In tabelul afisat da catre Ministerul de justitie , care zicese ca e actualizat la zi , desi eu urmaresc acel tabel
actualizat, dar gasesc mereu un regretat coleg mort de trei ani, este trecut la expertii coautorizati in specialitatile :
- Constructii civile, industriale si agricole;
- Evaluarea proprietatii imobiliare.
Stimate coleg - figurand pe acea lista cu aceasta specialitate este absurd sa va abtineti de la a raspunde la obiectivele stabilite de catre instanta de judecata.
Referitor la cererea de reexaminare, procedura asa prevede, se reexamineaza de catre acelasi complet de judecata, iar daca se constata ca argumentele pe care le sustineti pentru anularea amenzii sunt temeinic justificate, amenda se anuleaza.
Referitor la incasare onorariu, restituire onorariu incasat - treaba e un pic mai complicata domnule \" gigipopa\" - daca analizati exact cum se tine evidenta anorariilor expertilor judiciari si cum se fac platile acestora - ve-ti intelege exact si nu ve-ti mai intreba mereu
nu inteleg cum l-ati putut incasa, daca instanta, dupa ce a analizat expertiza dvs., nu a transmis la Biroul local pentru expertize tehnice judiciare, adresa ca se poate plati onorariul si anexa - hotararea judecatoreasca.
.
Privitor la aceasta vesnica problema pot spune raspicat faptul ca de multe ori expertul judiciar presteaza \"munca voluntara in interesul Ministerului de Justitie\".
Discutii pe baza legislatiei actuale in ce priveste expertiza judiciara, plata onorariului , si cheltuielilor provizorii , a onorariului definitiv ( majorat cum se vehiculeaza mereu pe aici) , au mai fost si vor mai fi pana nu se v-a emite o Lege a expertizei judiciare.
Se doreste sa se faca justitie corecta (vezi declaratii in acest sens, din partea factorilor de decizie), dar se omite faptul ca expertii/ specialistii tehnici judiciari, traducatorii si interpretii sunt indispensabili pentru o justitie eficienta si corecta.
Pana acum expertii judiciari sunt \" paria\" completelor de judecata. Dela data numirii expertului judiciar, acesta este ameninta cu amenda maxima daca refuza sa efectueze expertiza.
Ori in \"Art. 201 din Legea 202/2010 se PREVEDE: \" cand pentru lamurirea unor imprejurari de fapt instanta considera necesar sa cunoasca parerea unor specialisti, va numi, la cererea partilor ori din oficiu, unul sau trei experti, stabilind prin incheiere punctele asupra carora ei urmeaza sa se pronunte, dupa care va putea convoca o audiere in camera de consiliu, in cadrul careia va solicita expertului sa se pronunte cu
privire la costul estimativ al lucrarii ce urmeaza a fi efectuata, cat si cu privire la durata de timp necesara efectuarii expertizei. Pozitia partilor, respectiv a partii care a solicitat proba va fi consemnata in incheiere. In functie de pozitia expertului, a partilor, respectiv a partii care a solicitat proba, instanta va fixa termenul de depunere a raportului de expertiza si conditiile de plata a cheltuielilor necesare efectuarii expertizei\" - noroc bun.
Ori in Art. 331 din noul Cod de procedura civila prevede :
Numirea expertului
(1) Dacă părţile nu se învoiesc asupra numirii experţilor, ei se vor numi de către instanţă, prin tragere la sorţi, de pe lista întocmită şi comunicată de către biroul local de expertiză, cuprinzând persoanele înscrise în evidenţa sa şi autorizate, potrivit legii, să efectueze expertize judiciare.
(2) Încheierea de numire a expertului va stabili obiectivele asupra cărora acesta urmează să se pronunţe, termenul în care trebuie să efectueze expertiza, onorariul provizoriu al expertului şi, dacă este cazul, avansul pentru cheltuielile de deplasare. În acest scop, instanţa poate fixa o audiere în camera de consiliu, în cadrul căreia va solicita expertului să estimeze costul lucrării ce urmează a fi efectuată, cât şi termenul necesar efectuării expertizei. Tot astfel, instanţa poate fixa un termen scurt pentru când va solicita expertului să estimeze în scris costul lucrării ce urmează a fi efectuată, cât şi termenul necesar efectuării expertizei. Poziţia părţilor va fi consemnată în încheiere. În funcţie de poziţia expertului şi a părţilor, instanţa va fixa termenul de depunere a raportului de expertiză şi condiţiile de plată a costurilor necesare efectuării expertizei.
