avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de mostenire fosta sotie, dupa decesul sotului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de mostenire fosta sotie, dupa decesul sotului

Bună Ziua ! Ce drept de moștenire are o persoană aflată în următoarea situație? A divorțat de soț în urmă cu 22 de ani. În timpul căsătoriei au cumpărat o garsonieră. Nu au făcut partaj. Soțul a decedat recent. Acum poate veni să-și revendice drepturile alături de cei doi copii legitimi? Și ce cotă are drept?
are jumatate din casa, iar copiii impart egal cota sotului, adica cealalata jumatate.
Buna ziua,
daca au divortat, fosta sotie nu mai are niciun drept de mostenire.
Dar, avand in vedere ca nu a facut partajul garsonierei, poate acum sa faca partajul, fie pe cale amiabila, fie prin instanta, judecandu-se cu mostenitorii acestuia (adica copii si daca exista o sotie supravietuitoare)
Se prezuma ca a existat o cota de contributie egala la dobandirea bunului in timpul casatoriei, astfel ca, prin partaj, aceasta ar trebui sa aiba 50% din bunul respectiv. Restul de 50% va ramane sa se imparta intre mostenitorii (legali si/sau testamentari) ai defunctului.
Daca se solicita o cota mai mare de cota de 50% va trebui sa dovedeasca contributia mai mare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua ,vin la dumneavoastra cu urmatoarea intrebare . daca ... Addie Addie Buna ziua ,Vin la dumneavoastra cu urmatoarea intrebare . DACA PARINTII MEI AU DIVORTAT ACUM 22 DE ANI ,MAMA FII CEA CARE A ABANDONAT DOMICILIUL CONJUGAL ... (vezi toată discuția)
Cum se imparte mostenirea ? swann_cta swann_cta Buna seara.Parinti mei au fost casatoriti ,iar dupa 7 ani au divortat ,in timpul casatoriei au cumparat o garsoniera pe numele amandurora ,dupa despartire nu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, parintii mei vor sa divorteze, ei avand si cateva ... albinutz27 albinutz27 Buna ziua, parintii mei vor sa divorteze, ei avand si cateva proprietati comune (amandoi sunt proprietari). Vroiam sa intreb care este procedura de divort si ... (vezi toată discuția)