avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata incalzirii apartamentului nelocuit
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata incalzirii apartamentului nelocuit

Buna ziua,am si eu o mare nelamurire va rog poate ma ajutati cu un raspuns.Locuiesc intr-un bloc in care toata lumea primeste caldura si apa calda de la centrala comuna,toti locatarii fiind chiriasi.Unul dintre veciniii nostri s-a mutat pe perioada de iarna din bloc,el locuieste la etajul doi,pe motiv ca nu locuieste in bloc si ca si-a inchis robinetele de la calorifer nu plateste intetinere. Imi puteti spine va rog cat de legal este lucrul acesta avand in comsiderare ca prin apartamentul lui trec tevile care transporta caldura la etajele superioare? Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 16:59, 26 Ianuarie 2010
ati spus ca si-a inchis robinetele de la calorifere.Banuiesc ca nu va afecteaza cu nimic incalzirea la dvs in apartamente.Omul nu doreste sa plateasca caldura intr-un apartament pe care nu il foloseste nelocuind in acesta.Este normal.
Lucrurile nu stau chiar asa. Pentru renuntarea la incalzirea locuintei, de obicei locatarul solicita debransarea fizica a caloriferelor. Acestuia i se vor repartiza costuri cu incalzirea spatiilor comune, precum si pentru tevile verticale car ii trec prin casa. Ramane de vazut cat de mult afecteaza apartamentele vecine debransarea unui apartament pe timp de iarna, atat timp cat calculul pentru incalzirea imobilului se face tinand cont ca toate apartamentele "isi tin de cald unul-altuia" - scuzati expresia...
Daca repartizarea costurior s-ar fi facut cu repartitoare de costuri, situatia era aproape la fel cu deosebirea ca in acest caz inchiderea robinetelor capata o nuanta legala, dar efectele pentru apartamentele vecine sunt la fel - din punct de vedere al disconfortului termic (pereti laterali, tavan, podea - foarte reci).
Traiul la bloc a devenit in ultima perioada o adevarata aventura. Fiecare face ce vrea, cand vrea, nu se mai respecta nimic dac el, "bastanul" se simte bine. Din nefericire, desi avem legi (destul de bune), acestea nu se aplica corespunzator...
Platiti caldura la pausal, da?
Atata timp cat vecinul nu poate dovedi legal ca nu are caldura in calorifere, adica nu are repartitoare, care citite sa arate ca acele calorifere nu au functionat, sau nu are o debransare (blindare) a caloriferelor, acesta trebuie sa plateasca caldura.

Dar sa zicem ca ar fi crezut pe cuvant de catre vecini, de comitet, de presedinte, macar caldura la comun trebuie s-o plateasca!

Nu vrea sa plateasca, atunci il inregistrati cu restanta si o va plati pana la urma, plus penalizari.
Locuiesc intr-un bloc care inainte de 2002 a fost abandonat fiind distrus si care mai apoi a fost renovat de catre ANL, centrala este lipita de bloc si practic deserveste doar blocul nostru, plata o facem in gigacalorie fiindca asa a hotarat consiliul local.Intr-adevar momentan nu locuieste in apartament dar celorlalti locatari nu li s epare corect ca el sa fie total scutit de la plata fiindca apartamentul lui se incalzeste si tocmai datorita acestor tevi care trec si prin apartamentul lui se mentine o anum ita temperatura ,normal ca nu la fel ca la noi ceilalti.
Metodologia de repartizare şi facturare a consumurilor individuale de energie termică,în imobile de tip condominiu ( ANRSC )
art.12
(2) Proprietarii de apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decât cea de locuinţă,
desprinse de la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică ori care au alte
surse individuale de căldură montate cu respectarea prevederilor legale, sunt scutiţi de
achitarea contravalorii consumului de energie termică aferent instalaţiilor de încălzire
aflate în proprietate comună din interiorul spaţiilor respective – coloane de încălzire –,
dacă asigură pe cheltuiala lor izolarea termică a acestora, în baza procesului-verbal de
constatare întocmit de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari/locatari.
Reprezentantul legal al asociaţiei de proprietari/locatari va preda furnizorului de energie
termică tabelul centralizator cu procesele-verbale de constatare de izolare termică ale
coloanelor de încălzire aferente apartamentelor sau spaţiilor cu altă destinaţie decât cea
de locuinţă din imobilul respectiv. Se consideră o izolaţie termică de bună calitate dacă
între temperatura de la suprafaţa izolaţiei şi temperatura interioară a spaţiului respectiv
nu există o diferenţă de temperatură mai mare de 0,5°C.
am postat acest articol fiindca sunt curioasa in ce masura se poate aplica legea in acest caz. Va multumesc
si cine poate garanta ca sia lasat umpic robinetii de la calorifere umpic deschise si circula caldura prin ele, sau ca lea lasat deschise de tot...sta in alta parte, apartamentu ramene incalzit, nu ii apare mucegai in casa....si nu plateste partea de caldura.
deci intrebarea ar fi : cine garanteaza ca sigur are inchise acele robinete si nu e cald in apartamentul respectivului ???
mai bine, se debranseaza de la caldura...si in baza acestei hartii nu plateste caldura, doar cota parte pt tevi comune care trec prin apartamentul lui,...Daca nu are acordul scris al furnizorului de energie termica ca este debransant...e bun de plata, ca vrea el sa isi inchida caldura, e treaba lui...ceasu de caldura inregistreaza. ca nu vreau sa am caldura in casa si imi inchid caldura, e treaba mea...dar caldura o platesc, chiar daca caloriferu e cald sau nu.

Alte discuții în legătură

Energie termica- repartitoare amk1243 amk1243 Intr-un apartament nelocuit cu repartitoare pe cele 4 calorifere, au fost montate robinete termostat de catre firma furnizoare in anii trecuti. Intrucat in ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Rebransare si renuntare la contoare apa calda ewe ewe Buna ziua, In cadrul asociatiei avem un apartament care este debransat de la energia termica de prin 2000, cand cu o simpla cerere la societatea de ... (vezi toată discuția)