avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Recuperare pagubă furt calificat
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Recuperare pagubă furt calificat

Bună seara!
Ne confruntăm cu o problemă care cu siguranță a mai fost discutată în această comunitate, însă o readuc în discuție pentru că am întâmpinat un caz nou de furt calificat (sau delapidare) și sper să primesc niște răspunsuri mai concrete față de cele citite în topicurile anterioare.
Angajatul soției s-a reîntors la serviciu după ce a plecat din schimbul doi, când nu mai era nimeni în magazin, și a luat banii dintr-un seif (vânzările din ultimele două zile). Avea cheie conform atribuțiilor de serviciu. Dimineața s-a constatat fapta comisă în cursul nopții și a fost văzut pe camere angajatul cu pricina, fără dubii că s-ar fi putut întâmpla altceva. Acesta a recunoscut fapta în prezența polițiștilor, însă suma (destul de mare) nu a mai putut fi recuperată, deoarece banii fuseseră pierduți în cazinou, de-a lungul nopții.
Având în vedere că inculpatul e tânăr și nu are alt serviciu in afară de cel pe care tocmai l-a pierdut, se mai poate recupera paguba într-un fel sau altul?
În caz că sunt înapoiați banii, inculpatul ar putea primi o pedeapsă mai mică (fapt ce ar motiva familia să-l ajute financiar în acest sens)?
Dacă păgubitul își retrage plângerea, se sistează urmărirea penală față de inculpat?
Mulțumesc anticipat!

Ultima modificare: Marți, 25 Octombrie 2022
Paul Gilca, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cabinet de Avocat Tudor ANCA , Avocat 11:22, 26 Octombrie 2022
Raspunsul este conditionat de aspectul daca autorul furtului este solvabil daca detine in evidente diferite bunuri mobile sau imobile
Cod penal art 159
(1) Împăcarea poate interveni în cazul în care punerea în mişcare a acţiunii penale s-a făcut din oficiu, dacă legea o prevede în mod expres.
(2) Împăcarea înlătură răspunderea penală şi stinge acţiunea civilă.
(3) Împăcarea produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit şi dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanţei.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Cu privire la recuperarea prejudiciului, astfel cum s-a menționat mai sus, recuperarea acestuia este condiționată de solvabilitatea făptuitorului. Cu alte cuvinte, dacă are bunuri mobile/imobile, bani în conturi, venituri etc. Răspunderea penală fiind personală, nu poate fi obligat altcineva la plata prejudiciului. (excepție fiind cazurile cu minori).

În cazul speței dvs., nici furtul calificat și nici delapidarea nu sunt condiționate de formularea unei plângeri prealabile, sens în care retragerea plângerii nu va avea efect asupra urmăririi penale. De altfel, împăcarea nu este prevăzută expres în cazul furtului calificat și nici în cazul delapidării, deci nu poate opera.

Înapoierea banilor (acoperirea integrală a prejudiciului) poate avea efect asupra pedepsei, fiind o circumstanță atenuantă, însă doar în cazul delapidării.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Delapidare miahelateodorescu83 miahelateodorescu83 buna ziua! o intrebare am si eu va rog se poate retrage plangerea de delapidare chiar daca a fost facut in luna august 2009?dosarul inca nu a ajuns la parchet. ... (vezi toată discuția)
Furt sau delapidare? danielbks danielbks Am luat recent din incasarile zilnice suma de 3000 ron pe care nu pot sa ii pun inapoi momentan, si angajatorul stie despre acest lucru. as dori un sfat va rog ... (vezi toată discuția)
Proces penal bbt bbt Exista urmatoarea situatie: proces penal pentru furt calificat, 3 inculpati,o parte civila care solicita recuperarea prejudiciului de 300 milioane.Procesul ... (vezi toată discuția)