avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Buna ziua, As avea si eu o nelamurire legata de ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Buna ziua, As avea si eu o nelamurire legata de expertizele dintr-un ...

Buna ziua,
As avea si eu o nelamurire legata de expertizele dintr-un proces civil. La termenul anterior instanta a pus in vedere partilor sa achite onorariul expertilor pentru o expertiza topo-cadastrala si una evaluatorie. Dupa ce a fost achitat onorariul provizoriu al expertilor instanta a trimis o adresa catre acestia prin care le-a solicitat sa intocmeasca raportul de expertiza si sa atasaze de asemenea adresele prin care a adus la cunostinta partilor stabilirea datei efectuarii expertizelor pana la termenul urmator.
Expertul topo-cadastral a trimis adresa catre parti si a efectuat deja primele masuratori.
Expertul evaluator nu a trimis nici o adresa si nu a efectuat nici act. Avem termen la instanta peste 2 zile. In situatia aceasta ce trebuie facut? Mai trebuie sa platim onorariu expert evaluator din nou pentru alt expert? Cu onorariul provizoriu achitat pentru expertul deja numit ce se va intampla?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 14:56, 27 Octombrie 2022
Bună ziua,

Având în vedere lipsa raportului de expertiză, cel mai probabil cauza va fi amânată și instanța va emite o nouă adresă către expert prin care îi va pune în vedere din nou să întocmească raportul. Precizez că expertul este susceptibil de a fi amendat de către instanță, însă având în vedere că este doar primul termen după încuviințarea expertizei, mă îndoiesc că o va face. În practică, nedepunerea raporturilor de expertiză la termen este o situație foarte des întânlnită.

Înlocuirea expertului este posibilă, însă momentan nu este cazul, doar arătați instanței că expertul nu a depus raportul. Dacă expertul nu îl întocmește nici la următoarele termene și cauza se amână în mod repetat , puteți solicita înlocuirea acestuia (să aveți în vedere complexitatea raportului și timpul trecut de la încuviințare)
Ultima modificare: Miercuri, 26 Octombrie 2022
Cabinet de Avocat Tudor ANCA, Avocat
Va multumesc frumos
In mod normal, expertul care nu poate respecta termenul, depune la instanta o adresa prin care justifica nerespectarea termenului.
Instantele vor da termene de judecata noi in conditiile in care cunosc realitatea - supraincarcarea cu dosare a expertilor din anumite specializari de expertiza, motiv care face ca activitatea de expertiza sa fie ingreunata.
Responsabilitatea autorizarii de experti/ specialisti tehnici judiciari este in atributia MJ. Pentru autorizare sunt necesare organizarea de cursuri de perfectionare, iar problema fondurilor de la buget la dispozitia MJ este veche si se continua si in prezent.


POPA GHEORGHE a scris:

In mod normal, expertul care nu poate respecta termenul, depune la instanta o adresa prin care justifica nerespectarea termenului.

Tocmai asta e problema:
-expertul topo-cadastral a efectuat primele masuratori si a depus la instanta o adresa prin care solicita amanarea;
-expertul evaluator nu a dat nici un raspuns, inclusiv actele de comunicare de la instanta am vazut ca s-au intors cu mentiunea "destinatar absent".
Nelamurirea mea era legata de expertul evaluator. O sa pun in vedere instantei ca nu s-a depus nici un raport.
In conditiile in care expertul nu a fost gasit la destinatie, instanta poate avea in vedere inlocuirea expertului evaluator.
Nu cred ca dvs. ca parte in dosar puteti pune ceva in vedere instantei. Gasiti alta formulare. Judecatorul studiaza dosarul inainte de sedinta si cu siguranta va gasi la dosar nota de intoarcere a documentelor de comunicare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituire onorariu expertiza. tzuku51 tzuku51 Sunt expert judiciar,specialitatea \\"Constructii civile,industriale si agricole\\" de peste 25 ani.Incepand cu 01,08,2007,prin circulara 486/8217/27,06,2007 ... (vezi toată discuția)
Expert cadastral care nu se poate ocupa de dosar pana la termenul dat. ce trebuie sa fac? cgeta_06 cgeta_06 Buna seara! As dori sa stiu ce se poate face daca instanta mi-a repartizat un expert cadastral, care insa cand l-am contactat mi-a spus ca nu are timp sa se ... (vezi toată discuția)
Raport de expertiza depus in instanta de catre un expert judiciar topo. care este suspendat ContSters238389 ContSters238389 Buna ziua va rog mult de tot daca e posibil sa-mi raspundeti la problema mea. Am solicitatat in Instanta o expertiza topo (vecinii au mutata gardul cu 2m pe ... (vezi toată discuția)