetatean uncetatean Buna ziua am si eu o intrebare:Daca sot si sotie(casatoriti legal,si nu au copii),se intimpla ca unul din ei moare,cui ramine mostenirea?Doar sotiei ... (vezi toată discuția)
Acte succesoriale nealas nealas Buna ziua, Ma intereseaza acest subiect! Care este cea mai buna forma de succesiune (mostenire) cu riscul cel mai mic de a fi atacat de catre terti ... (vezi toată discuția)