avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 404 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Restituire onorariu expertiza.
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Restituire onorariu expertiza.

Sunt expert judiciar,specialitatea "Constructii civile,industriale si agricole" de peste 25 ani.Incepand cu 01,08,2007,prin circulara 486/8217/27,06,2007 emisa de Directia pentru servicii juridice conexe",expertii constructori au fost inregistrati automat(?) si la specialitatea "Evaluarea proprietatii imobiliare".
Diletantismul celor care au clocit circulara este fara echivoc: ce tipuri de proprietati imobiliare pot evalua acestia? Nu se face nici o precizare.Ma indoiesc ca un expert constructor,oricata experienta ar avea, poate si este indreptatit sa evalueze bunuri care nu apartin domeniului "constructii civile,industriale si agricole": poduri,tuneluri,terenuri.
Intr-un dosar de partaj succesoral,am fost numit sa intocmesc expertiza de identificare si evaluare a constructiilor din masa de artaj si propuneri de atribuire,in functie de modul actual de dobandire.Pana aici toate bune.
In acelasi dosar a fost desemnat si un expert topo pentru identificarea si evaluarea terenurilor(un camin de casa si unul agricol extravilan) si sa faca si lotizarea finala.
Am efectuat expertiza si am raspuns si la obiectiuni,urmand ca dupa ce expertiza va fi ratificata,sa fac propuneri de atribuire in natura si sa le transmit expertului topo pentru lotizarea finala,asa cum a dispus instanta.
Expertul topo a facut cerere ca "nu poate evalua terenurile si nu npoate face lotizarea finala" ca nu este de specialitate(?).
Instanta m-a desemnat sa fac eu evaluarea terenurilor. Am facut cerere ca ma abtin,deoarece am specialitatea constructii.
Instanta a revenit si m-a amenintat cu amenda,pentru ca pe lista de experti figurez si ca evaluator.
Mi-a facut reclamatie la MJ-Servicii conexe,m-a amendat cu 200 lei,am facut cerere de reexaminare,dar mi-a fost respinsa ca tardiva.
Ulterior mi s-a comunicat ca ma am fost obligat sa inapoiez onorariul incasat,pe motiv ca "lucrarea depusa nu este de folos cauzei"(?).
Ce pot sa fac in aceasta cauza,in afara unei sesizari la CSM-Inspectia juridica, pentru abuz de statut?
Pot incerca o cerere de reexaminare a masurii inapoierii onorariului sau o actiune separata pentru anularea partiala a incheierii respective?
Mentionez ca cererea de reexaminare a amenzii a solutionat-o acelasi magistrat in camera de consiliu.Pai doar nu era sa se contrazica singur!.
Va multumesc ca ati avut rabdare sa lecturati mesajul si va multumesc pentru eventuale raspunsuri si recomandari.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:04, 8 Iunie 2015
Buna seara!
M-am lovit de o problema asemanatoare, doar ca mie mi-a facut ,,pretul" expertul topo.
Simplu: pt. toate cele patru terenuri a dat acelasi pret, cel din grila de impozitare de la birourile notariale.
Salvarea mea a fost faptul ca am depus la dosarul cauzei circulara 486/8217/27,06,2007 (multumesc domnule MARCOV!).
Evaluarea a fost facuta de un ,,civilist", in 40 de pagini, nu in 3 precum expertul topo.
Stiu aprecia o expertiza de evaluare a unor imobile, am terminat o facultate de c-tii hidro.
Repet, lucrarea ,,civilistului" a fost impecabila.
DECI SE POATE!
Daca-mi dati printr-un mesaj privat o adresa de e-mail va trimit raportul (depersonalizat, evident!).
Intrebare: in opinia d-voastra, cine ar trebui sa faca evaluarea imobilelor?
Daca e un teren arabil/pasune/faneata/etc, hai sa zicem ca o face un agronom.
Dar un teren intravilan, avand front la dopua strazi, cum il evaluam? Si cine?
Vine agronomul cu celebra posibila productie de morcovi?

Cu stima,
Ultima modificare: Marți, 17 Februarie 2015
Admin, administrator
multumesc ca ati citit mesajul.
am facut mentiunea la instanta ca evaluez terenul cc aferent dar nu si pe cel agricol; si tot degeaba.
eu cred ca cei de la servicii conexe au gandit(daca au gandit) ca daca facultatea se intituleaza " constructii civile,industriale si agricole",sintagma "agricole" se refera la terenuri agricole si jap,inregistrare automata ca evaluator si de terenuri;
chestiunea se pune logic: daca sunt radiat de pe lista evaluatorilor,atunci ce fel de expertize mai pot face?in dosar de partaj,fac identificarea constructiilor,le desenez si le depun la dosar,dupa care trebuie numit un alt expert imobiliar; dar daca el este anevarist si de profesie economist sau profesor,cum evalueaza? dupa grilele de la notari?
consider ca in spete de partaj,unde pot aparea sulte,nu putem opera cu estimari din ziare sau de la notari;
ce fac in privinta restituirii onorariului? eu am facut lucrarea,nu a fost si nu este anulata,dar cica nu corespunde dosarului;
sa traiti cu stima si mai comentam pe acest subiect;
cum va pot trimite adresa de mail?