(3) Dovada plăţii onorariului se depune la grefa instanţei de partea care a fost obligată prin încheiere,
în termen de 5 zile de la numire sau în termenul stabilit de instanţă potrivit alin. (2). Onorariul poate fi majorat, în condiţiile prevăzute la art. 339 alin. (2).
Detalii:
[ link extern ]
In legea 208/2011:
-la „Art. 17. - (1) Organul îndreptăţit să dispună efectuarea expertizei judiciare numeşte expertul sau, după caz, specialistul, indică în scris, prin încheiere sau prin ordonanţă, obiectul expertizei şi întrebările la care trebuie să răspundă acesta, stabileşte data depunerii raportului de expertiză, fixează onorariul provizoriu, avansul pentru cheltuielile de deplasare, atunci când este cazul, şi comunică biroului local pentru expertize tehnice judiciare numele persoanei desemnate să efectueze expertiza.
(2) La termenul la care a avut loc numirea expertului, organul cu atribuţii jurisdicţionale care a dispus efectuarea expertizei înştiinţează partea despre suma ce trebuie avansată pentru expertiza dispusă în contul biroului local pentru expertize tehnice judiciare şi îi pune în vedere
să plătească această sumă în termen de 5 zile de la înştiinţare.
(3) Adresa privind numirea expertului se comunică biroului local pentru expertize tehnice judiciare şi expertului tehnic judiciar, după efectuarea plăţii în condiţiile alin. (2), şi cuprinde următoarele:
a) denumirea şi datele de contact ale organului cu atribuţii jurisdicţionale care a dispus numirea;
b) numărul şi obiectul dosarului în care a fost dispusă efectuarea expertizei tehnice judiciare;
c) numele sau, după caz, denumirea părţilor din dosar şi datele de contact ale acestora: domiciliul sau, după caz, sediul acestora, precum şi numărul de telefon, numărul de fax şi adresa de e-mail, dacă acestea sunt cunoscute;
d) numărul şi data încheierii sau ordonanţei prin care a fost numit expertul;
e) obiectivele expertizei tehnice judiciare dispuse la care trebuie să răspundă expertul;
f) termenul stabilit pentru depunerea raportului de expertiză;
g) suma stabilită cu titlu de onorariu provizoriu;
h) suma stabilită cu titlu de cheltuieli provizorii;
i)
menţiunea că sumele provizorii, stabilite cu titlu de onorariu provizoriu şi cheltuieli provizorii, au fost plătite în contul biroului local pentru expertize tehnice judiciare.
(4)
Plata sumei provizorii către expertul tehnic judiciar numit se va efectua prin intermediul biroului local pentru expertize tehnice judiciare, după depunerea raportului de expertiză la organul cu atribuţii jurisdicţionale care a dispus efectuarea expertizei.\"- NOROC BUN....
Ori in art. 262 alin. (3) C.proc.civ.,
nedepunerea sumei stabilite de către instanţă drept onorariu pentru expert, în termenul fixat, atrage decăderea părţii din dreptul de a administra proba încuviinţată.
În alin. (4) al aceluiaşi articol se precizează că depunerea sumei se va putea face şi după împlinirea termenului, dacă prin aceasta nu se amână judecata.
Ori in art. 20 din O.G. nr. 2/2000 privind organizarea activităţii de expertiză tehnică judiciară şi extrajudiciară, suma stabilită drept onorariu de expert se depune în termen de 5 zile de la numirea expertului, de partea la cererea căreia s-a încuviinţat efectuarea expertizei, în contul special al biroului local de expertize judiciare tehnice şi contabile, deschis în acest scop.
AM EXPERTIZE NEPALTITE DE TREI ANI.
EXPERTUL LUCREAZA .... FARA BANI ..... BA MAI MULT ESTE SI AMENDAT....