avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua , locuiesc in Baia Mare intr-un bloc de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua , locuiesc in Baia Mare intr-un bloc de locuinte care ...

Buna ziua , locuiesc in Baia Mare intr-un bloc de locuinte care are 33 apartamente ( o singura scara ) si avem contorizare individuala pentru apa rece , apa calda si calorifere ( avem centrala pe bloc si contorizam apa care vine pentru calorifere ) . Apometrele nu sunt sigilate si nici verificate de cel putin 10 ani , doar cele de la calorifere s-au schimbat de 2 ani ( mai sunt persoane care nu le-a schimbat de 10ani ) .Am cereut sigilarea apometrelor si verificarea lor , dar un grup din vecini se opun ( se intelege , de ce ) .Vreau sa stiu care este legea care obliga sigilarea apometrelor si ce baza legala am sa pot cere , legal , sigilarea si verificarea apometrelor, lucru care ar duce la plata corecta a consumurilor . Avem apometru la intrarea in bloc, consumul pe apartamente fiind impartit pe baza citirii apometrelor individuale ( care nu sunt sigilate ) avand diferente foarte mari intre consumul care intre in bloc cu suma citirii apometrelor individuale .
Ultima modificare: Joi, 22 Septembrie 2022
s-dan, utilizator
Cel mai recent răspuns: ibn , utilizator 07:36, 26 Septembrie 2022
Sigilarea apometrelor se face de la producător, dacă nu mai există sigiliul înseamnă că nu ar mai trebui luată în seama raportarea data de proprietar. Mai există un sigiliu, al montajului apometrului, cel care împiedică demontarea lui frauduloasa și consumul necontorizat. Sunt asociații care cumpără sigiliile respective și le notează numărul pentru fiecare. Ambele situații însă nu țin de vreo lege, ci pur și simplu de un regulament intern al asociației, privind condițiile de raportare ale indecși lor apometrelor, perioada și modul de repartiție a diferențelor față de contorul de branșament. Acolo se prevăd și "sancțiunile", adică unii considera ca nu se iau în calcul valorile contorizate și trec proprietarul la pausal, sau se poate merge până la a împărți diferențele dintre suma și apometrul de branșament doar celor în culpa. În ce privește verificarea metrologica, aceste apometre sunt exceptate de lege de la cea periodica (NML 003-05), obligatorie fiind doar cea inițială de la producător.
Despre ce sigiului vorbiti?
Normal apometrele sunt achizitionate sigilate de catre producator, pe inelul d efixare cadran ,iar lipsa sigiliului genereaza fie inlocuirea aparatului fie inregistrarea consumului in sistem pausal
Al doilea sigiliu se monteaza la momentul instalarii apometrului pe prima piesa de record pentru a asigura ca aparatul nu este scos din retea si consumatorul nu fraudeaza
nu avem sigiliul de montaj . Un grup de vecini se opune sigilarii de la montaj .Va dati seama care este motivul .
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Înseamnă că cei în funcții din Cex asociație sunt degeaba.

s-dan a scris:

nu avem sigiliul de montaj . Un grup de vecini se opune sigilarii de la montaj .Va dati seama care este motivul .

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Formularea corecta ar fi: incaseaza bani degeaba.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apometre danuttan danuttan Se poate lua vreo masura legala impotriva celor care si-au schimbat pozitia apometrelor (le-au remontat in pozitie verticala)?Conform specialistilor si a ... (vezi toată discuția)
Apometre fara sigil si fara verificare metrologica zolyxx zolyxx In asociatie presedintele, comitetul executiv sau AG poate sa dispuna/ sa hotareasca ca daca in apartamente apometrele au sigile rupte,desfacute sau ... (vezi toată discuția)
Obligat sa schimb apometrele? pya pya Bună ziua! Dacă ma puteți ajuta cu un răspuns în legătură cu obligația schimbării apometrelor de apa calda și rece în apartamente cu alte apometre ... (vezi toată discuția)