Ultima modificare: Miercuri, 18 Februarie 2015
Admin, administrator
Puteti face o sesizare la Biroul central pentru expertize tehnice judiciare (BCETJ) din cadrul Ministerului justitiei, in care sa prezentati pe larg situatia si sa solicitati o solutie legala, in ceea ce priveste specialitatea de expertiza.
In ce priveste onorariul, nu inteleg cum l-ati putut incasa, daca instanta, dupa ce a analizat expertiza dvs., nu a transmis la Biroul local pentru expertize tehnice judiciare, adresa ca se poate plati onorariul si anexa - hotararea judecatoreasca.
BCETJ nu se poate implica in problema cu onorariul care trebuie restituit, doar va da un sfat conform caruia sa depuneti o cerere de reexaminare, care se va analiza de aceeasi instanta care v-a amendat.
De mai mult timp, BCETJ se chinuie sa intocmeasca o noua legislatie (moderna, in concordanta cu noile coduri), referitoare la expertizele tehnice judiciare, fara a reusi insa.
Nici cursuri/ interviuri nu se organizeaza de catre MJ pentru a se acoperi specialitatile de expertiza deficitare, cu experti/ specialisti tehnici judiciari, motiv pentru care se apeleaza la "solutii" gen circulara nr.486/ 2007. La data emiterii acesteia era bine daca o contestati, in scris.
Se doreste sa se faca justitie corecta (vezi declaratii in acest sens, din partea factorilor de decizie), dar se omite faptul ca expertii/ specialistii tehnici judiciari, traducatorii si interpretii sunt indispensabili pentru o justitie eficienta si corecta.
In tabelul afisat da catre Ministerul de justitie , care zicese ca e actualizat la zi , desi eu urmaresc acel tabel actualizat, dar gasesc mereu un regretat coleg mort de trei ani, este trecut la expertii coautorizati in specialitatile :
- Constructii civile, industriale si agricole;
- Evaluarea proprietatii imobiliare.
Stimate coleg - figurand pe acea lista cu aceasta specialitate este absurd sa va abtineti de la a raspunde la obiectivele stabilite de catre instanta de judecata.
Referitor la cererea de reexaminare, procedura asa prevede, se reexamineaza de catre acelasi complet de judecata, iar daca se constata ca argumentele pe care le sustineti pentru anularea amenzii sunt temeinic justificate, amenda se anuleaza.
Referitor la incasare onorariu, restituire onorariu incasat - treaba e un pic mai complicata domnule \" gigipopa\" - daca analizati exact cum se tine evidenta anorariilor expertilor judiciari si cum se fac platile acestora - ve-ti intelege exact si nu ve-ti mai intreba mereu
nu inteleg cum l-ati putut incasa, daca instanta, dupa ce a analizat expertiza dvs., nu a transmis la Biroul local pentru expertize tehnice judiciare, adresa ca se poate plati onorariul si anexa - hotararea judecatoreasca.
.
Privitor la aceasta vesnica problema pot spune raspicat faptul ca de multe ori expertul judiciar presteaza \"munca voluntara in interesul Ministerului de Justitie\".
Discutii pe baza legislatiei actuale in ce priveste expertiza judiciara, plata onorariului , si cheltuielilor provizorii , a onorariului definitiv ( majorat cum se vehiculeaza mereu pe aici) , au mai fost si vor mai fi pana nu se v-a emite o Lege a expertizei judiciare.
Se doreste sa se faca justitie corecta (vezi declaratii in acest sens, din partea factorilor de decizie), dar se omite faptul ca expertii/ specialistii tehnici judiciari, traducatorii si interpretii sunt indispensabili pentru o justitie eficienta si corecta.
Pana acum expertii judiciari sunt \" paria\" completelor de judecata. Dela data numirii expertului judiciar, acesta este ameninta cu amenda maxima daca refuza sa efectueze expertiza.
