Buna ziua!
Mama octogenara obtine un venit din arenda, dobanzi bancare, chirie in quantum de 14000 Ron in anul 2019, conform declaratiei de venit. De remarcat ca raportarea arendei s.a facut deficitar, suma reala fiind sub 12000 Ron. Anaf.ul a emis nota de conformare in care cere intrarea in legalitate prin fortarea platii Cass pe anul 2019, la un salariu minim de 2080 Ron, pe o durata de sase luni in quantum de 1248 Ron. De remarcat ca, contribuabilul nu depaseste suma total de 12 salarii minime in anul 2019. Anaf.ul , in urma petitionarii, justifica impunerea, prin faptul k , contribuabilul nu este exceptat conform art 154 Codul Fiscal, incadreaza persoana la art 170, iar la baza de calcul aplica art 174, cu 18, unde se specifica ca: daca contribuabilul nu a avut calitatea de salariat in anul precedent, si are venit chiar si sub pragul de 12 salarii minime , este obligat la plata Cass, pe o perioada de 6 luni. De luat in calcul obligativitatea arendasului de a opri la sursa toate taxele aferente contractului de arendare. De precizat ca mama este pensionara, oferindu.i calitatea de asigurat Cass. Deci:
Cum poate impune Anaf plata unei taxe daca nu exista un prag definit, de ce fiscalizeaza abrupt categoria de pensionari? (Eu stiu ca sunt exceptii)
Aredasul are obligatia de a retine la sursa astfel de taxe?
Pentru pfa
MaryMarian
Dacă obțin un venit de ex de 1000 lei pe lună plătesc după acel venit cas și la pensie. Adică plătesc după venitul pe care îl obțin. Vă mulțumesc (vezi toată discuția)