avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1238 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Buna ziua! Poate fi obligat un lucrator sa fie ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Buna ziua! Poate fi obligat un lucrator sa fie reprezentant al ...

Buna ziua!
Poate fi obligat un lucrator sa fie reprezentant al lucratorilor cu raspunderi specifice SSM?
Pentru a ajuta:
- acesta nu isi doreste sa fie;
- competentele pentru care a fost angajat sunt din alt domeniu;
- nu are nici un curs acreditat sau neacreditat in acest domeniu.
Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 4 Octombrie 2022
Petru2022, utilizator
Cel mai recent răspuns: Petru2022 , utilizator 20:48, 4 Octombrie 2022
Un lucrator nu poate fi obligaat de catre angajator sa fie reprezentant al lucratorilor cu raspunderi specifice ssm. Pregatirea specifica in domeniul ssm este obligatorie.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioenaza:
-Art. 17 Angajatorul trebuie să ia măsuri corespunzătoare pentru ca lucrătorii desemnaţi sau reprezentanţii lucrătorilor, cu răspunderi specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii lucrătorilor, în vederea îndeplinirii atribuţiilor şi în conformitate cu prevederile prezentei legi, să aibă acces la:
a) evaluarea riscurilor şi măsurile de protecţie, prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. a) şi b);
b) evidenţa şi rapoartele prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. c) şi d);
c) informaţii privind măsurile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi informaţii provenind de la instituţiile de control şi autorităţile competente în domeniu.
-Art. 20 (4) Reprezentanţii lucrătorilor cu răspunderi specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au dreptul la instruire corespunzătoare.
-Art. 21 (1) Instruirea prevăzută la art. 20 alin. (1), (2) şi (4) nu poate fi realizată pe cheltuiala lucrătorilor şi/ sau a reprezentanţilor acestora.
(2) Instruirea prevăzută la art. 20 alin. (1) şi (2) trebuie să se realizeze în timpul programului de lucru.
(3) Instruirea prevăzută la art. 20 alin. (4) trebuie să se efectueze în timpul programului de lucru, fie în interiorul, fie în afara întreprinderii şi/ sau unităţii.
HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-Art. 52 Reprezentantii lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii in munca, definiti conform art. 5 lit. d) din lege, sunt alesi de catre si dintre lucratorii din intreprindere si/sau unitate, conform celor stabilite prin contractul colectiv de munca, regulamentul intern sau regulamentul de organizare si functionare.
-Art. 55 (1) Reprezentantii lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor trebuie
sa urmeze un program de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata de cel putin 40 de ore, cu continutul minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. A.
(2) Indeplinirea cerintei prevazute la alin. (1) se atesta printr-un document de absolvire a programului de pregatire.
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desemnarea reprezentantului salariatilor pe linie de ssm ankabv ankabv Buna ziua Ma intereseaza daca este necesara desemnarea pe linie de ssm a unui reprezentant al salariatilor intr-o firma cu 16 angajati. Mentionez ca exista un ... (vezi toată discuția)
Reprezentant angajator cu atributii ssm apetra apetra Tocmai am primit decizia prin care sunt informat ca sunt membru CSSM ca si reprezentant angajator cu atributii SSM. Care sunt atributiile concrete ale unui ... (vezi toată discuția)
Constituire - cssm AndradaCristu AndradaCristu Buna ziua, Unitate cu un numar de aprox. 80 de angajati, ma puteti sfatui putin cum ar trebui sa arate structura CSSM / toti membrii desemnati trebuie ... (vezi toată discuția)