avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Soțul poate renunța la dreptul de coproprietate la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Soțul poate renunța la dreptul de coproprietate la un apartament ...

Soțul poate renunța la dreptul de coproprietate la un apartament cumpărat de sotie în timpul căsătoriei, in favoarea soției?
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 11:39, 9 Octombrie 2022
Odată ce se încheie conventia matrimoniala privind schimbarea regimului matrimonial se dispune și partajarea bunurilor. Se face doi in unu, din câte am văzut in practica.
Da, pentru ca se lichidează regimul comunitatii legale.
Dar, asta nu înseamnă că o convenție matrimoniala are efecte retroactive asupra bunurilor deja dobândite.
Se consemnează bunurile comune dobândite în timpul căsătoriei, se stabilește cota de contribuție a fiecărui soț, la dobândirea bunurilor comune și eventual se face partajul și se împart bunurile.
În ultima instanta se încheie o alta convenție matrimoniala, cu efecte pe viitor.
Dar în speță, convențiile matrimoniale nu au absolut nicio legătură.
Sotii nu doresc schimbarea regimului matrimonial. Ci doar ca un bun comun, sa fie bunul propriu al soției.
Art. 320: Lichidarea regimului matrimonial
În caz de încetare sau de schimbare, regimul matrimonial se lichidează potrivit legii, prin bună învoială sau, în caz de neînţelegere, pe cale judiciară.
Art. 358: Partajul în timpul regimului comunităţii
(1)În timpul regimului comunităţii, bunurile comune pot fi împărţite, în tot sau în parte, prin act încheiat în formă autentică notarială, în caz de bună învoială, ori pe cale judecătorească, în caz de neînţelegere.
(2)Prevederile art. 357 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.
(3)Bunurile atribuite fiecărui soţ prin partaj devin bunuri proprii, iar bunurile neîmpărţite rămân bunuri comune.
(4)Regimul comunităţii nu încetează decât în condiţiile legii, chiar dacă toate bunurile comune au fost împărţite potrivit acestui articol.

Art. 360: Regimul bunurilor
(1)Fiecare dintre soţi este proprietar exclusiv în privinţa bunurilor dobândite înainte de încheierea căsătoriei, precum şi a celor pe care le dobândeşte în nume propriu după această dată.
(2)Prin convenţie matrimonială, părţile pot stipula clauze privind lichidarea acestui regim în funcţie de masa de bunuri achiziţionate de fiecare dintre soţi în timpul căsătoriei, în baza căreia se va calcula creanţa de participare. Dacă părţile nu au convenit altfel, creanţa de participare reprezintă jumătate din diferenţa valorică dintre cele două mase de achiziţii nete şi va fi datorată de către soţul a cărui masă de achiziţii nete este mai mare, putând fi plătită în bani sau în natură.
Ultima modificare: Duminică, 9 Octombrie 2022
Cabinet de Avocat - Oancea Jasmine, Avocat
Da, dar în cazul de fata, soții NU doresc schimbarea regimului matrimonial.
Doresc doar partajul pe bunul respectiv. Atât.
Ei pot sa lichideze comunitatea legala doar pentru imobilul X, iar pe celelalte bunuri sa își mențină regimul comunitatii legale.
Chiar nu înțeleg de ce vorbim de convenții matrimoniale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! sotii casatoriti sub regimul comunitatii legale pot ... Legal1228 Legal1228 Buna ziua! Sotii casatoriti sub regimul comunitatii legale pot sa schimbe acest regim cu regimul separatiei de bunuri pe cale notariala (prin conventie ... (vezi toată discuția)
Partajul fara divort insresuma insresuma Se poate face partajarea bunurilor mobile si imobile intre parteneri chiar daca nu sunt divortati? (vezi toată discuția)
Contract sau act notarial Poizan Poizan Buna ziua, Sunt casatorita si doresc sa realizez un contract, sau un act notarial, prin care sotul renunta la toate bunurile mobile si imobile in caz de ... (vezi toată discuția)