speta e urmatoarea;dna x introduce actiune de divort care pana in prezent nu este definitiva si irevocabila,povestea este lunga dna fiind plecata din tara,are obiceiul de a abandona familia pe perioade destul de lungi,dar ca de obicei de vina este sotul...........intre timp luna aceasta introduce cererea de partaj a bunurilor comune care ar fi teren dobandit de sot inaintea casatoriei prin titku de drept dare in plata conf sentintei civilexxx/95 si pe care s-a notat provizoriu constructia edificata pe acest teren,neterminata compusa din 3 camere,bucatarie si grajd
dna x cere instantei
1. sa se constate ca a dobandit terenul impreuna cu sotul in timpul concubinajului-era doar o relatie de prietenie ,s-au casatorit la 1an dupa ce s-au cunoscut
2.sa se constate ca in timpul casatoriei a construit cu sotul o casa compusa din 4 camere,bucatarie,baie,hol,magazie-total diferit de ce apare in extrasul cf si am mentionat mai sus
3.sa se dispuna partajarea imobilului casa si teren prin atribuirea subsemnatei cu plata sultei legale catre parat
paratul doreste sa faca intampinare si sa arate instantei ca terenulk a fost cumparat de el ,fiind pe numele sau inaintea casatoriei ,sotia avand doar 17 ani cand a cunoscut-o si nu era salariata si nici nu traia zilnic cu acesta,si totodata constructia nu este intabulata deci ar fi ca si cum nu ar exista dpdv legal credeti ca este suficient pentru a i se respinge actiune reclamantei?
va multumesc
Constructia ridicata de soti in timpul casatoriei pe un teren apartinind numai unia dintre eio este bun comun si daca se atribuier in lotul sotului care nu este proprietar al terenului, acesta din urma are un drept de superficie asuprea terenului.Daca terenul a fopsy dobindit in timnpul concubinajului se poate face docada contriubuitiei la dobindirea acelui teren, insa nu functioneaza presumtia de bun comun
buna ziua!
din punctul meu de vedere ternul nu intra in masa bunurilor comune, el apartine defunctului.
respectiva doamna poate sa formuleze o actiune in pretentii si sa demonstreze ca a contribuit cu bani si ea la dobandirea bunului respectiv.
constructia intra in masa partajabila.
Toata problema privind partajul ,tine de probatoriile administrate de parti.De la sustinerea unor solicitari si pana la dovedirea lor este destul de mult.
Din cele relatate de dvs.terenul nu poate intra in masa partajabila,in cel mai rau caz sotia poate dovedi ca a contribuit doar la dobadirea sa.
In timpul solutionarii partajului,prin probatoriile cu acte,interogatorii reciproce si martori,expertize,partile isi pot dovedi contributia majora la achizitionarea unor bunuri sau modul de dobandire al acestora.
Daca va aflati la primul termen la care partile au fost legal citate,puteti depune cerere reconventionala.
De asemeni puteti depune intampinare.
Atata in divort cat si in partaj,trebuieste sa va sustineti cu probatorii afirmatiile si in masura in care probatoriile administrate de dvs, vor fi mai pertinente se va pronunta instanta dupa administrarea acestora
Si eu am aceeasi parere: totul tine de probatorii.
Daca terenul achitionat de sot anterior casatoriei a fost cumparat si cu contributia viitoarei sale sotii, aceasta poate invoca un drept de creanta (nu un drept de proprietate) pe care trebuie sa-l dovedeasca.
Cu privire la constructia edificata in timpul casatoriei de catre ambii soti: chiar daca aceasta nu este intabulata din diverse motive, ea exista si poate face obiectul partajului. Existenta constructiei poate fi dovedita prin efectuarea unei expertize tehnice. Intrebarea este daca edificarea acesteia a avut autorizatiile legale de constructie sau este o constructie ilegala ce poate fi supusa demolarii. Aici este mai mult de discutat dar nu cred cazul in speta.
Soarta unei actiuni si a cererii reconventionale depinde foarte mult de abilitatea avocatilor fiecarei parti de a-şi dovedi sustinerile...;)
Despre partaj
sindilaru
Buna ziua, ma numesc Valentina si am 22 ani. Parintii mei sunt despartiti de foarte mult timp, mai precis din aproximativ anul 2002 cand tata a plecat in ... (vezi toată discuția)