Art. 841
Liberalitățile, fie făcute prin acte intre vii, fie făcute prin testament, nu pot trece peste jumătatea bunurilor
dispunătorului, dacă la moarte-i lasă un copil legitim; peste o a treia parte, dacă lasă doi copii; peste a patra parte, dacă lasă trei sau mai mulți.
Nu "sunteți la mâna copiilor", fiecare este, de drept, proprietarul a jumătate din casă. Fiecare puteți face testament în favoarea celuilalt, prin care-i lăsați jumătate din masa succesorală, deci jumătate din 3/8 din casă, dacă nu mai există și alte bunuri. Rămâne deci ca soțul supraviețuitor să despăgubească pe copilul decedatului în limita a jumătate din cele 3/8.
Ca proprietar al 5/8, plus jumătate din restul de 3/8, nici nu se pune problema ca "soțul rămas în viață să iasă din imobil". Și, mai există o prevedere, nu știu de unde să vă spun, prin care soțul supraviețuitor nu poate fi evacuat, dacă nu are un alt imobil; poate precizează cineva dacă această prevedere mai este în vigoare.
Liesse a scris:
Bună ziua, suntem soț, soție și avem câte 1 copil din prima căsnicie. Impreuna nu avem copii. În cazul unui deces, suntem la mana copiilor? Avem cumpărat o casă împreună, soțul rămas în viață trebuie sa iasă din imobil? Noi avem un testament pe numele nostru cum ca lăsăm toate bunurile pe cel care rămâne în viață, urmând după deces, sa între copii și sa împartă bunurile. La ce ne putem aștepta? Mulțumesc