avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Restituire onorariu expertiza.
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Restituire onorariu expertiza.

Sunt expert judiciar,specialitatea "Constructii civile,industriale si agricole" de peste 25 ani.Incepand cu 01,08,2007,prin circulara 486/8217/27,06,2007 emisa de Directia pentru servicii juridice conexe",expertii constructori au fost inregistrati automat(?) si la specialitatea "Evaluarea proprietatii imobiliare".
Diletantismul celor care au clocit circulara este fara echivoc: ce tipuri de proprietati imobiliare pot evalua acestia? Nu se face nici o precizare.Ma indoiesc ca un expert constructor,oricata experienta ar avea, poate si este indreptatit sa evalueze bunuri care nu apartin domeniului "constructii civile,industriale si agricole": poduri,tuneluri,terenuri.
Intr-un dosar de partaj succesoral,am fost numit sa intocmesc expertiza de identificare si evaluare a constructiilor din masa de artaj si propuneri de atribuire,in functie de modul actual de dobandire.Pana aici toate bune.
In acelasi dosar a fost desemnat si un expert topo pentru identificarea si evaluarea terenurilor(un camin de casa si unul agricol extravilan) si sa faca si lotizarea finala.
Am efectuat expertiza si am raspuns si la obiectiuni,urmand ca dupa ce expertiza va fi ratificata,sa fac propuneri de atribuire in natura si sa le transmit expertului topo pentru lotizarea finala,asa cum a dispus instanta.
Expertul topo a facut cerere ca "nu poate evalua terenurile si nu npoate face lotizarea finala" ca nu este de specialitate(?).
Instanta m-a desemnat sa fac eu evaluarea terenurilor. Am facut cerere ca ma abtin,deoarece am specialitatea constructii.
Instanta a revenit si m-a amenintat cu amenda,pentru ca pe lista de experti figurez si ca evaluator.
Mi-a facut reclamatie la MJ-Servicii conexe,m-a amendat cu 200 lei,am facut cerere de reexaminare,dar mi-a fost respinsa ca tardiva.
Ulterior mi s-a comunicat ca ma am fost obligat sa inapoiez onorariul incasat,pe motiv ca "lucrarea depusa nu este de folos cauzei"(?).
Ce pot sa fac in aceasta cauza,in afara unei sesizari la CSM-Inspectia juridica, pentru abuz de statut?
Pot incerca o cerere de reexaminare a masurii inapoierii onorariului sau o actiune separata pentru anularea partiala a incheierii respective?
Mentionez ca cererea de reexaminare a amenzii a solutionat-o acelasi magistrat in camera de consiliu.Pai doar nu era sa se contrazica singur!.
Va multumesc ca ati avut rabdare sa lecturati mesajul si va multumesc pentru eventuale raspunsuri si recomandari.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:04, 8 Iunie 2015
Problema concreta a mea este urmatoarea:
dupa ce am efectuat expertiza in constructii,normal ca am incasat in mod legal onorariul;
am fost numit in dosarul repectiv ca expert constructii,cu mentiunea clara si precisa: " singurele TIPURI de bunuri pe care NU trebuie sa le expertizati dvs.sunt terenurile si bunurile mobile" si "lotizarea finala va fi efectuata de expertul topo,dar dvs. trebuie sa faceti propuneri de lotizare cu privire numai la constructii si la lucrarile retinute in IAP";
s-au facut obiectiuni,am raspuns la ele si nu s-a mai facut nici o vorbire,deci expertiza a ramas sa zic asa definitiva;
ulterior primesc instiintare ca am fost desemnat sa evaluez si terenurile(cc si un teren agricol extravilan),avand in vedere "considerarea calitatii de expert in evaluarea proprietatii imobiliare" si sa efectuez si lotizarea finala;
in adresa se specifica clar ca "Initial,pentru cele doua operatiuni a fost desemnat expertul topo,insa acesta a invocat lipsa specialitatii"(?); nu stiu ce specialitate trebuie sa ai ca sa faci o lotizare finala;singura specializare este sa te pricepi,dar cand este mult de munca,este mai simplu sa spui ca nu esti de specialitate(!);
am instiinta instanta ca ma abtin in a evalua terenurile ,deoarece sunt constructor; ea a facut adresa la directia servicii conexe ca refuz,directia a raspuns invocand acea adresa,instanta m-a amenintat ca ma amendeaza si m-a amendat; am facut cerere de reexaminare si a fost respinsa pe motiv de tardivitate; asta este,sa-i dea D-zeu satisfactie in valoare de 200lei;
am facut scris si eu la directia din MJ si am solicitat ca avand in vedere studiile superioare pe care le am sa fiu atestat pentru evaluarea doar a bunurilor imobile apartinand domeniului "Constructii civile,industriale si agricole" si a terenurilor cc,in caz contrar sa raman doar expert constructii;am primit decizie ca am fost radiat din lista evaluatori bunuri imobile,
