avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Vecin care ma acuza ca il iradiez
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Vecin care ma acuza ca il iradiez

Buna ziua! In urma cu 1 an de zile am cumparat un apartament prin credit - toate bune si frumoase. In momentul cand m-am mutat din prima zi m-am lovit de o situatie rara. Vecinul de la apartamentul de sub mine bate cu un obiect in tavanul lui si tipa spontan la orice ora "La puscarie, teroristilor!". M-am dus la seful scarii, sa aflu de fapt ca vecinul crede ca din apartamentul meu sunt emise radiatii care ii fac rau. Vecinul locuieste cu mama lui, ea fiind pensionara si el somer. Am incercat sa vorbesc cu vecinul si mama acestuia si sa le explic ca nu am nimic in apartament care sa ii faca rau. In fiecare zi acesta bate in tavanul lui de duduie dusumeaua si tipa "La puscarie!!! Acolo e locul vostru!"; de te trezeste din somn speriat. Am fost la politie, am depus plangeri pentru perturbarea ordinii si linistii publice, in urma carora a luat amenzi pe care momentan le-a contestat in instanta. Consider ca actiunile vecinului meu se incadreaza la hartuire, el batand si strigand aproape zilnic, ziua si noaptea. Pentru mine si sotia mea este o eroziune psihica, nu ne putem odihni, dormim in sufragerie, tresarim speriati cand bate si tipa. Ce sfaturi legale imi puteti oferi?
Ultima modificare: Marți, 11 Octombrie 2022
RatoiulQ, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:40, 12 Octombrie 2022
Discutati cu vecinii, "seful de scara" si vedeti daca vin martori la un eventual proces civil in care sa cereti daune pentru disconfortul creat.
Plus amenzile primite de la politie... eu zic ca sunt suficiente probe pentru un proces si daune.
Buna ziua,
Infractiunea de hartuire prevazuta si pedepsita la art. 208 Cod penal presupune savarsirea faptei de catre o persoana care in mod repetat fara a avea drept sau interes legitim, urmareste o persoana ori ii supravegeaza locuinta, locul de munca etc., cauzandu-i o stare de temere. Deci pe langa starea de temere a victimei actul de hartuire presupune ca faptuitorul sa urmareasca victima sau sa-i supravegheze locuinta. In cazul de fata acesta savarseste faptele sale din locuinta proprie deci nu se poate spune ca face un act de supraveghere.
As merge pe daune pentru tulburarea ordininii si linistii publice caci pana la urma el cauzeaza un disconfort sau dupa caz poate exista posibilitatea internarii involuntare pentru ca exista posibilitatea clara de a fi bolnav psihic.

In acelasi articol la alineatul 2 zice:
(2) Efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă, care, prin frecvenţă sau conţinut, îi cauzează o temere unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.
Bineinteles, acest alineat se refera la hartuire in mediul online, telefon, scrisori samd. Dar strigatele si bataile in tavan sunt tot un mijloc de comunicare de la distanta, nu?
Nu e vorba despre nici o infracțiune de hărtuire , plângeri peste plângeri la politie,, daunele morale obținute într un eventual proces de răspundere civila delictuala nu vor fi prea mari,legal nu sunt multe variante.Omul are probleme la mansarda probabil.astfel încât o sa aveți de suferit..În.vechiul.cod penal.exista art 320 din.pacate infracțiunea de tulburare locuință a fost dezincriminata..
Ultima modificare: Marți, 11 Octombrie 2022
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
De fiecare data cand face asta sunati la Salvare sa prinda un nebun periculos.

Alte discuții în legătură

Hartuire? Lex1988 Lex1988 Mi-a fost facuta o poza in timp ce eram dezbracata de catre un tip cu care intretineam relatii intime fara ca eu sa stiu sau sa-mi dau acordul pentru asta. ... (vezi toată discuția)
Harțuirea la locul de munca Cristaldo Cristaldo Ce conditii trebuie intrunite ca sa existe hartuire morala la locul de munca? (vezi toată discuția)