avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Bullying la școală - lege raspundere minor 12 ani ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Bullying la școală - lege raspundere minor 12 ani ...

buna seara ! drept civil lege raspundere minor 12 ani
din nou probleme la scoala . am un baietel de 12 ani ( un copil supradotat IQ 147 intelelegere verbala si IQ general 143 recunoscut international trestul facut),de la inceputul anului fiul meu a fost supus bullingului fiindu-i aduse acuzatii mincinoase (ca ar si spus anumite vorbe pe care ulterior le-am clarificat si am dovedit ca nu el este cel care a facut acest lucru ) iar de atunci situatia a scapat de sub contol fiul meu fiind ameninta si inchis in baie etc.
acum imi spune ca este acuzat ca este complicele unui copil care a furat din magazin si a fost prins .
s-a vazut pe camerele din magazin ca acel copil a fost mereu singur furand dulciuri dar a impartit acele dulciuri cu mai multi coopii din scoala inclusiv cu fiul meu .sau le-a vandut pe diverse sume mai mici sau mai mare decat costa ele . fiul meu nu a fost niciodata cu acel copil in afara scolii pe la magazine .
azi a fost chemat fiul meu la directoarea scolii sa ii spuna ca este cumva complice pentru ca stia ca acele dulciuri au fost furate , directoarea motivand ca un copil a zis ca sunt luate cu japca fiul meu a crezut ca este o gluma expresia pentru ca stia ca mama copilului ii trimite multi bani deoarece este in strainatate. pe scurt a fost acuzat de directoarea scolii si pus sa semneze ceva in lipsa mea .
va rog temeiul legal prin care are voie conducerea scolii sa il puna pe elev minor de 12 ani sa semneze informarea sau procese verbale in astfel de situatie.
precizez ca fiul meu vindea dulciuri in afara scolii ( colegilor de clasa si nu numai ) dulciuri cumparate de mine si de care stiam ( ii cumparam de ex 3 napolitane 1 o manca 2 le vindea ) sau colegii de clasa ii dadeau bani sa le aduca diverse dulciuri cumparate de la un magazin de pe strada alaturata de noi si ii dadeau si ceva in plus ( ceva ce in alte tari se practica sa poti vide o limonada , suc prajitura) . dna diriginta stia doar i-a interzis sa vanda in scola . in acesta situatie va rog sa imi spuneti ce sanctiuni se pot aplica fiului meu si legea care permite sa semneze in scoala informari sau alte procese verbale etc fara prezenta mea .
va multumesc si va rog un rasoun cat mai urgen sunt chemata iar la scoala , este o presiune prea mare asupra fiului meu si a mea . vreau sa fac demersuri legale sa il mut inclusiv la minister daca este cazul sa relatez ce se intampla.
Cel mai recent răspuns: erriss , utilizator 09:13, 23 Octombrie 2022
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamnă, eu nu presupun absolut nimic, nici măcar că faptul că puneți aici întrebări ar garanta caracterul complet și sincer al susținerilor dumneavoastră. După 20 de ani de avocatură am văzut destul de cazuri de "sinceritate" și "nepărtinire" la justițiabili.

De fapt, dumneavoastră nu faceți presupuneri aiurea, că nu știți nimic despre oamenii cu care vorbiți. Eu însumi am avut probleme cu bullying-ul colegilor, pentru că eram diferit, dar de aici până la a presupune că dacă cineva e supus bullying-ului nu poate comite propriile sale fapte rele e cale foarte lungă.

În fine, mă întrebați de ce v-ar trebui avocat dacă fiul nu răspunde penal. Simplu; pentru că el nu răspunde penal la 12 ani, dar dumneavoastră răspundeți civil pentru faptele lui. Dacă e considerat vinovat de comiterea unei infracțiuni, dumneavoastră puteți fi obligată să reparați prejudiciul creat de acea infracțiune.

