avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pot contesta fisa de lichidare?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pot contesta fisa de lichidare?

Ce valoare are o fisa de lichidare primita dupa aproape jumatate de an de la incetarea CIM si care nu are semnatura mea pe ea?
Pot contesta fisa de lichidare pe motiv ca mi se imputa o datorie care nu mi-a fost adusa la cunostinta? Daca da, spuneti-mi va rog cum trebuie sa procedez.
Societatea la care am lucrat m-a scos datoare cu aproape 55.000 RON, din cauza faptului ca mi-am cerut drepturile salariale restante si salariul compensator pt. cei disponibilizati (motiv - nerealizare cifra de afaceri). Asta s-a intamplat dupa ce am incercat sa-i deconspir si le-am trimis ITM-ul in control si am anuntat si presa despre magariile facute. Cand redactorul unei publicatii i-a intrebat despre cele relatate de mine, ei au afirmat ca n-au facut nici o disponibilizare in 2009, desi, fiind societate cotata la bursa, erau obligati sa anunte. Oricum, exista dovezi ce pot fi verificate, iar disponibilizarile sunt inregistrate la ITM..

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters114698 , utilizator 17:37, 23 Ianuarie 2010
1. Valoare fisei de lichidare este o chestiune discutabila. Strict juridic, fisa de lichidare nu are nicio valoare, ea este un act insuficient reglementat, tinand mai mult de ... traditia relatiilor de munca decat de lege. Daca viitor angajator va cere aceasta fisa, iar dvs. o aratati, atunci poate avea o valoare infromativa, informala, si atat.
Cunosc multe firme care traiesc bine mersi fara a cere sau a intocmi acest tip de formular.
2. Teoretic, se pot gasi modalitati de contestare, insa nu exista nici un interes din partea dvs. sa o contestati, pentru ca acea fisa (mai ales fara semnatura dvs.) nu produce niciun efect juridic. Adica, va recomand ca, in loc sa o contestati, sa o ... ignorati.
3. Scosul dataore prin fisa de lichidare nu are valoare juridica. Cu totul altfel se constata / cer / obtin despagubiri de la (fosti) angajati, in niciun caz prin fisa de lichidare.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
nota de lichidare este un act ce va fost inmanat de catre angajator!
debitele trecute in aceasta pot fii executate numai dupa obtinerea unei hot.jud. care sa certifice, eventual, acele restante/debite !
prin lipsa semnaturii dvs. se poate intelege faptul ca nu sunteti de acord cu ceea ce este trecut in aceasta!
se practica, nelegal, ca, carnetul de munca sa fie inmanat odata cu aceasta nota de lichidare!
ctynn a scris:

prin lipsa semnaturii dvs. se poate intelege faptul ca nu sunteti de acord cu ceea ce este trecut in aceasta!
...


Completez si eu:
prin lipsa semnaturii dvs. se intelege doar atat: lipsa semnaturii, pe un document cu existenta si asa destul de indoielnica. Nu va grabiti sa prezumati sau sa explicati dvs. prostioarele angajatorului atunci cand acesta insusi nu o face...

"se poate intelege ca nu sunteti de acord" este o prezumtie fara nici un fundament, nici legal, nici in fapt.
La fel de bine se poate sustine si ca "prin lipsa semnaturii dvs. se poate intelege ca .... aveati mana dreapta in atele la data lichidarii" sau ca "fisa de lichidarea nu v-a fost comunicata niciodata" sau ca "nu aceasta este fisa de lichidare corecta"
Altfel spus, si daca ati fi semnat fisa de lichidare cu tot cu datoria inscrisa in ea, nu s-ar fi putut sustine ca ati fost de acord cu continutul fisei ori cu datoria. (cum legea nu defineste cuprinsul fisei de lichidare, nu exista nici un text de lege care sa transforme semnatura de pe ea in recunoasterea datoriei, angajament de plata, consimtamant la vreun act juridic ).
in acel timp ceea ce este legal este reprezentat de faptul ca orice debit trecut in nota de lichidare poate fii executat numai in urma unei hot. jud. investite cu formula executorie! ;) asa cum apare inscris si pe nota de lichidare :)
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De acord cu Ctynn ca nicio datorie a angajatorului (actual sau anterior) fata de (un fost) salariat nu poate fi executata (retinuta din salariu, poprita din cont etc.) decat daca a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca executorie.

Hotararile judecatoresti nu se pronunta pe baza de fisa de lichidare, deci, daca v-ar actiona in judecata, angajatorul dvs. ar trebui sa dovedeasca prejudiciul cauza, fapta dvs. cauzatoare de prejudiciu, cuantumul prejudiciului si altele.
Si astea, credeti-ma pe cuvant, nu se cer si nu se dovedesc cu nota de lichidare! (desi uneori bine ar fi)
Pana la urma, se poate executa datoria asa cum apare inscris in hotararea judecatoreasca, nu cum apare in nota de lichidare (@ ctynn, cu simpatie recunosc ca imi place sa va contrazic atunci cand imi dati ocazia).

Alte discuții în legătură

Nota de lichidare MoniMgh MoniMgh Buna, va rog frumos daca poate sa imi spuna cineva legal ce se intampla cu Nota de Lichidare pe care angajatorul si-a scris si calculat zeci de milioane din ... (vezi toată discuția)
Plata salariu predaangela predaangela in situatia in care nu s-a intocmit nota de lichidare in ultima zi a preavizului de 20 de zile lucratoare, pentru disponibilizare, dar nu exista datorii ale ... (vezi toată discuția)
Dupa incheierea preavizului nu mi s-a virat ultimul salariu robert888 robert888 Am si eu o problema, am terminat preavizul in urma cu doua saptamanii si azi trebuia sa iau ultimul salariu, dar nu l-am luat si nimeni din magazinul in care ... (vezi toată discuția)