Bună ziua
Bunici mei au 3 copii ,iar unul dintre ei este plecat în Serbia de foarte mulți ani fără a mai reveni de mai mult de 12 ani în țară.
Eu sunt nepoată și am crescut la ei
Bunicii au ales să îmi facă un act de donație pe casă și pământul din jurul ei pentru a avea ceva al meu
Unchiul din Serbia când a auzit ma sunat și ma amenințat că dacă voi accepta casa el va veni în tara și îmi va strica actele
Contractul este făcut de doi ani și este cu uzul fruct.
Când am primit donația nu eram căsătorită, acum sunt.
Bunici trăiesc și eu as dori sa ma mut acasă și sa investesc bani acolo dar am o oarecare frică să investesc după amenințările primite
Îmi este frică să mă lase să investesc iar după moartea lor să apară unchiul și să își ceara dreptul
Îmi poate ataca actul ?
Este posibil să rămân fără bun?
Daca donatia este excesiva (adica bunicii v-au donat toata averea si nu mai au alte bunuri), dupa decesul lor, in termen de 3 ani, unchiul poate solicita reductiunea donatiei, pentru incalcarea rezervei succesorale.
Cat traiesc bunicii, nu are ce sa faca.
Rezerva succesorala a unchiului este de 1/6.
Asa inseamna ca unchiul sa deschida un proces, cu toate costurile aferente (cheltuieli de judecata, onorariu avocat, onorariu expert etc.), ca sa recupereze 1/6 din bun.
Reductiunea donatiei se face in natura (adica instanta ii poate atribui o portiune din imobil) sau prin echivalent (fiind obligata sa ii achitati o sulta).
Dar donatia dvs ramane valabila.
conteaza valoarea lor in raport cu ce v-au dat. rezerva lui e destul de mica ca bunici au 3 copii, asa ca se prea poate ca daca ataca, sa atace degeaba.