Petrina29 a scris:

va multumesc pentru raspuns . DL SURCEL
1. vreau sa precizez ca nu am intrebat aici ca sa ii iau apararea fiului meu cu siguranta daca asi minti primesc raspunsuri in consecinta , nu cred ca cineva pe acest forum prezinta minciuni fiind constienti ca avem nevoie de sfaturi si solutii la problemele reale. unde am spus ca vindea dulciurile in intelegere cu hotul? am precizat ca el si anul trecut vindea colegilor dulciurile cumparate de mine , HOTUL A FUTRAT ANUL ACESTA in octombrie. despre coli stia ca are mama plecata in strainatate si primeste multi bani , ca multi copii din ziua de azi.
2. am precizat ca este inteligent in ideea ca este supus bullingului si din acest motiv , nu se incadreaza in tiparul copiilor de varsta lui, si din pacate ca dumneavoastra sunt multi care arunca cu noroi in loc sa sprijine valorile in acesta tara *dar ne laudam cu ei cand au rezultate bune. la noi in tara nu avem nicio scola sau clasa la stat pentru ei
3.nici fiul meu nu avea bonuri fiscale la el pentru dulciuruile pe care eu le cumparam pentru el (si pe care de multe ori le vindea)
4 .nu ati spus motivul pentru care am nevoie de avocat fiind minor 12 ani ati spus ca nu raspunde cf legii chiar daca asa cum insinuati ca ar fi tainuitor sau complice
5. fiul meu primest consiliere inca din vara din cauza bullingului de anuil trecut scolar

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua; doresc doar sa va raspund in privinta "copiilor de afara care vand dulciuri"
Exista acest "obicei" pentru anumite zile/perioade din an; dar aceste dulciuri sunt date de unitatea scolara! nu toti copiii doresc sa vanda, nu li se impune; exista proces verbal de primire -predare pentru fiecare cutie, act pe care copilul il are cu el; copiii nu cumpara de la chioscuri si vand aiurea; este o actiune tip voluntariat-strangere de fonduri pt scoala respectiva/unitatea de cadeti in preajma zilei veteranilor de exemplu; copiii predau acei bani scolii/unitatii si primesc document de descarcare valorica; nu sunt orice dulciuri, toti copiii au la fel, in general sunt cutii cu 15-20 buc. ciocolata/baton inscriptionat cu valorile nutritive si atentionarile pentru alergii; nu prea are legatura cu Marketingul, chiar daca ar suna bine; acesti copii in general merg in grup, in uniformele scolii si reprezinta scoala; se prezinta si explica pentru ce strang fonduri; populatia este obisnuita cu ei, pentru ca este un tip de actiune prin care au trecut majoritatea; extra, orice cumparator se poate adresa scolii si verifica in perioada respectiva daca exista acea actiune; daca copiii isi "consuma" marfa, parintii trebuie sa achite scolii; la sfarsitul perioadei sau cand se termina cutia respectiva se preda la scoala tot si se semneaza;
- despre limonada - in general vara, cand unii fac "garage sale" se achita o taxa de 20$/zi la primarie, chiar daca faci in curtea ta si acolo copilul familiei poate avea o masuta de la care "vinde" limonada de "bun venit" la un pret derizoriu; e mai mult o traditie; poate oferi si fara sa vanda;
- copiii nu sunt lasati sa vanda aiurea;
Evident oricine poate vinde orice, dar asta nu inseamna ca e legal sau ca isi dezvolta abilitati de marketing.

Am vazut ca ati scris si ceva despre "inchis in baie"; cred ca trebuia cu mult timp in urma sa rezolvati situatia; faptul ca are un IQ validat extern nu are legatura cu inchisul in baie; niciun copil nu trebuie inchis in baie, indiferent de IQ; Repozitionati-va ideea de vanzare si marketing, intelegeti dvs. ca este eronata actiunea de la baza sa incurajezi copilul sa vanda ceva pe strada; construiti un cadru legal daca doriti sa-l ajutati si explicati ca ati facut insasi dvs. o eroare de intelegere a conceptului "de afara unde copiii sunt incurajati sa vanda" Discutati cu conducerea scolii, nu de pe pozitii de forta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Supravegherea copiilor in timpul programului scolar Adaada2010 Adaada2010 Buna ziua, as dori sa intreb ceva, am nevoie de niste sfaturi. Copilul meu a inceput clasa 0 (abia de cateva zile a implinit 6 ani). De aproximativ doua ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema. fiul ... Petrina29 Petrina29 buna ziua! va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema. fiul meu este supus bullingului in scoala in mod repetat , am informt , diriginta , conducerea ... (vezi toată discuția)
Filmare cu camera ascunsa la scoala - copil cu probleme tratat necorespunzator py-art py-art deficit de atentie si dislexie In anul 2012 -2013, copilul meu, in varsta de 9 ani a fost inscris la clasa I step by step. Precizez ca este al doilea an in ... (vezi toată discuția)