avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua ma numesc Tudor si va transmit urmatoarea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua ma numesc Tudor si va transmit urmatoarea speta cu ...

Buna ziua ma numesc Tudor si va transmit urmatoarea speta cu privire la catrva lamuriri pe care mile-ati putea oferi cu privire la donatie cota parte: mama in varsta de 80 de ani, sot decedat, 2 copii (eu si o sora). Succesiunea facuta dupa sot ( casa de curte, terenul casei, vreo 4 hectare de pamant in afara Bucurestiului , un autoturism radiat, si niste gropi la cimitir care nu sunt curprinse in aceasta succesiune) . Cote parti: 3/8 eu si sora, 5/8 mama. Mama vrea sa doneze cotele parti surorii mele, vreau sa stiu daca este posibil ca aceste parti sa ii fie donate(5 parti) , cum se procedeaza la donatie . Ce se intampla dupa decesul mamei cu aceste cote donate ? La succesiunea dupa decesul mamei ce revine la fiecare? Va multumesc anticipat pentru raspuns .
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 05:36, 18 Octombrie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu stiu la ce va referiti cu "5 parti".
Da, mama ii poate dona surorii cota sa de 5/8 din tot sau din anumite bunuri.
La decesul mamei nu se intampla nimic.
Daca ii doneaza 5/8 din toate bunurile, sora va avea o cota mai mare si nu va mai fi necesara dezbaterea succesiunii dupa mama.
Buna ziua multumesc frumos pentru raspuns. Problema este ca aceste cote parti sunt "in devalmasie" . Nu exista imparteala clara ,sunt la comun . In cazul acesta trebuie sa se urmeze niste pasi ? Multumesc anticipat .
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Devălmăşia exista doar între soți. Și înseamnă că un bun este comun, dar fără ca fiecare soț sa aibă o cota determinata.
Ceea ce nu e cazul dvs.
În situația data, dvs sunteți în indiviziune. Aveți deja stabilite cotele, în certificatul de moștenitor.
În urma dezbaterii succesiunii, fiecare moștenitor a devenit proprietar exclusiv pe cota sa și o poate înstrăina oricui dorește.
Și dvs va puteți vinde cota și unui de pe strada. Și sora. Și mama. Fără acordul celorlalți.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
mikaelamika a scris:
Problema este ca aceste cote parti sunt "in devalmasie" .

E ori ...ori...
Nu poate fi, totodată, și „de-a valma” (nu se cunosc cotele-părți) și pe cote-părți (sunt cunoscute cotele-părți).
E ori de-aia (a), ori de-ailaltă (b).

Art. 632. Cod civil.
(1) Formele proprietăţii comune sunt următoarele:
a) proprietatea pe cote-părţi (coproprietatea);
b) proprietatea în devălmăşie (devălmăşia).

În speță sunt cunoscute/determinate cotele părți (chiar dvs. ni le-ați scris).

În cazul coproprietății: „Fiecare coproprietar este titularul exclusiv al unei cote-părţi din dreptul de proprietate şi poate dispune în mod liber de aceasta în lipsă de stipulaţie contrară” (art 634 alin. 1. C. civ.)

În cazul devălmășiei: „dreptul de proprietate aparţine concomitent mai multor persoane fără ca vreuna dintre acestea să fie titularul unei cote-părţi determinate din dreptul de proprietate asupra bunului sau bunurilor comune”.

Dacă mama dvs. vrea să doneze, e liberă să doneze ceea ce are (cota ei parte).
Iar ceea ce se va întâmpla după decesul mamei ține și de voința dvs. pentru că sunteți moștenitor rezervatar.
Dacă mama dă pe gratis (donează) tot ceea ce are, dvs. aveți libertatea de a respecta voința mamei sau puteți cere reducțiunea liberațității excesive. (și puteți obține jumătate din ceea ce vi s-ar fi cuvenit, dacă mama nu dădea pe gratis).
Ultima modificare: Marți, 18 Octombrie 2022
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am moștenit de la părinți un teren.suntem patru moștenitori.am ... gabi dobrescu gabi dobrescu Am moștenit de la părinți un teren.Suntem patru moștenitori.Am făcut succesiunea și și ni s - a atribuit cota parte din teren, acesta rămânând in ... (vezi toată discuția)
Testament sau donatie? GeaninaC GeaninaC Buna ziua, am cateva intrebari despre o situatie cam incurcata, multumesc mult oricui imi poate da raspuns la intrebarile mele. Am plecat din tara in 2008 ... (vezi toată discuția)
Procedura succesiune AlexandruGeorge1983 AlexandruGeorge1983 De curand a decedat tatal meu , iar mama vrea sa lase apartamentul pe numele meu. Alti moștenitori nu mai sunt in afara de mine . Ce se intampla la succesiune ... (vezi toată discuția)