am impresia ca in judecata lor este o mare confuzie; cand au emis adresa prin care expertii constructori sunt automat inregistrati ca evaluatori bunuri imobile(dar fara a specifica ce fel si de ce natura sunt imobilele),au facut legatura ca daca acestia sunt absolventi ai Facultatii de constructii civile,industriale si agricole,or fi zis " aha,deci si agricole,inseamna ca si terenuri"; Daca titulatura cuprindea sintagma " si constructii agricole" atunci nu se mai producea bulversarea;
in final,acum cca.10 zile,am primit adresa ca sa restitui onorariul si ca am fost inlocuit;
motive: am incalcat art.108,1,pct.2,lit.c; lucrarea depusa nu este de folos dosarului si dupa aia o da cotita: inlocuirea este consecinta unor motive imputabile acestuia,iar daca,inca de la inceput ar fi aratat ca nu va efectua si evaluarea terenurilor,atunci instanta ar fi luat inca de la inceput masurile corespunzatoare" dar nu spune ce masuri; pai eu am spus ca nu evaluez terenurile dupa ce am depus expertiza constructii si dupa ce am raspuns la obiectiuni;
nu o mai lungesc,ca am lungit-o destul,va multumesc pentru rabdare;
voi face cerere de reexaminare,dar sunt sanse mici sa fie admisa,atata timp cat tot ea o va judeca; ca doar n-o fi tantaloaica sa se contrazica,chiar daca in sinea ei stie ca nu are dreptate si nu mai poate da inapoi;
ulterior voi face o sesizare la CSM-sectia IJ;
in legatura cu parerea ca daca sunt atestat ca evaluator,trebuia sa fac evaluarea terenurilor,sa nu-mi spuna cineva ca un ing.constructor stie sa evalueze terenuri agricole; daca o face,o face dupa ureche,sau dupa valoarea de impozitare,ceea ce este o mare prostie;
in partaje judiciare(succesorale sau b.comune) in joc sunt niste sume de bani,care pot fi substantiale; nu se pot face estimari,ci preturi efective de vanzare,care tin de natura terenului,productivitate,costuri lucrari si intertineri,costuri recoltari,etc,aspecte care tin efectiv de un specialist agricol;
faptul ca exista experti atestati ANEVAR care stiu sa faca de toate,dar sunt de specialitate profesori de sport,economisti,mecanici auto, instalatori, hidrotehnisti,dar numai agronomi nu,este o mare vrajeala pe care MJ,in urma unor presiuni numite lobby-uri din partea anevar,se pare ca a inghitit-o;
scuze daca am deranjat pe cineva si va multunesc;
Din pacate sunteti la mana instantei de judecata, legat de onorariu.
Toate pleaca de la adresa pe care o mentionati, prin care ati fost nominalizat si ca evaluator proprietati imobiliare, iar instanta a luat ca buna aceasta specializare a dvs.
Interventia dvs. la BCETJ din cadrul MJ se pare ca a fost tardiva.
Personal, nu cred ca veti rezolva ceva prin sesizarea inspectiei judiciare din cadrul CSM. Veti primi probabil nu raspuns de genul - nu intra in competentele noastre.
referitor la returnarea onorariului dispusa de Instanta,
care ar tebui sa fie procedura ?
merge expertul la CEC si plateste in contul BLETJ iar cu chitanta se scade in contabilitate?
cum ramane cu sumele cheltuite (transport, scrisori, etc.) ?
termenul de restituire cnf ord 2/2000 este de 30 zile, insa odata cu solicitarea inapoierii onorariului Instaneta numeste alt expert. Acest al doilea expert cum poate incepe demersurile daca onorariul nu este in contul BLETJ ?
@delfinut
Trebuia sa deschideti o discutie noua, abordand un subiect aproape nou, doar cu putine tangente cu subiectul initial al discutiei.
Se depune suma privind onorariul deja incasat, la CEC in contul BLETJ, fara a mentiona numele altui expert sau mentionand numele expertului desemnat in locul primului expert.
Chitanta se depune cu adresa de inaintare cu nr. de inregistrare/ data la BLETJ, birou care a primit de la instanta, adresa de instiintare prin care s-a hotarat inlocuirea primului expert si returnarea onorariului incasat. In hotarare, instanta de judecata trebuia sa precizeze daca se deconteaza sau nu cheltuielile facute de catre primul expert.
Al doilea expert este indreptatit sa nu inceapa lucrarile expertizei daca nu este onorariul provizoriu stabilit de catre instanta, virat in contul BLETJ pe numele sau.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza iuly69 iuly69 Am un dosar pe rol pe tema [speta ]anulare act proprietate ca asa vrea un vecin invocand fsptul ca , gardurile dintre proprietati sunt trase haotic ,la care ... (vezi toată discuția)
Plângere expert topo katai82 katai82 Buna ziua Sunt reclamant întru un proces de ieșire din indiviziune de la o moștenire iar în 2017 instanța mi a atribuit un expert topo care să facă ... (vezi toată discuția)
Expertiza judiciara - onorariu provizoriu pentru expert, in cazul ajutorului public judiciar in materie civila. marin 33 marin 33 in data de 16.02.2015 expertul topograf va fi prezent la locul disputei dintre mine si vecinul meu. Prin lege am dreptul la reducerea costului taxei ... (vezi toată discuția)