Sunt in dubii privind declarația unică pe care am depus-o anul trecut pentru veniturile realizate în anul 2020 pe PFA...
Treaba stă în felul următor: sunt angajat cu CIM cu normă întreagă (8h/zi, 40h/săptămână) din 2006. În 2019 mi-am deschis un PFA în SISTEM REAL pentru a putea factura legal o serie de activități pe care le fac pe lângă job. Am ales sistemul real în detrimentul normelor de venit pentru că activitatea pe PFA nu e una constantă și nu aveam nicio certitudine că voi realiza venituri peste norma de venit, ca să fie convenabilă această metodă de impozitare. Am aflat mai târziu că norma de venit la PFA se înjumătățește când ești și angajat, dar asta este o altă poveste, pentru o altă postare.
Sunt în dubii privind modul de calcul al venitului net pentru sistemul real și cred că am depus greșit declarația unică anul trecut pentru veniturile realizate în 2020... Mai exact, întrebările mele sunt următoarele:
1. Atunci când fac totalul veniturilor realizate, ce dată se ia în considerare? Data la care am emis factura sau data la care am încasat-o (data când au intrat efectiv banii în cont pentru factura respectivă)? Întreb pentru că am mai multe facturi emise în anul X și încasate în anul X+1.
2. Dacă sunt angajat full-time și angajatorul mi-a plătit la zi toate dările către stat (CAS + CASS), mai sunt obligat să plătesc CAS și CASS pe PFA în sistem real, atunci când veniturile realizate pe PFA depășesc pragul acela de 12 salarii minime pe economie?
3. Atunci când am depus DU anul trecut, am luat în calcul pentru veniturile realizate în 2020 data încasării facturilor (data intrării banilor în cont), chiar dacă aveam două facturi emise în 2019 și pe care dacă nu le puneam la veniturile realizate în 2020, m-aș fi situat sub plafonul acela de 12 salarii minime. Am calculat corect sau trebuia să iau în considerare data emiterii facturilor și nu data încasării lor?
4. Tot în DU depusă anul trecut, pentru veniturile realizate în 2020 (care depășesc pragul de 12 salarii, conform calculului menționat mai sus), NU am bifat în DU și căsuțele aferente CAS și CASS și astfel am plătit către ANAF doar impozitul pe venit (10%). Am procedat așa, crezând (probabil eronat) că dacă sunt angajat full-time, se iau în considerare CAS-ul și CASS-ul plătite de angajator, fără să mai fiu obligat să plătesc aceste dări și pe PFA-ul la sistem real. Între timp, din ce am mai citit (apropo nimeni nu dă o explicație simplă și coerentă acestei situații, toți vorbesc cifrat și cer bani pentru un răspuns clar), pare-se că datorez CAS și CASS pentru anul 2020 și pe PFA. Mai pot depune acum, în 2022, o declarație rectificativă pentru veniturile realizate în 2020?
5. Dacă trebuie să depun rectificativa pentru 2020, pot folosi pentru achitarea CAS & CASS banii din micrograntul de 2000 de euro pentru PFA-uri, ÎI și IMM-uri, pe care am reușit să-l accesez anul acesta?
Sper că nu v-am plictisit prea mult cu tirada de întrebări de mai sus...
Vă mulțumesc anticipat pentru răspunsuri!
O zi bună să aveți!
1. data de incasare; 2. Pana in 2024 esti obligat sa plateti. In 2024 s-a modificat legea. 3. Ai calcultat corect. 4.Poti depune oricand o declaratie rectificativa, si peste 5 ani; Important e sa o depui si sa faci calculul corect inainte sa iti vina un control; 5. Da, poti folosi micrograntul pentru achitarea datoriilor catre stat .