Ori in \"Art. 201 din Legea 202/2010 se PREVEDE: \" cand pentru lamurirea unor imprejurari de fapt instanta considera necesar sa cunoasca parerea unor specialisti, va numi, la cererea partilor ori din oficiu, unul sau trei experti, stabilind prin incheiere punctele asupra carora ei urmeaza sa se pronunte, dupa care va putea convoca o audiere in camera de consiliu, in cadrul careia va solicita expertului sa se pronunte cu privire la costul estimativ al lucrarii ce urmeaza a fi efectuata, cat si cu privire la durata de timp necesara efectuarii expertizei. Pozitia partilor, respectiv a partii care a solicitat proba va fi consemnata in incheiere. In functie de pozitia expertului, a partilor, respectiv a partii care a solicitat proba, instanta va fixa termenul de depunere a raportului de expertiza si conditiile de plata a cheltuielilor necesare efectuarii expertizei\" - noroc bun.
Ori in Art. 331 din noul Cod de procedura civila prevede :
Numirea expertului
(1) Dacă părţile nu se învoiesc asupra numirii experţilor, ei se vor numi de către instanţă, prin tragere la sorţi, de pe lista întocmită şi comunicată de către biroul local de expertiză, cuprinzând persoanele înscrise în evidenţa sa şi autorizate, potrivit legii, să efectueze expertize judiciare.
(2) Încheierea de numire a expertului va stabili obiectivele asupra cărora acesta urmează să se pronunţe, termenul în care trebuie să efectueze expertiza, onorariul provizoriu al expertului şi, dacă este cazul, avansul pentru cheltuielile de deplasare. În acest scop, instanţa poate fixa o audiere în camera de consiliu, în cadrul căreia va solicita expertului să estimeze costul lucrării ce urmează a fi efectuată, cât şi termenul necesar efectuării expertizei. Tot astfel, instanţa poate fixa un termen scurt pentru când va solicita expertului să estimeze în scris costul lucrării ce urmează a fi efectuată, cât şi termenul necesar efectuării expertizei. Poziţia părţilor va fi consemnată în încheiere. În funcţie de poziţia expertului şi a părţilor, instanţa va fixa termenul de depunere a raportului de expertiză şi condiţiile de plată a costurilor necesare efectuării expertizei.
(3) Dovada plăţii onorariului se depune la grefa instanţei de partea care a fost obligată prin încheiere, în termen de 5 zile de la numire sau în termenul stabilit de instanţă potrivit alin. (2). Onorariul poate fi majorat, în condiţiile prevăzute la art. 339 alin. (2).

Detalii: [ link extern ]
In legea 208/2011:
-la „Art. 17. - (1) Organul îndreptăţit să dispună efectuarea expertizei judiciare numeşte expertul sau, după caz, specialistul, indică în scris, prin încheiere sau prin ordonanţă, obiectul expertizei şi întrebările la care trebuie să răspundă acesta, stabileşte data depunerii raportului de expertiză, fixează onorariul provizoriu, avansul pentru cheltuielile de deplasare, atunci când este cazul, şi comunică biroului local pentru expertize tehnice judiciare numele persoanei desemnate să efectueze expertiza.
(2) La termenul la care a avut loc numirea expertului, organul cu atribuţii jurisdicţionale care a dispus efectuarea expertizei înştiinţează partea despre suma ce trebuie avansată pentru expertiza dispusă în contul biroului local pentru expertize tehnice judiciare şi îi pune în vedere să plătească această sumă în termen de 5 zile de la înştiinţare.
(3) Adresa privind numirea expertului se comunică biroului local pentru expertize tehnice judiciare şi expertului tehnic judiciar, după efectuarea plăţii în condiţiile alin. (2), şi cuprinde următoarele:
a) denumirea şi datele de contact ale organului cu atribuţii jurisdicţionale care a dispus numirea;
b) numărul şi obiectul dosarului în care a fost dispusă efectuarea expertizei tehnice judiciare;
c) numele sau, după caz, denumirea părţilor din dosar şi datele de contact ale acestora: domiciliul sau, după caz, sediul acestora, precum şi numărul de telefon, numărul de fax şi adresa de e-mail, dacă acestea sunt cunoscute;
d) numărul şi data încheierii sau ordonanţei prin care a fost numit expertul;
e) obiectivele expertizei tehnice judiciare dispuse la care trebuie să răspundă expertul;
f) termenul stabilit pentru depunerea raportului de expertiză;
g) suma stabilită cu titlu de onorariu provizoriu;
h) suma stabilită cu titlu de cheltuieli provizorii;
i) menţiunea că sumele provizorii, stabilite cu titlu de onorariu provizoriu şi cheltuieli provizorii, au fost plătite în contul biroului local pentru expertize tehnice judiciare.
(4) Plata sumei provizorii către expertul tehnic judiciar numit se va efectua prin intermediul biroului local pentru expertize tehnice judiciare, după depunerea raportului de expertiză la organul cu atribuţii jurisdicţionale care a dispus efectuarea expertizei.\"- NOROC BUN....
