avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anulare act de vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anulare act de vanzare-cumparare

Tatal meu a dat cu act de vanzare cumparare casa sa si 250 mp, in 1985 la varsta de 81 de ani, fiului sau, fratele meu.
Am aflat acum ca mama mea, sotia tatalui meu nu a semnat actul de vanzare cumparare in 1985 cand s-a facut vanzarea, in ciuda faptului ca proprietatea era mostenirea mamei iar casa facuta de ambii soti, parintii mei. Este actul de vanzare nul? Trebuia batranul sa depuna act doveditor al faculatilor mintale la varsta de 81 ani? Ce puteti sa-mi spuneti?
Cel mai recent răspuns: ne_nicku , utilizator 20:41, 21 Septembrie 2006
Daca nu era proprietar pe teren si nici pe toata casa, tatal tau nu putea sa vanda. Actul a fost facut la notar? Normal trebuia sa-si dovedeasca dreptul de proprietate in momentul in care face o vanzare.
actul juridic prin care un bun a fost vandut de un non dominus este lovit de nulitate absoluta, insa starea trebuie constatata pe cale judecatoreasca.
Solutia e mai nuantata... fiind vorba de un tata care ii vinde copilului - descendent de gradul I, astfel incat devin incidente dispozitiile din materia mostenirii.
In vremea "apusa" a lu' Ceasca atunci cand vindeai casa si teren, terenul se ducea la stat automat, desi cumparatorul il platea si pe acesta.
Situatia proprietatii casei si terenului va fi rezolvata pe calea partajului.
In principiu, atunci cand vinde un nepropietar conventia e nula dar, cum am mai spus, aceasta solutie depinde de mai multe aspecte, unul dintre ele, major de altfel, fiind cui i se atribuie imobilul in discutie dupa partaj, astfel ca, daca i se atribuie fratelui, nulitatea este acoperita, confirmata, desi in cazul nulitatii absolute acest lucru nu este posibil :(, conventia fiind valabila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare cumparare 1985 care nu are nici o valoare pentru titlu forin_04 forin_04 Buna ziua. Doresc sa fac succesiunea dupa decedarea parintilor. Exista un contract de vanzare cumparare in anul 1985 prin care parintii mei cumpara de la ... (vezi toată discuția)
Anulare vanzare cumparare teren pe timpul secetei din 1946 parlac parlac Ce sanse am de castig daca dau in judecata pe un consatean care are cumparat un teren cu suprafata de 1 ha de la bunici me pe timpul secetei din 1946 am ... (vezi toată discuția)
Actiune in anulare- sanse /se poate invoca nulitate absoluta ? ELENA GABRIELA ELENA GABRIELA 1.In anul 1940 bunicul meu cumpara teren loc de casa,cu casa construita pe el.(asa este specificat in actul de vanzare ).Actul de vanzare este incheiat la ... (vezi toată discuția)