Am o nelamurire legata de atacarea unui contract de donatie.
Bunicii mi-au donat acum 7 ani apartamentul lor, fiind singura ruda care ii ingrijeste si care le asigura alimentele si medicamentele necesare, precum si abonamente de asistenta medicala privata la domiciliu (datorita varstei inaintate si a imposibilitatii lor de deplasare). Am dovada transferurilor bancare - a platilor de intretinere/pampersi/alimente/a serviciilor medicale.
Contractul de donatie este cu drept de uzufruct, cu scutire de raport si nu contine clauze de intretinere sau alte obligatii, deci ingrijirea lor nu este mentionata ca obligatie in contract.
Bunicii au doi copii. Va rog sa imi spuneti daca unchiul poate ataca actul de donatie dupa moartea bunicilor (sau fiul sau), si cum pot evita acest lucru - daca este nevoie sa schimb contractul existent. sau sa adaug alte declaratii.
1. Da, poate. In termen de 3 ani de la decesul ambilor bunici, poate solicita reductiunea donatiei pentru încălcarea rezervei succesorale.
Asta înseamnă că cel mai probabil va trebui să îi achitați unchiului o sulta.
2. Nu, nu puteti evita. Si nici nu aveti ce sa schimbați. Actele nu se modifica asa.
Multumesc pentru raspuns.
Exista un model de declaratie pe care o poate completa pentru a renunta la titlul de mostenitor? Daca da, acest act se poate incheia inainte sau dupa decesul bunicilor?
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
In momentul de fata, cât trăiesc părinții, o astfel de declarație este lovită de nulitate absolută, constituind un pact asupra unei mosteniri viitoare.
După ce părinții nu mai sunt in viata, și dacă doresc, unchiul și tata pot da declarație de renunțare la mostenire.
Care este cota mostenita de unchi? Cum se calculeaza in cazul unui apartament donat?
In cazul unei sulte.. pot recupera cumva banii investiti pentru ingrijirea locuintei donate, precum si in ingrijirea bunicilor, in cazul in care donatia va fi atacata, avand in vedere ca nu exista clauza de intretinere ? (plata intretinere, impozit, tratamente medicale..etc.).
Poate fi obligat unchiul sa achite o parte din ingrijirea parintilor lui, in baza facturilor existente?
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Rezerva succesorala a unchiului este jumătate din cota legală, adică 1/4.
Astfel, donația dvs se poate reduce cu un sfert. Cum partajarea fizică a apartamentului nu este posibilă, va trebui să îi achitați o sulta.
Dacă credeti ca unchiul va fi suficient de determinat incat sa deschida un proces, facturile si alte documente le veti folosi ca probe în instanță.
La restul întrebărilor va poate răspunde un avocat, în funcție de actele de care dispuneti.