Tatal meu a dat cu act de vanzare cumparare casa sa si 250 mp, in 1985 la varsta de 81 de ani, fiului sau, fratele meu.
Am aflat acum ca mama mea, sotia tatalui meu nu a semnat actul de vanzare cumparare in 1985 cand s-a facut vanzarea, in ciuda faptului ca proprietatea era mostenirea mamei iar casa facuta de ambii soti, parintii mei. Este actul de vanzare nul? Trebuia batranul sa depuna act doveditor al faculatilor mintale la varsta de 81 ani? Ce puteti sa-mi spuneti?
Daca nu era proprietar pe teren si nici pe toata casa, tatal tau nu putea sa vanda. Actul a fost facut la notar? Normal trebuia sa-si dovedeasca dreptul de proprietate in momentul in care face o vanzare.
Solutia e mai nuantata... fiind vorba de un tata care ii vinde copilului - descendent de gradul I, astfel incat devin incidente dispozitiile din materia mostenirii.
In vremea "apusa" a lu' Ceasca atunci cand vindeai casa si teren, terenul se ducea la stat automat, desi cumparatorul il platea si pe acesta.
Situatia proprietatii casei si terenului va fi rezolvata pe calea partajului.
In principiu, atunci cand vinde un nepropietar conventia e nula dar, cum am mai spus, aceasta solutie depinde de mai multe aspecte, unul dintre ele, major de altfel, fiind cui i se atribuie imobilul in discutie dupa partaj, astfel ca, daca i se atribuie fratelui, nulitatea este acoperita, confirmata, desi in cazul nulitatii absolute acest lucru nu este posibil :(, conventia fiind valabila.