Ori in art. 262 alin. (3) C.proc.civ., nedepunerea sumei stabilite de către instanţă drept onorariu pentru expert, în termenul fixat, atrage decăderea părţii din dreptul de a administra proba încuviinţată.
În alin. (4) al aceluiaşi articol se precizează că depunerea sumei se va putea face şi după împlinirea termenului, dacă prin aceasta nu se amână judecata.
Ori in art. 20 din O.G. nr. 2/2000 privind organizarea activităţii de expertiză tehnică judiciară şi extrajudiciară, suma stabilită drept onorariu de expert se depune în termen de 5 zile de la numirea expertului, de partea la cererea căreia s-a încuviinţat efectuarea expertizei, în contul special al biroului local de expertize judiciare tehnice şi contabile, deschis în acest scop.
AM EXPERTIZE NEPALTITE DE TREI ANI.
EXPERTUL LUCREAZA .... FARA BANI ..... BA MAI MULT ESTE SI AMENDAT....
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Februarie 2015
BEJENARU PETRU, Expert judiciar
@APET_R
Este problema dvs. si numai a dvs. daca acceptati sa lucrati degeaba si va apucati de o expertiza cand in contul BLPTJ nu este intrat onorariul provizoriu, pe numele dvs. De cate ori trebuie sa fiti pacalit pentru a proceda asa cum este trecut in lege - sa incepeti lucrarile expertizei cand in adresa de desemnare a dvs. este mentionat ca s-a facut plata onorariului provizoriu, dupa ce ati verificat la BLETJ si sunt banii intrati in cont.
Stiu exact cum se face plata corecta a expertilor/ specialistilor tehnici judiciari si nu cred ca se poate face altfel, ignorand legea. In cei 25 de ani de efectuat expertize, am primit onorariul cerut plus cheltuieli in 98 % cazuri, nu am inceput lucrarile expertizei decat daca onorariul provizoriu era in contul BLETJ (indiferent daca era vorba de expertiza primita de la parchet sau de la instanta de judecata), nu am incasat niciodata onorariu fara a exista documente la BLETJ primite de la instanta/ parchet ca se poate plati expertiza, am fost amendat o singura data, iar in urma primirii amenzii judiciare de la o instanta de judecata (desi justificasem la instanta, de ce nu am depus raportul - supraincarcarea cu expertize) am solicitat radierea din lista MJ. Veti zice ca este o masura extrema. Poate, dar prin gestul meu, daca ministerul l-a inteles, s-ar putea schimba ceva. Cand ? Ramane de vazut.
Intotdeauna am invocat OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare. Intotdeauna am anuntat in scris, motivat, instanta de judecata/ procurorul, daca nu puteam respecta termenul de depunerea a dosarului. Cand supraincarcarea cu expertize a devenit evidenta, am anuntat in scris BCETJ din cadrul MJ si am mentionat ca voi solicita radierea daca nu se schimba situatia sau daca voi fi amendat. Raspunsul BCETJ a fost ca s-au trimis adrese catre instantele de judecata pentru a avea in vedere posibilitatea supraincarcarii expertilor/ specialistilor tehnici judiciari.
Domeniul meu de expertiza necesita uneori, adevarate investigatii in cadrul aceluiasi dosar, care se puteau intinde chiar pe 1-2 luni, iar raportul final putea contine 150-200 de pagini si 200-300 pagini de anexe.
Si eu am sustinut intotdeauna, elaborarea unei legi moderne, corecte in ceea ce priveste expertiza tehnica judiciara. Am depus observatii la incercarea de modificare si completare a OG nr.2/ 2000 din urma cu cca. 2 ani, dar proiectul s-a retras de pe site-ul MJ si nici lege noua nu a aparut. Probabil modernizarea actului de justitie mai poate astepta.

Alte discuții în legătură

Expertiza iuly69 iuly69 Am un dosar pe rol pe tema [speta ]anulare act proprietate ca asa vrea un vecin invocand fsptul ca , gardurile dintre proprietati sunt trase haotic ,la care ... (vezi toată discuția)
Plângere expert topo katai82 katai82 Buna ziua Sunt reclamant întru un proces de ieșire din indiviziune de la o moștenire iar în 2017 instanța mi a atribuit un expert topo care să facă ... (vezi toată discuția)
Expertiza judiciara - onorariu provizoriu pentru expert, in cazul ajutorului public judiciar in materie civila. marin 33 marin 33 in data de 16.02.2015 expertul topograf va fi prezent la locul disputei dintre mine si vecinul meu. Prin lege am dreptul la reducerea costului taxei ... (vezi toată discuția)