avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Gardulet ansamblu rezidential
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Gardulet ansamblu rezidential

Buna, as avea nevoie de ajutorul dvs. in urmatoarea situatie.
Este data un ansamblu rezidential format din mai multe asociatii de proprietari, mai multe imobile, unde parti comune din curte reprezinta parte indiviza comuna a tuturor proprietarilor din ansamblu.
Cativa vecini, din unul din ansambluri, au construit un gardulet, de aprox 1.80 m inaltime si aprox 5m lungime, pentru ocrotirea spatiului verde de alaturi, in imediata apropriere a doua imobile. Garduletul este simplu, cu stalpuleti de metal, batute in pamant, fara fundatie, gardul fiind din sarma. Acesta nu este la limita de proprietate, ci in interiorul curtii. Vecinii au ridicat acest gardulet fara sa intrebe de nimeni nimic.
Unul din vecinii din alt ansamblu, a reclamat garduletul la biroul de urbanism al primariei. Ca urmare biroul de urbanism solicita asociatiei de proprietari (nu cea din care faceau parte cei care au ridicat garduletul) daca exista proces verbal cu acordul locatarilor.
Intrebarile ar fi:
- ce acte ar fi necesitat acest gardulet sa fie ok?
- ce se intampla daca asociatia la care i s-a solicitat acordul, in urma hotararii din adunare generala isi da acordul si ce se intampla daca nu?
- celelalte asociatii, imobile, din ansamblu, nu ar fi trebuit la fel intrebati?
- ce sanctiuni pot exista pt asociatia care nu a participat nicidecum la realizarea acestui gard (de fapt a fost actiunea a catorva locatari, fara implicarea asociatiilor), doar ca se afla in vecinatatea ei?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 20:04, 13 Septembrie 2022
Fiind vorba despre parte comuna de imobil de locuit in comun,conform disp L nr 196/2018 proprietarii nu au dreptul legal sa schimbe aspectul si destinatia partii comune fara acordul vecinilor si al asociatiei de proprietari
Conform aceleasi dispozitii,partea comuna de condominiu ,poate fi exclusiv utilizata de catre proprietari numai cu acordul vecinilor si al asociatei de proprietari -cu incheierea de contract de folosinta sau de inchiriere
Daca asociatia de proprietari nu isi da acordul ,pe cale de consecinta legal nu se poate executa interventia,iar daca totusi locatarii nu respecta hotararea adunarii generale isi asuma riscul suportarii consecintelor legale=dezafectare interventie,eventual sanctiune pecuniara
Acordul trebuie dat de catre asociatia de proprietari care detine in administrare partea comuna la nivelul careia se Doreste interventia
Daca asociatia nu a dat acordul ,locatarii care au intervenit fara parcurgerea procedurii legal impuse isi asuma riscul sa fie sanctionati de catre autoritatile in domeniu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de folosinta a spatiului comun de pe bloc (terasa circulabila) sira sira Buna seara, Sunt proprietara unui apartament la etajul 4 (ultimul) al unui bloc cu 8 apartamente. Terasa blocului este construita pentru a fi circulata, ... (vezi toată discuția)
Buna seara! suntem o asociatie de propietari din 2 scari cu un ... Mion1 Mion1 Buna seara! Suntem o asociatie de propietari din 2 scari cu un nr de ap 15 total . Un proprietar de la scara 2 , invecinateatea gardului al dansului in ... (vezi toată discuția)
Gardul comun? abuz ? DerLehrer DerLehrer Buna ziua, Casa mea face parte dintr-un ansamblu de case insiruite. Acestea au garduri despartitoare intre ele si alt gard de jur imprejur, acesta avand un ... (vezi toată discuția)