avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Tatal copilului meu este toman cu dubla cetatenie( ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Tatal copilului meu este toman cu dubla cetatenie( cetatenie ...

Tatal copilului meu este toman cu dubla cetatenie( cetatenie americana) ! Nu am fost casatoriti si si a recunoscut cooilul acum 3 sap chiar daca copilul are 2 ani, abia acum a facut asta! M a amentqt ca ii ia cetatenie copilului si imi ia copilul prin consulatul american! Exista acest risc? Multumesc
Cel mai recent răspuns: c123456 , utilizator 19:26, 14 Octombrie 2022


Kasandra23 a scris:

Tatal copilului meu este cetatean roman cu dubla cetatenie( cetatenie americana) ! Nu am fost casatoriti si si a recunoscut copilul acum 3 sap chiar daca copilul are 2 ani, abia acum a facut asta! M a amenintat ca ii ia cetatenie copilului si imi ia copilul prin consulatul american! Exista acest risc? Multumesc

Depinde de modul in care tatal a dobandit cetatenia americana ... este posibil ca acesta sa poata transmite copilului cetatenia, chiar si fara acordul dvs. Daca sunt intrunite conditiile pentru a fi eliberat CRBA (Consular Report of Birth Abroad), tatal trebuie sa se prezinte fizic cu copilul in fata ofiterului consular... este posibil ca ofiterul sa ceara test ADN, este posibil sa nu fie chiar asa usor de obtinut. CRBA nu este un document de calatorie, consulatul nu va accepta cererea pt emiterea pasaportului american fara acordul dvs sau fara o hotararare judecatoreasca din care sa reiasa ca-l poate obtine fara acordul dvs. (ar fi posibil si fara, dar greu...)

Chiar daca copilul nu are documente care sa ateste cetatenia americana, pe legile lor, deoarece tatal este cetatean american, copilul are a claim to US citizenship (nu stiu sigur formularea corecta in ro)... copilul poate fi considerat de autoritatile din SUA ca fiind cetatean american nedocumentat. Fara a intra in mai multe detalii, nu are rost sa "fugiti" de obtinerea/documentarea cetateniei... custodia/autoritatea parinteasca nu are treaba cu cetatenia, custodia se stabileste de instanta competenta din tara in care copilul isi are domiciliul, adica in cazul dvs in Romania.

Cel mai probabil cei de la consulat il vor trimite la plimbare sa-si caute avocat.

Daca, prin absurd, sunteti contactata de la consulat... nu va speriati, ci cooperati, vedeti ce vor. Daca exista o hotarare judecatoreasca care stabileste niste lucruri si dvs le respectati, nu aveti motive de ingrijorare. Daca nu exista o hotarare judecatoreasca le spuneti ca sunt niste chestiuni de rezolvat pe cale legala in instanta.
Nu cred ca i-o poate lua, adica retrage. Fiul dvs. are dubla cetatenie prin nastere, chiar daca acest lucru s-a constatat abia in momentul in care a fost recunoscut de catre tatal sau. Unde-i lege nu-i tocmeala, acest lucru nu-l puteti schimba nici dvs. si nici tatal copilului. Iar cetatenii americani trebuie sa plateasca impozite si in SUA, chit ca au stat toata viata in Romania. Si nu pot deschide conturi bancare in Romania sau alte tari din UE fara sa declare Social Security Number.

Detalii pe [ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 12 Octombrie 2022
tgeorgescu, utilizator


tgeorgescu a scris:

Nu cred ca i-o poate lua, adica retrage. Fiul dvs. are dubla cetatenie prin nastere, chiar daca acest lucru s-a constatat abia in momentul in care a fost recunoscut de catre tatal sau. Unde-i lege nu-i tocmeala, acest lucru nu-l puteti schimba nici dvs. si nici tatal copilului.


Banuiesc ca a vrut sa zica ca tatal intentioneaza sa obtina cetatenia copilului.

Treaba cu dobandirea cetateniei americane la nastere nu este chiar asa simpla in cazul copiilor nascuti in afara casatoriei.

In cazul unui copil nascut in afara casatoriei mai exista o cerinta pt a fi eligibil sa obtina cetatenia de la nastere... tatal copilului trebuie sa fie de acord, in scris, sa acorde sprijin financiar copilului pana la implinirea varstei de 18 ani. Acest acord trebuie datat inainte de implinirea varstei de 18 ani, nu se verifica si nu conteaza daca ofera sau nu sprijin. Practic este simplu, se presupune ca cetateanul american declara nasterea la consulat, bifeaza o casuta pe un formular ca-i de acord, si asta e.

Unii cetateni nu vor sa transmita copilului cetatenia, din diverse motive, sunt unii care cred ca astfel pot evita sa fie obligati la plata pensiei de intretinere copil.

In 2018 a fost actualizata politica, precizand ca nu este necesar sa se prezinte acest acord sub o forma specifica/separat, daca exista dovezi documentare care arata ca tatal copilului a acceptat obligatia legala de a intretine copilul sau obligatia a fost impusa tatalui de catre o instanta din jurisdictia competenta. [ link extern ]

In cazul copilului persoanei care a postat, daca tatal si-a dat acordul si pentru sprijin financiar atunci cand a recunoscut paternitatea in fata ofiterului civil roman, o copie certificata a acestui document poate fi folosita ca dovada, dar este la discretia autoritatii americane, se verifica daca nu cumva cetateanul a fost constrans sa semneze. Deci, bifat la consulat sau hotarare judecatoreasca care stabileste obligatia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dubla cetatenie magdai75 magdai75 Buna ziua. Am o problema si caut rezolvarea, si am dat peste siteul acesta si am zis sa-mi incerc norocul. Sunt o romanca cu dubla cetatenie ... (vezi toată discuția)
Obtinerea cetateniei romane pentru copil nascut in sua ilie0001 ilie0001 Buna ziua, Va rog sa ma consiliati in urmatoarea situatie: Am baiatul in SUA, are si cetatenie romana si americana. Acum are un copil nasut in America (mama ... (vezi toată discuția)
Unde il dau in judecată, aici sau in usa? Ewana Ewana Eu (viitoarea mămica) sunt dublu cetățean roman- american. Copilul a fost conceput in State iar la revenirea mea in țara luna trecută am înțeles ca ... (vezi toată discuția)