anniela a scris:
In timpul casatoriei apartamentul a fost cumparat (cu un pret)si vandut(cu alt pret).
"Fostul" si-a insusit intreaga suma de bani din vanzarea acelui apartament.
La procesul de partaj, instanta hotaraste ca banii obtinuti din vanzarea apartamentului, fiind bun comun,vor fi impartiti , in functie de contributia fiecaruia, astfel:
- "fostului" 60% din valoare
- "fostei" 40% din valoare
A fost desemnat un expert care sa evaleze in bani aceste procente. Expertul a calculat raportandu-se la pretul de vanzare al apartamentului.
Partea adversa face obiectiuni la expertiza pretinzand ca sumele trebuiau calculate la pretul de cumparare al apartamentului...
Instanta incuviinteaza desemnarea unui alt expert pentru a calcula aceste sume..
Cine are dreptate,in cazul acesta, este corect sa se calculeze procentul de 40% din"1 lei", pret de acum 20 de ani, pret cu care a fost achizitionat apartamentul, sau din pretul obtinut din vanzarea apartamentului ( anul 2009 ), adica 40% din "100 lei"?
Mai mult, partea adversa pretinde ca la aceasta suma sa se aplice indicele de inflatie...si atat... Cum este corect sa se procedeze in acest caz?
Buna ziua,
Situatia prezentata acum difera de ce se intelegea din primul mesaj.
Raspunsul tine de logica si nu de optiunile expertului:
Daca apartamentul s-a vandut in timpul casatoriei, inseamna ca profitul rezultat din diferenta dintre pretul de vanzare - pretul de cumparare (un ce castig) a profitat ambilor soti si nu numai unuia dintre ei. Prin urmare este un bun comun.
Deci evaluarea trebuie doar sa consemneze pretul de vanzare stipulat in acte.
Cu stima
P.S.
Nu inteleg totusi afirmatia Dvs. cu privire la atribuirea catre unul dintre soti a unui apartament inexistent la data partajului (deoarece el fusese vandut la o data anterioara). E ceva ascuns in prezentarea Dvs.